Κοινωνία

Φωτιά: Αυξημένες κατά 160% οι πυρκαγιές το 2021 – Αποκαλυπτικά στοιχεία

Φωτιά: Αυξημένες κατά 160% οι πυρκαγιές το 2021 – Αποκαλυπτικά στοιχεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το πρώτο μισό της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε την 1 Μαΐου έως τις 30 Ιουλίου, του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS, European Forest Fire Information System) για την έως σήμερα πορεία των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφεται έως σήμερα αύξηση κατά 300% στην καμένη έκταση και κατά 60% σε ό,τι αφορά στον αριθμό των δασικών πυρκαγιών, συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2000 – 2008.
Με βάση το EFFIS, η καμένη έκταση στην Ελλάδα έως και τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 ανέρχεται σε 109.830 στρέμματα. Η έκταση αυτή είναι σχεδόν τετραπλάσια του αντίστοιχου μέσου όρου της περιόδου 2008 – 2020 που ήταν 27.640 στρέμματα, και αντιστοιχεί σε αύξηση κατά περίπου 300%.

Τη σημαντικότερη συνεισφορά, σχεδόν το 50% είχε η δασική πυρκαγιά του Σχίνου, ακολουθούμενη από τις δασικές πυρκαγιές σε Κεφαλλονιά, Χίο, Έβρο, Βαρνάβα, και Νέα Στύρα, σύμφωνα με το meteo.gr.Έως και τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, από τον EFFIS χαρτογράφησε 21 συμβάντα που αφορούν δασικές πυρκαγιές, με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 – 2020 να είναι 8. Η αύξηση στο πλήθος των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του 2021 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 160%.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός της πρώιμης έναρξης της περιόδου δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, σημαντικά αυξημένος ήταν ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στη χώρα ήδη από τα μέσα του Απριλίου, όταν η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει επίσημα την 01.05.2021.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία είναι σύμφωνα με το ευρύτερο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της στις δασικές πυρκαγιές, πρωιμότερη έναρξη περιόδου δασικών πυρκαγιών, ακραία συμβάντα.

Κάτι που καθιστά επιτακτική ανάγκη τη μεταβολή των στρατηγικών αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες μέχρι σήμερα δίνουν υπερβολικό βάρος στην καταστολή και πολύ λιγότερο στην πρόληψη και τη διαχείριση. Η επιστημονική γνώση και τα εργαλεία/υπηρεσίες στα οποία αυτή μπορεί να μεταφραστεί, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό σύμμαχο για τη χάραξη αποδοτικότερων στρατηγικών αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Γνώση και εργαλεία/υπηρεσίες αναπτύσσονται και παρέχονται επιχειρησιακά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) – meteo.gr, και είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή αρχή. Για παράδειγμα, το ΕΑΑ – meteo.gr έχει αναπτύξει και λειτουργεί επιχειρησιακά από το 2019, το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών IRIS σύμφωνα με τους Θ.Μ. Γιάνναρος, Κ. Λαγουβάρδος και Β. Κοτρώνη

Η εφαρμογή της ανανεωμένης (2.0) έκδοσης του IRIS για τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου προέβλεψε ορθά την ένταση (δασική πυρκαγιά κατηγορίας 5 – σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί) και την έκταση του συγκεκριμένου συμβάντος (Εικόνα 3), και η πληροφορία αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε παρόμοιες πυρκαγιές για την καλύτερη διαχείριση τους.

Παράλληλα, το ΕΑΑ – meteo.gr παρέχει καθημερινά προγνώσεις υψηλής ανάλυσης για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε συνδυασμό με το IRIS για την εκ των προτέρων χάραξη στρατηγικών αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, μέσα από την εκτέλεση υποθετικών σεναρίων εκδήλωσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X