Κοινωνία

Επίδομα γέννας: Αυτοί θα πάρουν τα 2.000 ευρώ! Όλα τα κριτήρια

Επίδομα γέννας: Αυτοί θα πάρουν τα 2.000 ευρώ! Όλα τα κριτήρια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όλα δείχνουν πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας στο οποίο θα περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- και αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα είναι έτοιμο. Σε αυτό, θα υπάρχει και η θεσμοθέτηση για το νέο επίδομα γέννας ύψους 2.000 ευρώ, που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2020.

Ποιοι θα πάρουν το επίδομα γέννας

Το επίδομα θα χορηγείται σε 83.000 ζευγάρια κάθε χρόνο, εκτός από εκείνα με πολύ υψηλά εισοδήματα και στόχο θα έχει την αντιμετώπιση του έντονου δημογραφικού προβλήματος.

Υπολογίζεται πως θα καλύψει πάνω από το 80% των γεννήσεων του 2020 και δικαιούχοι του θα είναι η μητέρα του παιδιού, ή ο πατέρας, αλλά και κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του παιδιού.

Οι πληροφορίες λένε πως το νέο επίδομα γέννας θα καταβάλλεται από τον Οργανισμό  Προνοιακών  Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε δύο δόσεις: η πρώτη ύψους 1.500 ευρώ θα δίνεται αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού και η δεύτερη εντός ενός εξαμήνου.

«Στα κάγκελα»! 8/10 που πήραν κοινωνικό μέρισμα πέρυσι… το χάνουν φέτος!

Το εισοδηματικό όριο για τη λήψη του επιδόματος για μια μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται στα 40.000 ευρώ μεικτά ετησίως, για ζευγάρι στα 60.000 ευρώ και το ποσό των 40.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 1/4 για κάθε επιπλέον τέκνο που προϋπάρχει στην οικογένεια.

Το επίδομα γέννας θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση. Επίσης δεν θα συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες, ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την  καταβολή  οποιασδήποτε παροχής.

Οι αλλαγές στα υπόλοιπα επιδόματα

Στο ίδιο νομοσχέδιο, αναμένεται να ενταχθούν και οι αλλαγές σε ορισμένα από τα βασικότερα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.

Έτσι, για την καταβολή του επιδόματος παιδιού, ο δικαιούχος θα πρέπει να δηλώνει το σχολείο που πηγαίνει το παιδί του, ενώ σε περίπτωση πολίτη τρίτης χώρας απαιτούνται τουλάχιστον 10 χρόνια διαμονής στην χώρα μας, αντί για 5 που ισχύει σήμερα.

Αλλά και για το επίδομα στέγασης αυστηροποιούνται τα κριτήρια χορήγησής του, καθώς πλέον θα απαιτείται η υποχρεωτική αναγραφή του ονόματος του ενοικιαστή στον λογαριασμό της ΔΕΗ, για να συνεχίσει να λαμβάνει το επίδομα στέγασης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X