Θέμα

Συνέντευξη Χρ. Σπίρτζη: Τα πρώτα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ

Συνέντευξη Χρ. Σπίρτζη: Τα πρώτα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπονομεύει τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου τόνισε ο βουλευτής ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης.

Μιλώντας για το οργανωμένο έγκλημα επισημαίνει ότι πολίτες βιώνουν την καθημερινότητα του τρόμου, ενώ αναφερόμενος στην οικονομία επισήμανε ότι «μοιραίο είναι το λάθος που ακόμα κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, ενώ έχει φέρει τη χώρα σε κατάσταση πολύπλευρης κρίσης».

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ αν γίνει κυβέρνηση απαντά κατηγορηματικά ότι «πρωτίστως, σκοπός μας είναι η ανακούφιση της κοινωνίας από το ασήκωτο οικονομικό βάρος που βιώνει.»

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χρήστου Σπίρτζη

”Μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της πολυφωνίας των μέσων και η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. Ανάβουν ήδη τα προειδοποιητικά φώτα. Η χώρα σας έχει την χειρότερη επίδοση μεταξύ των 27 όσων αφορά τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης…”, είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αντιπρόεδρος της ευρωομάδας RenewEurope, Μαλίκ Αζμάνι. Πώς σχολιάζετε αυτή τη διαπίστωση?

Αν δείτε τις διαστάσεις που έχει στο διεθνή τύπο το σκάνδαλο της Uber και την σιγή ιχθύος στην Ελλάδα, τόσο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και από την πλειοψηφία των συστημικών ΜΜΕ, θα καταλάβετε τι ακριβώς γίνεται. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει καταφέρει να υπονομεύσει τις αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας του Τύπου σε τέτοιο βαθμό, όπου εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμορες τους πολιτικά παρατάξεις, οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι συγκεκριμένα, κρούουν τον κώδωνα στη χώρα μας και την κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστός για τη δυσπεψία του στη πολιτική κριτική, διεμήνυσε ότι τουλάχιστον 4 εφημερίδες τον συκοφαντούν και εν συνεχεία τις στοχοποίησε ευθέως. Άγνωστο μάλλον ο πλουραλισμός στο λεξιλόγιο τους. Εδώ και τρία χρόνια ο τύπος τροφοδοτείται μόνο με λίστες Πέτσα, παραπλάνηση και κατευθυνόμενη πληροφόρηση. Δεν είναι τυχαία τα περιστατικά παρακολουθήσεων, οι διώξεις δημοσιογράφων και η υπαγωγή ΕΡΤ και ΑΠΕ απευθείας στον Πρωθυπουργό. Τα ΜΜΕ οφείλουν να διέπονται από διάφανη πλαίσια λειτουργίας και κανόνες που εξασφαλίζουν την ισονομία. Όσο η κυβέρνηση επιλέγει την αδιαφάνεια και τον έλεγχο των ΜΜΕ ενάντια στην Ελευθεροτυπία, τόσο η χώρα θα συνεχίζει τον αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Η άγρια δολοφονία στη Ραφήνα έξω από μπαρ στην κεντρική πλατεία , μακελειό με τρεις νεκρούς κακοποιούς και τρεις τραυματίες αστυνομικούς σε ένοπλη συμπλοκή στους Αγίους Αναργύρους, αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σωρεία ληστειών και κλοπών. Σας ανησυχεί η κλιμάκωση της βίας?
Τα καθημερινά φαινόμενα εγκληματικότητας και ανομίας στη κοινωνία, οι εικόνες βίας και παραβατικότητας, η δράση του οργανωμένου εγκλήματος είναι η καθημερινότητα του τρόμου που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, με υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη να περιδιαβαίνουν στα άδεια αστυνομικά τμήματα και να προπαγανδίζουν την ανύπαρκτη στελέχωση και τις σχεδόν μηδενικές περιπολίες. Το δόγμα νόμος και τάξη της πολιτικής Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς. Τώρα φαίνονται οι συνέπειες της χρησιμοποίησης της αστυνομίας για πολιτικές σκοπιμότητες. Ούτε λέξη δεν έχει ακουστεί για επανασχεδιασμό της αντί εγκληματικής πολιτικής για να αντιμετωπιστεί το οργανωμένο έγκλημα και τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα. Αντιθέτως συνεχίζεται η σωρηδόν υπερστελέχωση των τμημάτων καταστολής με τη κατ’ εξαίρεση 4500 ειδικών φρουρών, 1000 εκ των οποίων ανήκουν στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Η επιστημονική στελέχωση της ΕΛΑΣ σε ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νομικούς, μηχανικούς πληροφορικής αποτελεί πολιτική σε πλήρη αντίθεση με την καταστολή και τα ρουσφέτια προσλήψεων ειδικών φρουρών. Οι πολίτες νιώθουν ανασφαλείς και η ευνομία και η ασφάλεια έχουν θυσιαστεί στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ποιά είναι – εκτιμάτε – το σοβαρά λάθη της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας?

