Αναλύσεις

Ονοματολογικό και προϋπολογισμός διαλύουν τα μικρά κόμματα

Ονοματολογικό και προϋπολογισμός διαλύουν τα μικρά κόμματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

OΣΟ ΠΕΡΝΟΥΝ οι μέρες, τόσο το πολιτικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει, καθώς πλέον έχουμε μπει για τα καλά σε προεκλογικό κλίμα. Από εδώ και στο εξής ο πολιτικός χρόνος αναμένεται ιδιαίτερα πυκνός, χωρίς να αποκλείονται ανατροπές και εκπλήξεις. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι σε εξέλιξη, η αντίστροφη μέτρηση για να έρθει το ονοματολογικό προς κύρωση στην ελληνική Βουλή έχει ξεκινήσει και τα κόμματα ετοιμάζονται για τις τρεις εκλογικές μάχες που θα δώσουν μέσα στο ’19.

Η αίσθηση που υπάρχει, είναι πως οι πολιτικές εξελίξεις και η αναμενόμενη πόλωση που φανερώνουν οι δημοσκοπικές εταιρείες έχουν φέρει σε δεινή θέση τα μικρότερα κόμματα, τα οποία βιώνουν ακόμα και τον κίνδυνο της διάλυσης. Πιο αναλυτικά:

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΛ – ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΜΜΕΝΟΣ, ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Ο Πάνος Καμμένος σίγουρα βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Από τη μία φυσικά και δεν επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση, την ώρα που αυτή καλείται να διαχειριστεί τη μεγάλη επιτυχία της εξόδου από τα μνημόνια. Άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο -και στους ΑΝΕΛ- πιστεύουν πως οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, ώστε να αντιστραφεί το κλίμα στην κοινωνία και να διορθωθούν κάποιες μνημονιακές αδικίες. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επένδυσαν τρία δύσκολα χρόνια για να κεφαλαιοποιήσουν έναν χρόνο χωρίς λιτότητα και θα ήταν τουλάχιστον αυτοκτονικό για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να άρει τώρα την στήριξή του στην κυβέρνηση.

Από την άλλη, θα πρέπει να ικανοποιήσει τους δεξιούς ψηφοφόρους του στο κρίσιμο ζήτημα του ονοματολογικού. Φαίνεται πως ο Πάνος Καμμένος θα παραιτηθεί μόλις έρθει η συμφωνία στη Βουλή και θα αποσύρει όλους τους υπουργούς των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, χωρίς όμως να ψηφίσει μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση.

Η είδηση που προέκυψε από την πρόσφατη ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι πως οι βουλευτές του κόμματος δεν πρόκειται να στηρίξουν ούτε μια ενδεχόμενη πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης εν όψει της έλευσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τον πρωθυπουργό. Πάντως, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, οπότε η μόνη «μάχη» που θα δοθεί στη Βουλή θα είναι αυτή για την κύρωση της Συμφωνίας.

Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε την Παρασκευή πως υπάρχει συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να μην συμμετέχει κανένας βουλευτής των ΑΝΕΛ σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις εθνικές εκλογές είτε στις ευρωεκλογές. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, αναιρείται πλήρως η φημολογία, η οποία υποστήριζε πως Παπαχριστόπουλος και Κουντουρά, αφού ψηφίσουν τις Πρέσπες, θα προσχωρήσουν στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου.

Από τη μεριά του, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει πει πως θα ψηφίσει τη Συμφωνία και πως θα παραιτηθεί από τη βουλευτική έδρα. Ιδιαίτερη σημασία έχει το ότι ο πρώτος επιλαχών να τον αντικαταστήσει είναι ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος διεγράφη από τους ΑΝΕΛ, με βάση τα όσα είπε στον Γιώργο Μελλιγώνη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ο Θόδωρος Τοσουνίδης. Από την άλλη, η ηγεσία των ΑΝΕΛ διαψεύδει απόλυτα όσους υποστηρίζουν πως η Έλενα Κουντουρά είναι εκτός κομματικής γραμμής. Η ίδια απουσίαζε από την πρόσφατη ΚΟ των ΑΝΕΛ ενώ τηρεί σιγή ισχύος μέχρι στιγμής…

ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΣ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

Από τις πρώτες μέρες που επετεύχθη η Συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούσαν πως η ηγεσία και η πλειοψηφία των βουλευτών του Ποταμιού θα τάσσονταν υπέρ της λύσης. Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή τις ατυχείς δηλώσεις Ζάεφ, ο Σταύρος Θεοδωράκης φάνηκε να έχει δεύτερες σκέψεις. Αρκετοί έκαναν λόγο και για μυστική συμφωνία Μητσοτάκη-Θεοδωράκη. Πάντως, η ανακοίνωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την Πέμπτη, ανέφερε κατά λέξη πως «επαναβεβαιώθηκε η τοποθέτηση ότι το Ποτάμι τάσσεται υπέρ της λύσης» και πως «αναμένει τις ακριβείς διατυπώσεις των συνταγματικών τροποποιήσεων που θα ψηφίσει η Βουλή της πΓΔΜ, όπου θα φανεί ο βαθμός προσαρμογής των γειτόνων μας στη νέα πραγματικότητα». Μετά από αυτήν την εξέλιξη, στην κυβέρνηση θεωρούν δεδομένη τη στήριξη του Ποταμιού, εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από τους γείτονές μας.

