Κοινωνία

ΕΝΦΙΑ: Αυξήσεις σοκ έως και 50 φορές πάνω (!) σε 3.000 περιοχές!

ΕΝΦΙΑ: Αυξήσεις σοκ έως και 50 φορές πάνω (!) σε 3.000 περιοχές!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΕΝΦΙΑ… αρκετά αυξημένο, ακόμη και πάνω από 50 φορές σε σχέση με σήμερα (!), θα πληρώσουν το 2020 χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε τουριστικές περιοχές που βρίσκονται ακόμη εκτός σχεδίου.

ΕΝΦΙΑ… σοκ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Ακόμη και πάνω από 50 φορές μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες φορολογούμενοι που διαθέτουν ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και τα οποία αναμένεται να ενταχθούν από τον ερχόμενο Μάιο στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Ουσιαστικά πρόκειται για αγροτεμάχια και κτίσματα, τα οποία μέχρι σήμερα επιβαρύνονται με πολύ χαμηλό ΕΝΦΙΑ, παρόλο που αρκετά από αυτά έχουν μεγάλη εμπορική και αξία και βρίσκονται σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές. Συνολικά, το 2020, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 3.000 περιοχές θα πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ κατά 142 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα επιδόματα πληρώνει σήμερα ο ΟΑΕΔ!

Πρόκειται για περιοχές που θα ενταχθούν σε πρώτη φάση στο νέο σύστηµα, καθώς το 2021 θα ακολουθήσουν άλλες 4.000 περιοχές, που είναι κατά κύριο λόγο ορεινές µε χαµηλή εµπορική αξία και η κάλυψή τους από το αντικειµενικό σύστηµα δεν αναµένεται να φέρει έσοδα στα κρατικά ταµεία.

Ο ΕΝΦΙΑ και οι συγκεκριμένες περιοχές

Ηδη, πάνω από 1.500 περιοχές-φιλέτα σε όλη τη χώρα, που βρίσκονταν εκτός αντικειµενικών αξιών, έχουν ταυτοποιηθεί σε πρώτη φάση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονοµικών κατά τη διαδικασία προεργασίας, προκειµένου να ενταχθούν στο νέο σύστηµα που θα τεθεί σε εφαρµογή το δεύτερο εξάµηνο του 2020. Πρόκειται για δεκάδες οικισµούς σε τουριστικούς προορισµούς πρώτης γραµµής, όπως είναι η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Τήνος, η Κέρκυρα, η Κέα, το Πόρτο Χέλι, η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής κ.ά, οι οποίοι από την πρώτη στιγµή τέθηκαν στο µικροσκόπιο των αρµόδιων Αρχών.

Κοινωνικό μέρισμα: «Τσουνάμι» αιτήσεων αλλά το παίρνουν λίγοι! Αναλυτικός οδηγός

Στις συγκεκριµένες περιοχές βρίσκονται δεκάδες πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες φορολογούνται ελάχιστα, µόνο και µόνο γιατί βρίσκονται σε οικισµούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιµές ζώνης. Ειδικότερα στα νησιά τόσο των Κυκλάδων όσο και του Ιονίου, το 70% των ακινήτων που πωλούνται είναι εκτός σχεδίου, µε αποτέλεσµα οι τιµές ζώνης, βάσει των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, να είναι εξαιρετικά χαµηλές.

Από την επέκταση του συστήµατος αντικειµενικών αξιών σε 3.000 περιοχές που σήµερα είναι εκτός, το υπουργείο Οικονοµικών προσδοκά να διευρύνει τη φορολογική βάση και να εξοικονοµήσει σηµαντικά έσοδα για να χρηµατοδοτήσει τη νέα στοχευµένη µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% το 2020.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X