Δυστυχώς, σοβαρά και μοιραία δεν είναι μόνο τα λάθη της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, μοιραίο είναι το λάθος που ακόμα κυβερνά η Νέα Δημοκρατία, ενώ έχει φέρει τη χώρα σε κατάσταση πολύπλευρης κρίσης. Τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, έχουμε γυρίσει σε συνθήκες του 2014. Ένα “τις πταίει;” πλανάται στην Ελλάδα και η απάντηση που παίρνουμε είναι πως για όλα φταίει η διεθνής συγκυρία, παρακολουθώντας μια κυβέρνηση που ασχολείται μόνο προπαγανδιστικά με τα προβλήματα της κοινωνίας. Και ρωτάμε, για την πρωτιά σε ακρίβεια ειδών πρώτης ανάγκης, λογαριασμούς ρεύματος, τιμές καυσίμων και πληθωρισμό, μόνο η διεθνής συγκυρία φταίει; Για τη στεγαστική κρίση και τα χαμηλότατα επίπεδα μισθών η διεθνής συγκυρία φταίει; Η μήπως το αόρατο χέρι της αγοράς έχει ξεχάσει να βγάλει το χέρι από τη τσέπη και εμποδίζει την οικονομία να αυτορυθμιστεί; Ας πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, η κατάσταση στην οικονομία οφείλεται στην ακρίβεια Μητσοτάκη και τις άδικες πολιτικές της κυβέρνησης. Τα νοικοκυριά και οι πολίτες έχουν γονατίσει και ο κ. Μητσοτάκης με την κυβέρνηση του αντιμετωπίζει το πρόβλημα με προπαγανδιστική τακτική, ρίχνοντας την μπάλα όχι στην εξέδρα, αλλά έξω από το γήπεδο.  Η κυβέρνηση δρά για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που συντάχθηκαν μαζί της. Δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και τα φιλικά της συμφέροντα και τον ελληνικό λαό. Η επιλογή της είναι προφανής.  Οι προτάσεις μας, είναι συγκεκριμένες και αποσκοπούν σε άμεσες δράσεις για την ανακούφιση από τις συνέπειες της κρίσης της ακρίβειας. Θα είμαστε εδώ να τις λέμε και να τις ξαναλέμε μέχρι να γίνουν πράξη, από μια προοδευτική κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο διαρκώς για ψέματα του πρωθυπουργού

Μακάρι να μπορούσαμε να βάλουμε σε μια φθίνουσα σειρά τις φορές που η κυβέρνηση φάνηκε ανακόλουθη και δεν έπραξε τα όσα έχει τάξει. Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία δεν έχει φανεί ανακόλουθη μόνο μια φορά αλλά ολόκληρη η κυβερνητική της πολιτική χαρακτηρίζεται από πλήρη αντιστοιχία λόγων και πράξεων. Ευτυχώς ο λαός το έχει καταλάβει και δεν πιστεύει πλέον το αφήγημα Μητσοτάκη. Ούτε η αγορά αυτορυθμίζεται όπως αποδεικνύεται, ούτε ο ιδιωτικός τομέας από μόνος του είναι λύση για κάθε πρόβλημα, όπως αποδείχτηκε στην υγεία, στην παιδεία, στην Αττική οδό, ούτε η καραμέλα του μικρού κράτους έχει πετύχει, όπως αποδεικνύεται στο σταμάτημα όλων των έργων και στις στρατιές συμβούλων και ρουσφετιών. Η πραγματική ζωή έπνιξε τους δογματισμούς του κ. Μητσοτάκη και των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών του. Η πολιτική δεν είναι καζίνο συμφερόντων, ούτε στίβος καριέρας των golden boys, όπως την αντιλαμβάνονται. Συνεπώς όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο πιο γρήγορα η χώρα θα βγει από το αδιέξοδο και η κοινωνία θα ανασάνει.

Τι θα λέγατε σε έναν ψηφοφόρο που θα σας ρωτήσει ”και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν γίνει ξανά κυβέρνηση?

