Κοινωνία

Επιδόματα: Αυτό είναι το τελικό σχέδιο! Ποσά και δικαιούχοι

Επιδόματα: Αυτό είναι το τελικό σχέδιο! Ποσά και δικαιούχοι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την πολιτική της για αντιμετώπιση του δημογραφικού με επιδόματα επιταχύνει η κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας το πακέτο ενίσχυσης της οικογένειας με τη νομοθέτηση του επιδόματος γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ, για 83.000 δικαιούχους.

Τα επιδόματα και τα… νομοσχέδια

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, εντός της εβδομάδας η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, θα προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η χορήγηση του επιδόματος από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Στο ίδιο νοµοσχέδιο, που έχει αποκλειστικά στη διάθεσή της η «R», προωθούνται, επίσης, αλλαγές στα επιδόµατα παιδιού και στέγασης, µε αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησής τους, καθώς πλέον θα απαιτείται η 10ετής παραµονή µόνιµα και νόµιµα στη χώρα για πολίτες τρίτων χωρών. Παράλληλα, δροµολογείται η δηµοσίευση της προκήρυξης πρόσληψης µόνιµου προσωπικού στους φορείς πρόνοιας.

Με το νοµοσχέδιο τίθενται, σύµφωνα µε την υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων για θέµατα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ∆. Μιχαηλίδου, τα θεµέλια για µια σύγχρονη δηµογραφική πολιτική, επενδύοντας στο µέλλον των παιδιών, άρα και της χώρας. Το υπουργείο Εργασίας επισηµαίνει ότι θα καλυφθεί πάνω από το 80% των γεννήσεων του 2020.

Τα επιδόματα

Το επίδοµα γέννησης, που είναι η αιχµή του δόρατος του νοµοσχεδίου, πλαισιώνεται από ρυθµίσεις που υπηρετούν βασικούς άξονες της κοινωνικής πολιτικής του υπουργείου και δίνουν λύση σε προβλήµατα που κληροδοτήθηκαν από την προηγούµενη κυβέρνηση. Οι σηµαντικότερες ρυθµίσεις, σύµφωνα µε το υπουργείο, είναι οι εξής:

– Το επίδοµα παιδιού χορηγείται µόνο εφόσον το παιδί παρακολουθεί, αποδεδειγµένα, το σχολείο για να αποκτήσει τη βασική µόρφωση.

– Το επίδοµα ορεινών και µειονεκτικών περιοχών καθίσταται πλέον ακατάσχετο και αφορολόγητο.

– Οι φορείς πρόνοιας στελεχώνονται µε µόνιµο προσωπικό.

Επίδομα γέννησης

Σε δύο δόσεις θα καταβάλλεται το επίδοµα γέννησης των 2.000 ευρώ. Η πρώτη δόση θα είναι 1.500 ευρώ και θα καταβάλλεται µετά από αίτηση στον Οργανισµό Προνοιακών Επιδοµάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ η δεύτερη δόση θα δίνεται εντός του επόµενου 6µήνου από τη γέννηση του παιδιού. ∆ικαιούχοι του επιδόµατος είναι η µητέρα του παιδιού ή ο πατέρας ή κάποιο τρίτο πρόσωπο που έχει την επιµέλεια του παιδιού.

Πρόκειται για το πρώτο επίδοµα πρόνοιας στήριξης αµιγώς της οικογένειας που θα χρησιµοποιηθεί ως ασπίδα στο πρόβληµα της υπογεννητικότητας που αντιµετωπίζει η χώρα. Με την παροχή κινήτρων, µε στόχο την αύξηση των γεννήσεων στην Ελλάδα µακροπρόθεσµα, θα στηριχθεί και το σύστηµα κοινωνικής ασφάλισης, σύµφωνα µε τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, καθώς, σύµφωνα µε τον ΟΟΣΑ, το 2060 το ποσοστό των ατόµων ηλικίας άνω των 65 ετών θα φτάσει το 58% από 31% που είναι σήµερα.

Η δηµογραφική «βόµβα» αναµένεται να πυροδοτηθεί τα αµέσως επόµενα χρόνια, προκαλώντας δραµατικές αναταράξεις στην ελληνική οικονοµία και κατά συνέπεια στο ασφαλιστικό, καθώς εκτιµάται πως µόνο εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιµου ζωής το σύστηµα θα επιβαρυνθεί κατά 37,3 δισ. ευρώ σε παρούσες αξίες.

Σύµφωνα µε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθµός αύξησης των γεννήσεων είναι µικρότερος από τον ρυθµό µείωσης των θανάτων. Οι γεννήσεις την τελευταία δεκαετία είναι λιγότερες από τους θανάτους. Συγκεκριµένα, το 2018 οι γεννήσεις ήταν 86.440 και οι θάνατοι 120.297, ενώ το 2010 οι γεννήσεις ήταν 114.766 και οι θάνατοι 109.084.

Διαβάστε την συνέχεια κάνοντας κλικ εδώ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X