Θέμα

Απόφαση Μητσοτάκη: Τσεκούρι στα αναδρομικά των συνταξιούχων

Απόφαση Μητσοτάκη: Τσεκούρι στα αναδρομικά των συνταξιούχων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιο “κούρεμα” και μάλλον τσεκούρι θα υποστούν τα αναδρομικά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι για το ενδεκάμηνο. Αυτό προκύπτει από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, ο οποίος είπε πως το κόστος θα είναι 1,4 δισ. ευρώ. Η εν λόγω ενίσχυση θα στοιχίσει 1,4 δισ., είπε ο πρωθυπουργός,  ενώ απευθυνόμενος στους συνταξιούχους, ζήτησε να εκτιμηθεί η απόφαση πως το ποσό θα δοθεί εφάπαξ.

Αν ληφθεί υπόψη ότι οι υπολογισμοί των ειδικών έκαναν λόγο για συνολική δαπάνη της τάξης των 3,9 δισ. ευρώ. Αν κάνουμε μία απλή διαίρεση θα διαπιστώσουμε ότι οι συνταξιούχοι θα πάρουν συνολικά το 35% του ποσού που δικαιούνται από τα αναδρομικά με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Που σημαίνει πως αν κάποιος συνταξιούχος δικαιούται αναδρομικά 5.000 θα πάρει 1.750 ευρώ εφάπαξ, ενώ για κάποιον άλλο που δικαιούται 2.000 το ποσό θα είναι 700 ευρώ. Βεβαίως, τα ποσά θα είναι διαφορετικά αφού το τελικό ποσό εξαρτάται από τα δώρα και τα αναδρομικά των επικουρικών, τα οποία όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα καταβληθούν.

Ιδού και η ομολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. Η Πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζόμενους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών.

Δηλαδή, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα δοθούν αναδρομικά για τα δώρα και τις επικουρικές και θα ¨κουρευτούν”  τα άλλα ποσά από τις κύριες συντάξεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X