Πρωτίστως, σκοπός μας είναι η ανακούφιση της κοινωνίας από το ασήκωτο οικονομικό βάρος που βιώνει. Μέτρα όπως πλαφόν στην χονδρική και λιανική αγορά ρεύματος, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης, διαγραφή μέρους του πανδημικού χρέους, αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€ είναι οι πρώτες και βασικές παρεμβάσεις που θα υλοποιήσουμε. Οι διαφορές με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι χαώδεις σε όλους τους τομείς. Από τις δημόσιες συμβάσεις, την κοινωνική πολιτική, το εργασιακό πλαίσιο, το πώς αντιλαμβανόμαστε τον δημόσιο τομέα και πως χρησιμοποιεί το κράτος και τα χρήματα του ελληνικού λαού, τις πολιτικές της ασφάλειας του πολίτη και της κοινωνικής ειρήνης σε αντίθεση με την ακραία καταστολή Μητσοτάκη, μέχρι τη διεθνή στάση της χώρας και τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Είναι χρέος μας η ανάληψη της κυβέρνησης προς όφελος της κοινωνίας, του ελληνικού λαού και της δημοκρατίας.

Με το χέρι στην καρδιά θα μου απαντήσετε και όχι ”πολιτικάντικα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ο Αλέξης Τσίπρας – έμαθε από τα λάθη του?

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2019 ανέλαβε την ευθύνη της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Ένα κόμμα που κυβέρνησε για πρώτη φορά και για τέσσερα χρόνια σχεδόν λειτουργούσε με μια χώρα πτωχευμένη, με άδεια ταμεία, υπό καθεστώς επιτροπείας, κατάφερε και άφησε πίσω του μια ανεπτυγμένη οικονομία και μια κοινωνία μακριά από τον εφιάλτη της ανθρωπιστικής κρίσης που είχαν δημιουργήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπισε με περίσσια ψυχραιμία και δεξιοτεχνία τις δραματικές συνθήκες εκείνης της περιόδου και προέβη σε μια σειρά δραστικών μεταρρυθμίσεων που έσωσαν τη χώρα από τις καταστροφικές συνέπειες των επιλογών προηγούμενων κυβερνήσεων. Προφανώς σε αυτή τη πορεία κάναμε λάθη και μάθαμε από αυτά. Δεν μας δόθηκε όμως η ευκαιρία να εφαρμόσουμε τις πολιτικές που εμείς πιστεύαμε για τη χώρα. Η ανάκτηση του μέρους της εθνικής κυριαρχίας που είχε παραδώσει η ΝΔ και ο παλαιοκομματισμός με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ήταν το μεγάλο στοίχημα για εμάς.

Υπόθεση Novartis στο προσκήνιο εδώ και χρόνια. Ένα πολιτικό θρίλερ χωρίς τέλος?

Η υπόθεση Novartis δεν αποτελεί ένα σήριαλ που ξεκίνησε το 2019 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με τη συνεχή προσθήκη νέων επεισοδίων. Είναι ένα διεθνές σκάνδαλο, με τη χώρα μας στο επίκεντρο σε περιόδους που δεν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, που η ΝΔ και οι συνοδοιπόροι της κατηγόρησαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους για σκευωρία. Στοχοποίησαν τον πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, την εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφους και εκδότες που δεν ακολουθούσαν την προπαγανδιστική γραμμή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πρόσφατη απόφαση αποδεικνύει ότι η μόνη σκευωρία που υπήρξε ήταν η στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ.

Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε λάθος το θέμα της πανδημίας;

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη, με μεγάλη διαφορά σε θανάτους στη Δυτική Ευρώπη, μαρτυρά από μόνο του το ποσό “καλά” χειρίστηκε η κυβέρνηση και το θέμα της πανδημίας. Το Ε.Σ.Υ. έμεινε υποστελεχωμένο, ενώ την ίδια στιγμή ετέθησαν και σε αναστολή ένας σημαντικός αριθμός του υγειονομικού προσωπικού. Είδαμε να συμβαίνουν ντόμινο φιάσκο, με τις μάσκες, τα εμβόλια, τα φάρμακα και τα ‘’ανοιγοκλεισίματα’’ της αγοράς ενώ τα κρούσματα και οι θάνατοι από covid-19 βρίσκονταν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, με συμπολίτες μας να πεθαίνουν αβοήθητοι εκτός ΜΕΘ.
Το γεγονός 
ότι ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά, η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις εξάρσεις της πανδημίας και να στηρίξει εν τοις πράγμασι την υγεία και την κοινωνία, μάλλον αποδεικνύει χωρίς περιττούς σχολιασμούς την αποδοτικότητα των χειρισμών της κυβέρνησης ως προς την πανδημία.