Στο Ποτάμι ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον δύο διαφωνούντες, οι οποίοι διεμήνυσαν ότι θα καταψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ακολουθήσουν την κομματική γραμμή. Δεν είναι πάντως λίγοι όσοι θεωρούν πως υπάρχει ήδη συμφωνία, ώστε αυτοί οι δύο να ενταχθούν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Από την άλλη, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών Δανέλλη και Λυκούδη, αλλά και των ευρωβουλευτών Κύρκου και Γραμματικάκη είναι ανοιχτοί. Και οι τέσσερις, εκτός από τις κεντροαριστερές καταβολές και πεποιθήσεις τους, έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κάποιοι θεωρούν πως αν τελικά το Ποτάμι δεν καταφέρει να κατέβει αυτόνομο στις επόμενες εκλογές, οι παραπάνω πολιτικοί θα «μπορούσαν να συζητήσουν» τη συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, έχει μεγάλη σημασία το πως θα αντιμετωπίσουν οι Δανέλλης και Λυκούδης και τα υπόλοιπα πολιτικά ζητήματα, αρχής γενομένης του προϋπολογισμού. Ο Σπύρος Δανέλλης, όντας ειδικός εισηγητής του κόμματος του στη συγκεκριμένη συζήτηση, άσκησε ελαφριά κριτι- κή στην κυβέρνηση για το ότι ενώ η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων δεν έχει βγει στις αγορές, ενώ την προέτρεψε να μην ξεκινήσει να δίνει υποσχέσεις για «προεκλογικές παροχές». Από την άλλη, τη συνεχάρη για την κατάργηση του φόρου στο κρασί και άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση για το γεγονός ότι ζητάει συνεχώς εκλογές. Αυτή η μετριοπαθής ομιλία, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη ψηφοφορία της Τρίτης…

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

«Υπάρχουν τρεις λόγοι που με εμποδίζουν να καταψηφίσω τον προϋπολογισμό», είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Ιωάννης Σαρίδης: «Πρώτον, γράφτηκε στην Ελλάδα από Έλληνες. Δεύτερον, όσο λίγα και αν δίνει, δίνει τα περισσότερα εδώ και πολλά χρόνια. Τρίτον, αποκαθιστά αδικίες και βάζει τέλος στην κατρακύλα». Υπενθυμίζεται πως σήμερα, η Ένωση Κεντρώων έχει πέντε βουλευτές. Αν ο Βασίλης Λεβέντης τον διαγράψει, τότε παύει να υφίσταται ως κοινοβουλευτική ομάδα. Πάντως, ο κ. Σαρίδης στην εκπομπή KONTRA24 του Αιμίλιου Λιάτσου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, πράγμα που φαίνεται να αποκλείει κάθε πιθανότητα τοποθέτησής του στα ψηφοδέλτια της Κουμουνδούρου.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη φημολογία περί συνεργασίας της Ένωσης Κεντρώων με τους ΑΝΕΛ, η οποία δεν διαψεύστηκε από τον Βασίλη Λεβέντη, όταν ρωτήθηκε σχετικά: «Δύσκολο να πάμε μαζί, αλλά στην πολιτική δεν πρέπει να λες ποτέ» τόνισε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN.

ΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως υπάρχει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών. Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά 145 βουλευτές. Με τους τέσσερις του Ποταμιού (Δανέλλης, Λυκούδης, Μαυρωτάς, Θεοδωράκης) και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, φτάνουν τους 150. Και από κει και πέρα, θετικά για τη Συμφωνία έχουν τεθεί οι Θεοχάρης και Θεοχαρόπουλος, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να ψηφίσουν θετικά οι Κουντουρά και Παπακώστα.

Κάποιοι από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα διατηρούν αμφιβολίες για τη στάση κάποιων «Καραμανλικών» βουλευτών. Οι πιο αισιόδοξοι μάλιστα, προβλέπουν μέχρι και απόχη κάποιων από τη ψηφοφορία.

Το σίγουρο είναι πως αναμένονται ισχυρές ανακατατάξεις τόσο στο πολιτικό σκηνικό όσο και στην κοινωνία. Αυτή τη στιγμή, τα «κοινοβουλευτικά τείχη» φαντάζουν πιο αδύναμα από ποτέ, κάνοντας τις εξελίξεις ακόμα πιο ενδιαφέρουσες…

Του Χρήστου Κυμπιζή απο την Κυριακάτικη kontra news

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X