Υγεία

Καρκίνος του προστάτη: Η συνήθεια ύπνου που μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο

Καρκίνος του προστάτη: Η συνήθεια ύπνου που μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την ηλικία, την εθνικότητα και την παχυσαρκία να αποτελούν παράγοντες κινδύνου για αυτή την θανατηφόρα πάθηση. Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μια συγκεκριμένη συνήθεια ύπνου μπορεί σχεδόν να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Διαταραχές ύπνου και κίνδυνος καρκίνου του προστάτη

Μια νέα μελέτη συνδέει πιθανώς τον καρκίνο του προστάτη με δυσκολίες στον ύπνο. Ειδικοί από το Κεντρικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ταϊβάν ανέλυσαν περισσότερους από 80.000 ασθενείς, οι μισοί από τους οποίους είχαν διαγνωστεί με διαταραχή ύπνου μεταξύ του 2000 και του 2010.

 

Οι διαταραχές ύπνου που εξετάστηκαν περιλαμβάνουν:

  • αϋπνία,
  • υπερβολική κούραση,
  • εφιάλτες,
  • υπνοβασία,
  • υπνική άπνοια και
  • διαταραχές ρυθμού ύπνου-αφύπνισης (όπου οι ασθενείς δυσκολεύονται να κοιμηθούν και να ξυπνήσουν το πρωί για εργασία).

 

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 48 έτη.

Αποτελέσματα:

  • Σε ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω, εκείνοι με διαταραχή ύπνου είχαν «αύξηση κινδύνου καρκίνου του προστάτη κατά 1,35 φορές» σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόνταν καλά.
  • Γενικά, η συνολική συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη για όλες τις ηλικίες ήταν 51% μεγαλύτερη σε εκείνους που είχαν διαταραχή ύπνου σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν.

 

Ενδεχόμενη εξήγηση:

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Wei-Sheng Chung δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι οι ασθενείς με διαταραχές ύπνου αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ο οποίος ενισχύεται με την ηλικία. Επομένως, η σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων ύπνου αποτελεί κρίσιμο ζήτημα υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαταραχές ύπνου συνεχίζει να αυξάνεται».

Άλλοι παράγοντες κινδύνου:

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι άτομα που είχαν εργασίες γραφείου και προβλήματα ύπνου ήταν πιο επιρρεπή στον καρκίνο του προστάτη.

Μελλοντικά βήματα:

Οι ερευνητές ελπίζουν να διερευνήσουν περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της μελατονίνης (μιας ορμόνης που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης) και του καρκίνου του προστάτη.

Ένας καλός ύπνος είναι σημαντικός για την συνολική υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Εάν αντιμετωπίζετε διαταραχές ύπνου, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X