Θέμα

Τι υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ -Όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις του Πρωθυπουργού (vid)

Τι υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ -Όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις του Πρωθυπουργού (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με ένα μεγάλο πακέτο ελαφρύνσεων που θα έχει ορίζοντα μέχρι το 2020 και θα είναι αυτό με το οποίο θα πάει σε εκλογές, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ.

«Το μέλλον ανήκει στους έντιμους και αξιοπρεπείς πολίτες αυτής της χώρας. Στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας που σήμερα δικαιούνται ξανά να αισιοδοξούν και να ελπίζουν» τόνισε.

Με αιχμή των ΕΝΦΙΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές, τους φορολογικούς συντελεστές και τον ΦΠΑ το πακέτο, ενώ έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της μη επιβολής των περικοπών στις συντάξεις.

Από το βήμα της ΔΕΘ έστειλε ακόμη μήνυμα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ανακοίνωσε ότι παραχωρείται άμεσα ο χώρος του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για το γήπεδο του ΠΑΟΚ και πως θα δρομολογηθεί η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ το 2019.

Η μείωση στις συντάξεις

Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στο ότι υπάρχει πλέον πλεόνασμα και σηματοδότησε την κυβερνητική θέση να ανατραπεί η νομοθετημένη περικοπή των συντάξεων.

Όπως είπε:

«Η μεγάλη αγωνία αφορά σήμερα τα μέτρα που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019. Θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση και οι απόψεις του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνονται. Αντίθετα είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.

Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό».

Ο ΕΝΦΙΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο ΦΠΑ, και τα αναδρομικά

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εξαγγελίες για αναδρομικά που θα δοθούν και υποσχέθηκε μειώσεις φόρων:

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/1927585110614190/

Αναλυτικά τα μέτρα ανακούφισης:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί ως το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
  • Μέχρι το τέλος του έτους πληρώνονται ένστολοι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Από 1/1/19 επίσης, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%.
  • Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
  • Για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.
  • Από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.
  • Από 1/1/19 προχωρά εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 έως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.
  • Προχωρούν 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να γίνει μόνιμο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
  • Προχωρούν 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.
  • Από 1/1/19 προχωράμε στη κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.
  • Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας. Κατά 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
  • Από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.
  • Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υπόκατώτατου στις αρχές του 2019.

Ενώ τόνισε από αυτό το βήμα, της ιστορικής 83η ΔΕΘ, «δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές. Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα.Το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής που ανατέλλει πια για τον τόπο μας».

«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα ξανά μετά από 9 ολόκληρα χρόνια σε τροχιά ανάκαμψης», είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:

Για έξι συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2018 που αναμένεται να κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2,5%.

Υπογράμμισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια, να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού»[…]

Ενώ τόνισε για τον ενεργειακό κόμβο και τον ρόλο της Ελλάδας:

«Μέσω των διεθνών συνεργιών της χώρας με μελλοντικούς παραγωγούς όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, η Ελλάδα μετεξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και σε εγγυητή της ενεργειακής επάρκειας ολόκληρης της Ευρώπης», και αναφέρθηκε στα εμβληματικά έργα στο πεδίο αυτό, τους αγωγούς ΤAP και ΙGB και τον σταθμό φυσικού αερίου LNG στην Αλεξανδρούπουλη.

Τι είπε για τη συμφωνία των Πρεσπών

Για το Μακεδονικό ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι:

«Στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η μιζέρια, δεν αξίζει η μισαλοδοξία, δεν αξίζει ο φόβος, το μίσος και ο διχασμός. Με αυτόν τον ανοιχτό ορίζοντα, με αυτοπεποίθηση και κατανόηση, με διάθεση συνεργασίας και επικοινωνίας προσεγγίζουμε τους γείτονες μας. Αυτό κάνουμε στην οικονομία και το εμπόριο. Αυτό κάνουμε στον πολιτισμό. Αυτό και στις διεθνείς μας σχέσεις. Και πρότυπο αυτής της στάσης είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

Συνταγματική Αναθεώρηση

«Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα: Να εκκινήσουμε τον Οκτώβριο τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης για να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις υπερώριμες και αναγκαίες», προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X