Κοινωνία

Σύψας: «Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά»

Σύψας: «Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μέσα από την μονάδα Covid του Νοσοκομείου Λαικό, μίλησε στον ΣΚΑΪ, για το άνοιγμα των σχολείων καθώς και για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδια

Όπως ανέφερε μπορεί να μην είναι γνωστό το τι θα γίνει με το εμβόλιο μετά από δέκα χρόνια, αλλά είναι γνωστό το τι θα γίνει αν ένα παιδί κολλήσει το ιό. «Ξέρουμε ότι πλέον βγαίνουν πολλές αναφορές στην βιβλιογραφία για παιδιά που έχουν το long covid δηλαδή μακροχρόνιες επιπλοκές από τον κορονοιό όπως τεράστια κόπωση, κατάθλιψη, διαταραχές σε διαφόρα όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι γονείς στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συγκρίνουν δύο κινδύνους και να πάρουν μια απόφαση: τον κίνδυνο από το εμβόλιο που είναι απειροελάχιστος και τον κίνδυνο από την covid.

Σημείωσε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική και προσβάλει και τα παιδιά. «Τα παιδιά θα μολυνθούν κάποια στιγμή αν δεν εμβολιαστούν. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε πολύ μεγάλη εξάπλωση του ιού. Όλα τα παιδιά θα εκτεθούν αργά ή γρήγορα» είπε χαρακτηριστικά.

Τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα: Σε ένα μήνα επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία
Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε πως είναι τελεσίδικό ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και ότι σε ένα μήνα θα γίνει επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων στα σχολεία

Φοβάμαι τους πενηντάρηδες

Ο κ. Σύψας τόνισε πως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας μπορούν να μεταφέρουν το ιό στους ανεμβολίαστους 50 ετών και πάνω και ο μεγάλος φόβος είναι πως οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ.

Το 85% στις ΜΕΘ ανεμβολίαστοι: Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί

Ο ίδιος ανέφερε πως ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών στο νοσοκομείο είναι γύρω στα 50 έτη και είναι ανεμβολίαστοι. Συγκεκριμένα, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και το 15% εμβολιασμένοι που είναι ηλικιωμένοι ή ανοσοκατασταλμένοι με υποκείμενα νοσήματα που ρίχνουν την ανοσία τους. Διασωληνωμένοι θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν εμβολιαστεί, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε ότι σε κάποιους ασθενείς βλέπουν μακροχρόνια προβλήματα, δυσεπίλυτα όπως κόπωση. και χρόνιες πνευμονοπάθιες.

Το τείχος ανοσίας το πολύ 65%

Ερωτηθείς για το τείχος ανοσία στην χώρα μας το οποίο προς στιγμή είναι γύρω στο 60% είπε πως ο ίδιος εκτιμά πως αυτό δεν θα ξεπεράσει το 65% και πως το δίλλημα είναι πως ή θα εμβολιαστούμε ή θα κολλήσουμε.

Το καλοκαίρι θα είμαστε χωρίς τον ιό

Σχετικά με το πότε θα τελειώσει η πανδημία, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε είτε νοσήσει, είτε εμβολιαστεί και έτσι θα έχουμε αποκτήσει κάποιος είδος ανοσίας και ο ιός δεν θα έχει χώρο να αναπτυχθεί. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν 2 επιφυλάξεις: Μήπως εμφανιστεί κάποια καταστροφική μετάλλαξη το οποίο δεν το πιστεύει και μήπως έχουμε κάποια εισαγωγή από άλλες χώρες όπως Αφρική που είναι το καυτό σημείο της πανδημίας καθώς εκεί δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πρόσθεσε πως οι πανδημίες δεν κρατάνε περισσότερο από 3 χρόνια, ότι θα υπάρχει έξαρση μέχρι τα Χριστούγεννα, μετά θα αρχίσει βαθμιαία αποκλιμάκωση και από το Πάσχα και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα.

Ερωτηθείς για όσους λένε ότι τρομοκρατεί με τις δηλώσεις του ο ίδιος απαντά πως δεν έκανε ποτέ κάτι με πρόθεση, πως έχει μια γνώμη που την λέει είτε είναι ευχάριστη, είτε όχι και ότι ασχολείται μόνο με την πανδημία και το επιστημονικό κομμάτι και όχι με τα υπόλοιπα όπως πολιτικά κλπ που δεν είναι δική του δουλειά. «Καλύτερα να λέμε τα άσχημα νωρίς για να λαμβάνονται μέτρα», σημείωσε ενδεικτικά.

Τσίοδρας: Θα χρειαστούμε 3-4 χρόνια μετά την πανδημία για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις

Οι προβλέψεις από τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, για την εξέλιξη της πανδημίας, χθες.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε στη δική του τοποθέτηση για την εξέλιξη της νόσου. Όντας καλεσμένος και μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου νοσοκομείου επεσήμανε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του ιού.

Το ανησυχητικό είναι ότι έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου και για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, τονίζοντας πως βρισκόμαστε σε «ειδική κατάσταση ανησυχίας». Συνεχίζοντας επεσήμανε πως το στέλεχος Δέλτα έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα την δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. «Ευτυχώς όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο», ανέφερε.

Το εμβόλιο περιορίζει τις μεταλλάξεις…

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας έκανε λόγο επίσης και για μία συγκεκριμένη τεκμηρίωση σχετικά με την αερογενή μετάδοση του ιού, γεγονός που απαιτεί πρόσθετα μέτρα για την ποιότητα του αέρα, όπως τα ειδικά φίλτρα για τον καθαρισμό του, μελέτη για την απολύμανση των χώρων, καθώς και χρήση μάσκας υψηλού κινδύνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε κλειστούς χώρους είναι μεγαλύτερος κατά 18 φορές.

Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως η τρίτη δόση του εμβολίου θα προστατεύσει ακόμα περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες, ταυτόχρονα όμως και με εμβολιασμό του περίγυρού τους.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα περιστατικά μακράς Covid. Για την αντιμετώπισή τους τόνισε ότι χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμό των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεών τους.

Σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα, ο καθηγητής παρατήρησε πως βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης αλλά σε υψηλά επίπεδα με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X