Κοινωνία

Στρατιωτική θητεία: Αυτές είναι οι αλλαγές -Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι φαντάροι

Στρατιωτική θητεία: Αυτές είναι οι αλλαγές -Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι φαντάροι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μικρή στρατιωτική θητεία λίγων μηνών, αλλά με σκληρή εκπαίδευση, εκμάθηση των οπλικών συστημάτων και των νέων τεχνολογιών και επανεκπαίδευση κατά διαστήματα προανήγγειλε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Πρέπει οι Ενοπλες Δυνάμεις να εξελιχθούν γιατί αντιμετωπίζουν μεγάλες και υπαρκτές απειλές.Έχουμε τρεις πολέμους γύρω μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο» ανέφερε ο υπουργός στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι το πρότυπο που επιλέχθηκε είναι αυτό της Φινλανδίας.

Ανακοίνωσε ότι γι’ αυτόν τον λόγο θα ταξιδέψει τον επόμενο μήνα στο Ελσίνκι. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι δεν μπορούμε να είμαστε η μεγαλύτερη δυναμη στο εμπορικό ναυτικό στον πλανήτη, μία χώρα που διεκδικεί σημαίνοντα λόγο στην εξέλιξη του δικαίου της θάλασσας και οποτεδήποτε υπάρχει κρίση, να παρακολουθούμε τους άλλους και να μην αρθρώνουμε λόγο.

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών μονάδων μεικτής χρήσης που σε περιπτώσεις όπως της Θεσσαλίας, θα μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Για τους εξοπλισμούς στο Ναυτικό, ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έγινε καμία αναστολή στα συμβόλαια ή στα συστήματα για τα οποία έχουν γίνει ήδη παραγγελίες.

Επισήμανε ωστόσο ότι «το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα, θα μπει σε μία στενή αξιολογική χρήση, ώστε το εισόδημα του Έλληνα φορολογούμενου να έχει την καλύτερη απόδοση επί του πεδίου».

«Θα υπάρχει μία προτεραιοποίηση σε παραγωγές και συμπαραγωγές, δεν θέλουμε αγορές από το ράφι» ανέφερε.

Ψηφιοποίηση

Μια από τις πρώτες αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν είναι η ψηφιοποίηση των στρατιωτικών εγχειριδίων, αντικαθιστώντας τα με τάμπλετ που θα παρέχονται στους νεοσύλλεκτους γι όσο διάστημα διαρκεί η θητεία. Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, που θα χωρίζονται σε υποχρεωτικές και εθελοντικές.

Στις υποχρεωτικές θα περιλαμβάνεται η αναβάθμιση γνωστικών ψηφιακών δυνατοτήτων, η διαχείριση καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης για ακραία φυσικά φαινόμενα και καταστροφές και η παροχή πρώτων βοηθειών. Στις εθελοντικές κατατάσσονται τεχνικές δεξιότητες, με προγράμματα από τα κέντρα δια βίου μάθησης των Ενόπλων Δυνάμεων και υπό σκέψη βρίσκονται ο βοηθός φαρμακοποιού, ο βοηθός οδοντιάτρου, ο μάγειρας, ο αρτοποιός, ο τεχνικός υγιεινής ασφάλειας, ο διασώστης και το μέλος πληρώματος ασθενοφόρου. Το απολυτήριο τους θα συνοδεύεται από πιστοποιητικό εκπαίδευσης.

Σημειώνεται πως όσον αφορά το χρονικό διάστημα της θητείας «θα παραμείνει ως έχει» δηλώνουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X