Fragilemag

Instagram για παιδιά – Θα τα αφήνατε να το χρησιμοποιούν;

Instagram για παιδιά – Θα τα αφήνατε να το χρησιμοποιούν;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο
επιμέλεια: Αναστασία Νικολάου – Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια MSc” – ΑΠΘ” an_psychology@yahoo.com

Το Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να αναπτύξει μια εφαρμογή Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών. Και ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια εκπαιδευτικά κινήματα που προσπαθούν να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά από την τεχνολογία και το διαδίκτυο μέχρι τουλάχιστον την εφηβεία, η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων γονέων τα έχουν αγκαλιάσει: YouTube Kids, iPad, το αναπόφευκτο πρόγραμμα σπουδών Zoom του 2020 και πολλά άλλα. Κοινωνικοί επιστήμονες συνεχίζουν να έχουν έντονο ενδιαφέρον για το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και καλλιεργούν την εικόνα του εαυτού τους, αλλά και την έννοια της εικονικής ζωής.

Επί του παρόντος, τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν επιτρέπεται να έχουν προσωπικούς λογαριασμούς στο Instagram και σε ανάλογες πλατφόρμες. Η εταιρεία όμως δημοσίευσε πρόσφατα μια ανάρτηση σχετικά με την πρόθεσή της να κάνει το Instagram «ασφαλέστερο για τα νεότερα μέλη της κοινότητάς μας».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, μπορεί να προσφέρουν στους νέους την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις σχέσεις τους, να εξασκήσουν κοινωνικές δεξιότητες και να βρουν υποστηρικτικές κοινότητες. Είναι σημαντικό οι έφηβοι και οι γονείς να είναι ενήμεροι σχετικά με το πώς να διαχειρίζονται το χρόνο τους στις πλατφόρμες, έτσι ώστε να είναι ασφαλής και ωφέλιμος. Εκτός από τον πιο προφανή κίνδυνο έκθεσης σε ακατάλληλο περιεχόμενο για ανηλίκους στο Instagram, υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον εκφοβισμό που παρατηρείται στα σόσιαλ μίντια μεταξύ συνομηλίκων με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση των νέων, αλλά και τον επηρεασμό τους από διασημότητες και influencers. Οι εικόνες ενδέχεται να καλλιεργήσουν επίσης την «κουλτούρα πορνό» και να την καταστήσουν εύκολα προσβάσιμη σε εφήβους.

Το Instagram για παιδιά έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Σχεδόν ομόφωνα συναινούν οι ψυχολόγοι ότι δεν είναι καλή ιδέα. Πίσω από αυτό δε βλέπουν τίποτα άλλο πέρα από την προσπάθεια οικονομικού κέρδους με την εκμετάλλευση παιδιών και σε καμία περίπτωση την ευημερία τους.
Ο Chris McKenna, ιδρυτής της Protect Young Eyes, πριν από δύο χρόνια, δημιούργησε έναν ψεύτικο λογαριασμό στο Instagram, προσποιούμενος πως ήταν ένα 12χρονο κορίτσι και μέσα σε λίγες εβδομάδες, άνδρες με ψεύτικους λογαριασμούς έστελναν άσεμνες φωτογραφίες των γεννητικών τους οργάνων. «Ήταν αδυσώπητοι», είπε o McKenna.

Η εικονική πραγματικότητα φαίνεται να μην επιδέχεται αμφισβήτηση. Οι νέες συνθήκες διαβίωσης που προέκυψαν από την πανδημία και τα συνεχόμενα λοκντάουν, ανέτρεψαν πολλές αντιλήψεις και τον σκεπτικισμό που είχαμε ως τώρα για το διαδίκτυο. Το φαινόμενο του εθισμού στο ίντερνετ μοιάζει με μια παλιά ψυχολογική θεωρία. Τα όρια, οι χρόνοι και το περιεχόμενο που αφορούσαν τα παιδιά και την χρήση των ψηφιακών μέσων άλλαξαν μέσα σε μια νύχτα. Οι ταχύτατες αυτές εξελίξεις είναι τόσο απροκάλυπτες που σχεδόν προκαλούν αμηχανία πέρα από μεγάλη ανησυχία, ίσως και θλίψη. Θα αφήνατε λοιπόν το παιδί σας να χρησιμοποιεί το Instagram για παιδιά;
διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X