Διάστημα

“Οδυσσέας”: Στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες από τον νότιο πόλο της Σελήνης!

“Οδυσσέας”: Στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες από τον νότιο πόλο της Σελήνης!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το διαστημόπλοιο Odysseus της Intuitive Machines προσσεληνώθηκε στο νοτιότερο μέρος του φεγγαριού, εκεί όπου ουδέποτε στο παρελθόν είχε βρεθεί άλλο διαστημικό σκάφος και για να το… αποδείξει, μοιράστηκε στο διαδίκτυο μέσω της πλατφόρμας Χ τις πρώτες φωτογραφίες από την αθέατη -μέχρι σήμερα- πλευρά της Σελήνης.

Το Odysseus της προσσεληνώθηκε την Παρασκευή στη 01.23 ώρα Ελλάδας, αποτελώντας το πρώτο ιδιωτικής εταιρείας που φτάνει στη Σελήνη και, ταυτόχρονα, το αμερικανικό έπειτα από 50 ολόκληρα χρόνια. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η τελική κάθοδος περιπλέχθηκε λόγω μιας βλάβης στο σύστημα πλοήγησης, με αποτέλεσμα και το διαστημόπλοιο, αντί να κατέβει κάθετα, κατέληξε πεσμένο στο πλάι.

 

«Το Odysseus εξακολουθεί να επικοινωνεί με τους ελεγκτές πτήσης της Nova Control από την επιφάνεια της Σελήνης» ανέφερε η εταιρεία σήμερα, δίνοντας στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες, η πρώτη από την κάθοδό του στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης και η δεύτερη 35 δευτερόλεπτα μετά την πτώση του, όπου φαίνεται ο ρηγόλιθοε του κρατήρα Malapert.

 

Το σκάφος μεταφέρει επιστημονικά εργαλεία της NASA, που ήθελε να εξερευνήσει τον νότιο πόλο της Σελήνης, προτού στείλει εκεί αστροναύτες, στο πλαίσιο των αποστολών «Artemis». Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία αποφάσισε να αναθέσει αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρείες. Με τη στρατηγική αυτή θα καταφέρει να κάνει το ταξίδι προς τη Σελήνη συχνότερα και φθηνότερα.

Δείτε το βίντεο



 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X