Κοινωνία

Πλήγμα για ασθενείς: Μειώνουν τα χειρουργεία στο νοσοκομεία λόγω αναστολής εργασίας ανεμβολίαστων

Πλήγμα για ασθενείς: Μειώνουν τα χειρουργεία στο νοσοκομεία λόγω αναστολής εργασίας ανεμβολίαστων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Προχωρούν στο μέτρο της αναστολής της εργασίας των ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και το τίμημα πληρώνουν οι ασθενείς. Για να μπορέσουν να αποφύγουν το κραχ στα νοσοκομεία, αποφασίζουν να μειώσουν τα τακτικά χειρουργεία. Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας  σχεδιάζει εκτός των άλλων να μειώσει τα τακτικά χειρουργεία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που πιθανώς να δημιουργηθεί από τις αναστολές των εργαζομένων στα νοσοκομεία που δε θα εμβολιαστούν έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, ήδη έχει σχεδιαστεί η μείωση των λεγόμενων «ψυχρών» χειρουργικών επεμβάσεων στην περίπτωση που βγουν σε αναστολή νοσηλευτές αλλά και άλλοι υγειονομικοί που σήμερα καλύπτουν βασικές ανάγκες στα χειρουργικά τμήματα.

Οι οδηγίες

Ήδη οι Διοικητές των Νοσοκομείων – όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές – έχουν λάβει οδηγία από τις ΥΠΕ, να καταγράψουν με βάση το προσωπικό που δεν προτίθεται να εμβολιασθεί, ποιες χειρουργικές κλινικές θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με τις κενές θέσεις.

Στην περίπτωση αυτή θα γίνει μεταφορά εργαζομένων (νοσηλευτών κυρίως) ακόμη και από άλλα νοσοκομεία ή τμήματα, ενώ εάν και πάλι δεν καλυφθούν οι ανάγκες, θα κουρευτούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Πάντως, στην προηγούμενη καραντίνα, είχαν γίνει εκατοντάδες αναβολές τακτικών χειρουργείων με στόχο να μην υπάρξει διασπορά του κορονοϊού. Οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) ήταν στα κάγκελα για την απόφαση αυτή του υπουργείου Υγείας, ενώ ζητούσαν την αποκατάσταση των προγραμματισμένων επεμβάσεων ώστε να μην «καταρρεύσουν» οι δείκτες υγείας των πολιτών.

Ενδεικτικό πάντως το πόσο επηρέασε η πανδημία τις χειρουργικές επεμβάσεις είναι το γεγονός ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, προ της πανδημίας, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 132.674 επεμβάσεις στη χώρα.

Την επόμενη χρονιά του covid το 2020, το ίδιο διάστημα δηλαδή τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο έγιναν μόνο 89.589 χειρουργικές επεμβάσεις, μείωση της τάξης του 32%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X