Διεθνή

Σι Τζινπίνγκ: Ο Κινέζος πρόεδρος πιάστηκε να ρωτάει «πότε φεύγει» ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πριν καν τον συναντήσει

Σι Τζινπίνγκ: Ο Κινέζος πρόεδρος πιάστηκε να ρωτάει «πότε φεύγει» ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πριν καν τον συναντήσει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σι Τζινπίνγκ: Τρελή «γκάφα» θα έλεγε κανείς, η οποία δείχνει ότι ο Άντονι Μπλίνκεν δεν ήταν και πολύ ευπρόσδεκτος στην κινεζική πρωτεύουσα για την συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ
Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Κίνα για να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ όσο οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου είναι ένθερμες κυρίως εξαιτίας της Ταϊβάν και του πολέμου στην Ουκρανία.

https://twitter.com/Zlatti_71/status/1784229114460700822

«Πότε θα Φύγει;»
Αποδεικτικό στοιχείο των παραπάνω είναι ένα σχόλιο που «πιάστηκε» να κάνει ο Κινέζος ηγέτης σε έναν αξιωματούχο πρωτοκόλλου που βρίσκονταν κοντά του όσο ανέμενε τον Αμερικανό διπλωμάτη.

Συγκεκριμένα, ο Σι Τζινπίνγκ ακούγεται να ρωτάει τον αξιωματούχο «Πότε θα φύγει», φυσικά αναφερόμενος στο Μπλίνκεν. Ο Κινέζος αξιωματούχος πρωτοκόλλου ακούγεται να απαντά «σήμερα».

Εννοείται πως το εν λόγω βίντεο έχει γίνει ήδη viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα σχόλια των χρηστών να αναφέρουν πως ο Μπλίνκεν δεν ήταν ευπρόσδεκτος στην κινεζική πρωτεύουσα υποδεικνύοντας πως οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Πεκίνου διανύουν μία δύσκολη περίοδο.

Τι Συζήτησαν οι Δύο Πλευρές;
Κατά την διάρκεια της συζήτησής τους, ο Κινέζος πρόεδρος προειδοποίησε τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών πως οι δύο χώρες δεν πρέπει να εμπλακούν σε «κακοπροαίρετο ανταγωνισμό».

Όπως προαναφέραμε, Κίνα και ΗΠΑ διαφωνούν για πολλά ζητήματα, όπως την κυριαρχία στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, το ζήτημα της Ταϊβάν και την κινεζική υποστήριξη στην Μόσχα κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Σι είπε στον Μπλίνκεν πως οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να γίνουν εταίροι και να αναζητήσουν «αμοιβαία επιτυχία» και όχι να προσπαθούν «να βλάπτουν ο ένας τον άλλον».

Αυτό τουλάχιστον μετέδωσαν κρατικά μέσα της ασιατικής χώρας.

«Η Κίνα ευχαριστείται όταν βλέπει ανοιχτό και επιτυχημένο το κράτος των ΗΠΑ. Ελπίζουμε πως και οι ΗΠΑ βλέπουν το ίδιο θετικά την ανάπτυξη της Κίνας» πρόσθεσε ο Σι.

Μέσα στο 2024 «σαλπάρει» το Nikolai Kamov, ένα ρωσικό πλοίο που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά (Εικόνες)
Μετά την συνάντησή του με τον ηγέτη του Πεκίνου, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως «θα προσπαθήσει να εμβαθύνει τις διμερείς συνεργασίες σε τομείς όπου τα συμφέροντα των δύο κρατών συμπίπτουν». Πρόσθεσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες για τις προκλήσεις που θέτει η Κίνα».

Ο Αμερικανός κορυφαίος διπλωμάτης έκλεισε λέγοντας πως μίλησε στον Σι για τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον και τώρα αναμένει να δει την απάντηση του Πεκίνου. Προειδοποίησε δε πως οι ΗΠΑ «είναι πλήρως προετοιμασμένες να δράσουν εάν δεν δούνε αλλαγές στην κινεζική στάση σε αυτά τα ζητήματα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X