Κοινωνία

Γερμανικά ΜΜΕ: «Υπερβολικά πολλοί νεκροί στην Ελλάδα»

Γερμανικά ΜΜΕ: «Υπερβολικά πολλοί νεκροί στην Ελλάδα»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα και κυρίως ο αριθμός των καθημερινών θανάτων από τον κορονοϊό, «μεγάλος αριθμός αναλογικά με τον συνολικό πληθυσμό των σχεδόν 10 εκ. κατοίκων», απασχολεί δημοσιεύμα της γερμανικής εφημερίδας tageszeitung.

«Και στην Ελλάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει φθάσει στα όριά του», γράφει η tageszeitung με τον τίτλο της να είναι χαρακτηριστικός: «Υπερβολικά πολλοί νεκροί στην Ελλάδα».

Η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σημειώνει: «Από κοινού με τον συνάδελφό του Θεόδωρο Λύτρα, ο επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας δημοσίευσε μελέτη στο Scandinavian Journal of Public Health για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η μελέτη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ΕΣΥ μπορεί να διαχειριστεί μέχρι και 400 ασθενείς με κορονοϊό στις ΜΕΘ. Όταν όμως ξεπεραστεί αυτό το όριο αυξάνεται η θνητότητα κατά 25% και σε πάνω από 800 ασθενείς κατά 57%.

Στην Ελλάδα νοσηλεύονται αυτή την περίοδο 661 ασθενείς στις ΜΕΘ. Το όριο των 400 ξεπεράστηκε ήδη τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου ο αριθμός τους είχε φθάσει τους 715. Επιπλέον στην Ελλάδα περιθάλπονται στα νοσοκομεία καθημερινά εκτός ΜΕΘ πολύ περισσότεροι από 100 ασθενείς διασωληνωμένοι και με αναπνευστήρες. Με πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν, όπως αποδεικνύει η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Το συμπέρασμα της μελέτης: 1.500 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη αναπνοής θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί στην Ελλάδα.

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα πεθαίνουν κάθε μέρα περίπου 100 άνθρωποι από επιπλοκές του κορονοϊού. Ένας μεγάλος αριθμός αναλογικά με τον συνολικό πληθυσμό των σχεδόν 10 εκ. κατοίκων. Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 77 θάνατοι περισσότεροι από ό,τι την Δευτέρα.

Αυτό που εξοργίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα είναι ότι την 1η Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίζονταν στη Βουλή ότι ο κίνδυνος θανάτου ασθενών με μηχανική υποστήριξη αναπνοής εκτός ΜΕΘ δεν είναι “σε καμία περίπτωση υψηλότερος”. Ζήτησε μάλιστα αποδείξεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στη μελέτη του κορυφαίου συμβούλου του πρωθυπουργού Σωτήρη Τσιόδρα. Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι γνώριζε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αρνείται και ο Σωτήρης Τσιόδρας σιωπά, γεγονός που ενισχύει την κριτική σε βάρος του πρωθυπουργού».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X