Θέμα

Ξέφυγε ο Ερντογάν: «Δεν υπάρχει πια για εμένα Μητσοτάκης»

Ξέφυγε ο Ερντογάν: «Δεν υπάρχει πια για εμένα Μητσοτάκης»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εξοργισμένος από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα σε τόσο ακραίο σημείο που δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί να συναντήσει ποτέ ξανά τον Έλληνα πρωθυπουργό!

«Από σήμερα για εμένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχθώ ποτέ να συναντηθώ μαζί του» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το υπουργικό συμβούλιο.

«Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς» φέρεται να είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρ’ όλ’ αυτά, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποφασίσουν από μόνες τους αν θα πουλήσουν F-16 στην Τουρκία, χωρίς να χρειαστεί να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό, είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις. Εναντίον ποιας χώρας;» διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν δηλώνει κάτι τέτοιο για τον Μητσοτάκη. Το είχε κάνει και όταν ο τότε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ είχε προτείνει να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είχε κατηγορηματικά αρνηθεί και είχε πει ότι «δεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι με τον Μητσοτάκη».

Σόου Ερντογάν πριν την… επίθεση

Λίγη ώρα πριν από την ακραία επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε στήσει ένα προεκλογικό σόου και είχε επιτεθεί σε Ελλάδα και Κύπρο. Πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε στην πανηγυρική τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis (γερμανικής κατασκευής υποβρύχια τύπου «Παπανικολής») στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης.

Κι εκεί, ο Ερντογάν φρόντισε να επαναφέρει και το προκλητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». «Τα τελευταία 5 χρόνια τρέχουμε 750 σχέδια της αμυντικής βιομηχανίας. Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό, για την ασφάλεια της “Γαλάζιας Πατρίδας”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας» «φωτογραφίζοντας» την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο.

«Τα οπλισμένα drones μας, για τα οποία γράφτηκαν τραγούδια για την επιτυχία τους στην Ουκρανία, χαρακτηρίστηκαν ως μηχανές δολοφονίας που σφαγιάζουν αθώους στον πόλεμο του Καραμπάχ (2020)» υποστήριξε ακόμα.

«Ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO» ισχυρίστηκε.

«Όσοι μιλούσαν συνεχώς για νόμο, δικαιοσύνη και δημοκρατικές αξίες στις συναντήσεις τους μαζί μας δεν ντρέπονταν να στηρίζουν τους αιματοβαμμένους δολοφόνους» σχολίασε ακόμη, αιχμές που φάνηκε να αφορούν επίσης Σουηδία και Φινλανδία.

«Στοχοποιηθήκαμε λόγω των νόμιμων διασυνοριακών επιχειρήσεων μας εναντίον τρομοκρατών που στοχεύουν τις ζωές, τις περιουσίες και την ελευθερία του λαού μας. Ακόμη και όταν πολεμούσαμε σώμα με σώμα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ήμασταν αντικείμενο αδιανόητων κατηγοριών και συκοφαντιών» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της “ειρηνευτικής επιχείρησης” (σ.σ. τον Αττίλα αποκαλεί έτσι…) στην Κύπρο» πρόσθεσε.

Το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027. Ανέφερε ακόμη ότι από φέτος, και κάθε χρόνο, θα μπαίνει στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού από ένα υποβρύχιο και  έως το 2027 το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα έχει έξι νέα υποβρύχια αυτού του τύπου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X