Πολιτική

Οργή Τσίπρα με Μητσοτάκη για οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης με παρακρατικές μεθόδους

Οργή Τσίπρα με Μητσοτάκη για οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης με παρακρατικές μεθόδους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Χρήστου Κυμπιζή

“Αρκετά το εκμεταλλεύθηκες το Μάτι. Τις πήρες τις εκλογές. Άσε τώρα τις ψυχές των ανθρώπων στην ησυχία τους”.
Αυτά τα λόγια χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη τετ α τετ συνάντησή τους, όταν έκλεισαν οι κάμερες και έμειναν μόνοι τους…

Ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα είναι οργισμένος με τον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και κατηγορώντας τον πως ενορχηστρώνει σχέδιο επιχείρησης δολοφονίας χαρακτήρων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μέσω παράνομων ηχογραφήσεων, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και βεβαίως μέσω του πρόσφατου ηχητικού για το Μάτι.

Ειδικότερα για το Μάτι, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει ουκ ολίγες φορές την κυβέρνηση για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας. Από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, φανερώνουν συχνά πυκνά την ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς βλέπει πως ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επενδύσει πολιτικά πάνω στους 102 νεκρούς. Για αυτό άλλωστε φαίνεται να τον προειδοποίησε στην πρόσφατη συνάντηση τους, πως η σχέση τους δε θα είναι όπως παλιά. Διότι μπορεί οι δύο πολιτικοί να συγκρούονταν με ένταση στη Βουλή και να είχαν ανέκαθεν αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές, όμως σε προσωπικό επίπεδο προσπαθούσαν να κρατούν πάντοτε σε ένα επίπεδο τις σχέσεις τους, με τον απαιτούμενο πολιτικό εκατέρωθεν σεβασμό. Κάτι που μάλλον από εδώ και πέρα θα είναι πιο δύσκολο…

Έρχεται νομιμοποίηση των παράνομων ηχογραφήσεων;

Και όλα αυτά την ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης ουσιαστικά προανήγγειλε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να βρει ένα πλαίσιο, ώστε να χρησιμοποιούνται νόμιμα οι παράνομες ηχογραφήσεις … Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να κληθούν πολιτικά πρόσωπα για να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με τις πρόσφατες ηχογραφήσεις. “Διότι μη μου πείτε ότι η ουσία -ας πούμε για το Μάτι- είναι στο αν έπρεπε ή όχι να υπάρχει αυτό το αποδεικτικό υλικό και όχι μια εγκληματική προσπάθεια συγκάλυψης παραλείψεων και γεγονότων που ξέρουμε ότι κόστισαν τη ζωή σε 102 συμπολίτες μας”, σχολίασε ο κ. Τσιάρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό North.

Στο Μάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Μάτι πριν από μερικές ημέρες, μία εβδομάδα μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία. “Η κυβέρνηση αυτή έχει ασχοληθεί πολύ συστηματικά με το ζήτημα του Ματιού. Και δεν μιλάω μόνο για τον καθαρισμό των οικοπέδων, για την απομάκρυνση του αμιάντου, για την τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων που είχαν να κάνουν με τους εγκαυματίες. Η μεγάλη μας πρόκληση είναι να ξαναφτιάξουμε την περιοχή αυτή πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν και αν δεν έχουμε ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε”, τόνισε συνομιλώντας με κατοίκους.

Δούρου: Να μην μείνει καμία σκιά

Προθεσμία να απολογηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενημερωθεί για τη δικογραφία, έλαβε η Ρένα Δούρου, Σε γραπτή δήλωσή της η πρώην περιφερειάρχης σημειώνει μεταξύ άλλων: “Με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και στο πένθος των συγγενών, και συναισθανόμενη απόλυτα την τραγικότητα των γεγονότων, επέλεξα τότε να σιωπήσω. Σήμερα, ήρθε πλέον η ώρα για την απόδοση των ευθυνών από τη Δικαιοσύνη. Για να μην μείνει καμία σκιά. Για να εντοπιστούν οι διαχρονικές παθογένειες. Για να αντιμετωπιστεί η απειλή ακραίων φαινομένων. Και, το κυριότερο, για τη δικαίωση των θυμάτων. Εξάλλου, οι ψυχές των θυμάτων και οι συνειδήσεις των συγγενών δεν θα ησυχάσουν αν έστω και ένας ένοχος ξεφύγει ή αν έστω και ένας αθώος καταδικαστεί”.

Η Ρένα Δούρου είναι μεταξύ των 20 προσώπων που έχουν κληθεί Ήδη, από την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν προσέλθει στον ανακριτή οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου Ηλίας Ψινάκης και Ευάγγελος Μπουρνούς, αντίστοιχα, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν τον Σεπτέμβριο.

Φούσας: Υπήρχε ενδεχόμενος δόλος

Το αίτημα του ανακριτή για συμπληρωματική δίωξη στην υπόθεση φωτιάς στο Μάτι αιτιολόγησε ο δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, Αντώνης Φούσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. “Για να χαρακτηριστεί κακούργημα το αδίκημα πρέπει να υπάρχει δόλος και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ενδεχόμενος δόλος, καθώς  δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου τα ενάερια μέσα, αεροπλάνα κι ελικόπτερα. Και είναι ανεξήγητο γιατί δε χρησιμοποιήθηκαν και ειδικά όταν ξέρεις ότι η φωτιά τρέχει, ότι ο κόσμος δεν ειδοποιήθηκε, ότι οι οικισμοί δεν εκκενώθηκαν” είπε χαρακτηριστικά.

Κατασχέθηκε το μηχάνημα με τις συνομιλίες της Πυροσβεστικής

Εν τω μεταξύ εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το εξαφανισμένο καταγραφικό μηχάνημα φωνής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου της Πυροσβεστικής την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

Το καταγραφικό, που περιέχει εξαιρετικής σημασίας καταγραφές συνομιλιών, είχε μεταφερθεί σε ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο σύμβασης για τη συντήρηση των μηχανημάτων. Η ανάλυση του υλικού εκτιμάται ότι θα δώσει σαφέστερη εικόνα για όσα πραγματικά συνέβησαν από το μεσημέρι έως αργά το βράδυ εκείνης της αποφράδας ημέρας…

Πηγή: Κυριακάτικη Kontranews

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X