Διεθνή

ΗΠΑ: Δεν θα γίνει άλλη επίθεση στη Συρία εκτός αν…

ΗΠΑ: Δεν θα γίνει άλλη επίθεση στη Συρία εκτός αν…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εληξε το πρώτο κύμα των επιθέσεων στη Συρία.  Δεν θα γίνουν άλλες τώρα. Τυχόν βομβαρδισμοί στο μέλλον θα εξαρτηθούν από τη στάση του Ασαντ. Τη στάση των τριών επιτιθεμένων χωρών, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουγός Άμυνας, Τζιμ Μάτις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η πυραυλική επίθεση ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Γαλλίας ήταν σύντομη και στοχευμένη αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων της συριακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο Πεντάγωνο, περίπου μία ώρα μετά το διάγγελμα του προέδρου Τραμπ, οι στόχοι επιλέχθηκαν με βασικό κριτήριο την αποδυνάμωση της ικανότητας της Δαμασκού να χρησιμοποιεί χημικά όπλα και με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων, αλλά και να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να πληγούν στόχοι ρωσικού ενδιαφέροντος.

 “Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. Σημείωσε ότι οι επιθέσεις στόχευαν τη συριακή κυβέρνηση. Και πρόσθεσε:  “Ήρθε η ώρα να “ενωθούμε” για να τερματίσουμε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία”.

Στο ερώτημα αν με τη σημερινή επίθεση ολοκληρώνονται οι επιχειρήσεις εναντίον του Άσαντ, ο Τζιμ Μάτις απάντησε: Προς το παρόν δεν θα υπάρξουν άλλα πλήγματα, άφησε όμως να εννοηθεί ότι, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της Συρίας ενδέχεται να οργανωθούν και νέες επιθέσεις στο μέλλον.

Η φετινή επίθεση ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή, όπου είχε βομβαρδισθεί στρατιωτικό αεροδρόμιο της Συρίας με 59 πυραύλους “Τόμαχοκ”. Σύμφωνα με τον Μάτις, χρησιμοποιήθηκε διπλάσιος αριθμός πυραύλων για να πληγούν όλοι οι στόχοι που σχετίζονται με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.

Η Ρωσία δεν ενημέρωθηκε εκ των προτέρων για τους στόχους, ούτε υπήρξε σχετική συνεννόηση, διευκρίνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, αλλά έγιναν οι συνήθεις συνεννοήσεις που προηγούνται κάθε επιχείρησης στον εναέριο χώρο της Συρίας, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα.

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία επιτέθηκαν στη Συρία τα ξημερώματα του Σαββάτου (vids)

Συρία: Με αντίποινα απειλεί η Ρωσία

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X