Πότε εκτιμάτε πως θα είναι η Κυριακή που θα στηθούν οι εθνικές κάλπες;

Ελπίζουμε η συγκεκριμένη Κυριακή να έρθει το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Μητσοτάκης όσο βλέπει την πλήρη κατάρρευση και την απόρριψη του από τον ελληνικό λαό, θα παραμένει ανακόλουθος μεταξύ του τι θέλει, τι διακινεί ανεπίσημα και τι δηλώνει δημόσια. Όσο το γρηγορότερο λάβουν την απόφαση να πάνε σε εκλογές, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από το πολιτικό, οικονομικό και εθνικό αδιέξοδο που μας έχουν βάλει.

Θα είστε ξανά υποψήφιος βουλευτής στην ανατολική Αττική? Ποιά είναι τα κυριότερα προβλήματα της περιοχής πρέπει να λυθούν…χθες?

Ανεξάρτητα από την δική μου προσωπική βούληση η απόφαση θα παρθεί μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες μας. Η Ανατολική Αττική είναι μια περιφέρεια που οι πολίτες της με έχουν τιμήσει με την ψήφο τους και έχω υπηρετήσει, έχω δουλέψει και συνεργαστεί στενά μαζί τους. Είναι μια περιφέρεια που περιλαμβάνει πολύ μεγάλη γεωγραφική περιοχή, μεγάλο κοινωνικό εύρος και μεγάλη κοινωνική διαστρωμάτωση. Είναι ίσως η δυσκολότερη περιφέρεια της χώρας και ταυτόχρονα η περιφέρεια με μεγάλες προκλήσεις, αν θες να προσφέρεις στην ελληνική κοινωνία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ανατολική Αττική είναι η ανυπαρξία σχεδίου και στόχων για κάθε περιοχή, για την ανάπτυξη τους, την βελτίωση της καθημερινότητας, του βιοτικού επιπέδου, της προστασίας του περιβάλλοντος, της προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού της πλούτου, των απαραίτητων υποδομών, των κοινωνικών υποδομών. Η αλλαγή παραθεριστικών περιοχών και μικρών οικισμών σε αστικές περιοχές μόνιμης κατοικίας έχει δημιουργήσει μεγάλες ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές σε αντιπλημμυρικά έργα, σε αποχετευτικά έργα, στη σχολική στέγη, στις κοινωνικές υποδομές, στο χωροταξικό σχεδιασμό. Δυστυχώς η διακυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι απλά μια χαμένη κυβερνητική περίοδος αλλά μια περίοδος που πρόσθεσε μεγάλα προβλήματα, άμεσης επίλυσης. Οι πληγές των φυσικών καταστροφών δεν έχουν στοιχειωδώς επουλωθεί και οι πληγέντες συμπολίτες μας έμειναν με τις πενιχρές υποσχέσεις των πρώτων ημερών. Είναι ενδεικτική η έλλειψη ενός νοσοκομείου σε όλη την Ανατολική Αττική. Η ακύρωση της ίδρυσης του νοσοκομείου της Ανατολικής Αττικής και η υποβάθμιση των υπαρχόντων Κέντρων Υγείας για την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας – περίθαλψης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Η σύνδεση του λιμανιού της Ραφήνας και του Λαυρίου με το σιδηροδρομικό δίκτυο, οι οδικές επεκτάσεις, η σύνδεση υποδομών που εξυπηρετούν όλη τη χώρα με την οικονομική δραστηριότητα της Ανατολικής Αττικής είναι έργα που δυστυχώς η υλοποίηση τους σταμάτησε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την ίδια τύχη Μητσοτακικής ακύρωσης είχαν οι παρεμβάσεις για την υπογειοποίηση μεγάλων τμημάτων του σιδηροδρομικού δικτύου όπως στις Αχαρνές και η μεγάλη αναδιοργάνωση στις επιβατικές μεταφορές. Η ανάδειξη και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που υπάρχει στην Ανατολική Αττική είναι στις προτεραιότητες των προτάσεων μας, όπως και η προστασία των παραλιών, των δημόσιων χώρων και του πολύτιμου πράσινου που έχει απομείνει.

Τέλος η στήριξη των παραγωγικών δυνάμεων της Ανατολικής Αττικής, στον πρωτογενή τομέα, στην μεταποίηση, στις εμπορικές δραστηριότητες, στον τουρισμό είναι προϋπόθεση για την επιβίωση των κατοίκων της αλλά και την ουσιαστική συμβολή που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη της χώρας. Είναι βέβαιο ότι η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει την Ανατολική Αττική από την εγκατάλειψη και τον μαρασμό που την έβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα στελέχη της.

Πηγή: iselida.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X