Κοινωνία

Τα ΄΄Xιονοδρομικρά΄΄ της καρδιάς μας! 

Τα ΄΄Xιονοδρομικρά΄΄ της καρδιάς μας! 
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

 Ήταν εκεί ένα βράδυ σε μια σύναξη παλιών χιονοδρόμων που είπε κάποιος την ατάκα… ΄΄-Ρε παιδιά καλές είναι οι εγκαταστάσεις του Παρνασσού σήμερα αλλά, νομίζω ότι το εβδομήντα στην παλιά Φτερόλακκα περνάγαμε καλύτερα! 

Ο ίδιος τότε, όταν το ΄΄μυστικό΄΄ για σκι στον Παρνασσό μαθεύτηκε και η ουρά στο λίφτ άρχισε να γεμίζει κόσμο, έβγαλε την σφυρίχτρα του ορειβατικού, σφύριξε δυνατά και είπε: 

 – Όλοι εσείς κάντε μεταβολή παρακαλώ τώρα! Τότε, οι περισσότεροι νομίζοντας ότι είναι κάποιος υπεύθυνος, έκαναν στροφή 180 μοιρών. 

-Ωραία…συνέχισε εκείνος. – Και τώρα πηγαίνετε σπίτι σας να κάνουμε και λίγο σκι! 

 Ήταν μια  χιουμοριστική έκφραση διαμαρτυρίας; αγανάκτησης; Μπορεί. Σίγουρα όμως ήταν μια πρόβλεψη για το τι θα γινόταν στο μέλλον. 

  Τελικά τι είναι αυτό που κάνει το σκι συναρπαστικό; Ποιοι είναι αυτοί που ασχολούνται με αυτό; Υπάρχουν δύο κατηγορίες. Οι γρήγοροι και οι απολαμβάνοντες.  

Οι γρήγοροι είναι οι λάτρεις της ταχύτητας. Ταχύτητα νάναι κι΄ότι νάναι. Είτε αυτοκίνητο, μηχανή, ταχύπλοο, σκι ή σανίδα. Τρέχουν, ρισκάρουν, κοντράρουν φτάνουν στα όρια.  

Από την άλλη μεριά οι απολαμβάνοντες είναι πρωταρχικά φυσιολάτρες. Δεν πηγαίνουν στο βουνό μόνο για το σκι. Συνδυάζουν τοπίο, χιόνι, εκδρομή, ταβερνούλα, ξενοδοχείο, παρέες, έρωτες, γέλια και χαρές… 

Είναι όμως και κάτι άλλο. Απ΄ότι θυμάμαι εκείνες οι ημερήσιες εξορμήσεις στο βουνό ήταν κομματάκι εξουθενωτικές. Ξύπνημα από τις 6 το πρωί. Οδήγημα δύο και τρείς ώρες. Σκι με όλες τις συνθήκες περίπου ένα πεντάωρο ακατουρητί! Μετά με το σάντουιτς στο στόμα, ξανά οδήγημα για άλλες τρεις ώρες με όλη την επικίνδυνη κούραση της ημέρας. Αυτά δε με κάτι δρόμους καρμανιόλες. Θυμάμαι ένα ταξίδι αυθημερόν από την Αθήνα στο Πήλιο με σκι στην ομίχλη  και επιστροφή. Εμείς δεν είμαστε σκιέρ…Ραλιτζήδες είμαστε…

 Σήμερα μπορεί να έχουμε καλύτερους δρόμους, καλύτερα αυτοκίνητα, καλύτερα χιονοδρομικά, αλλά… Για να πας λίγο πιο μακριά πρέπει να έχεις ένα ATM στο πόρτ-μπαγκάζ για να πληρώνεις τα διόδια και έναν κουμπάρο βενζινά! Κι΄όλα αυτά για να πληρώσει τις νέες αυξημένες τιμές και να στηθεί στην ουρά με τις ώρες, πρώτα στα ταμεία και μετά στα λίφτ. 

Αλήθεια ποιος μπορεί να πει ότι δεν ταλαιπωρείται σήμερα στα μεγάλα χιονοδρομικά μας κέντρα; 

Το τι γίνεται Κυριακάς και εορτάς στους ορεινούς δρόμους, στα ταμεία, στα λίφτ και στις πίστες δεν λέγεται… 

 Ωραίες μεν οι εγκαταστάσεις και οι πίστες αλλά ο συνωστισμός είναι μεγάλος. Έμπειροι και αρχάριοι σκιέρ και χιονοσανιδάδες μαζί. Μεταξύ τους διάφοροι  έχοντας άγνοια κινδύνου περνάνε με ταχύτητα δίπλα από παιδάκια που κάνουν μάθημα. 

Άσχετοι που νομίζουν ότι ξέρουν, ενώ δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν! 

 Ένα συνονθύλευμα από διάφορες ηλικίες σέρνεται πάνω κάτω χωρίς σταματημό 

 Η κατάσταση θυμίζει αυτό που γίνεται στους Ελληνικούς δρόμους. Δηλαδή μπάχαλο! Ακόμη και τις καθημερινές πρέπει κανείς να είναι τυχερός για να κατέβει με άνεση τις πίστες… Πολλοί φοβούνται το σκί μη τύχει  και πέσουν…Στην πραγματικότητα ο κίνδυνος είναι μη πέσει κάποιος επάνω σου.. Γι΄αυτό το κράνος ειναι πλέον απαραίτητο.

 Υπάρχει λύση; Βεβαίως και υπάρχει. Αρκεί να έχεις την εμπειρία και φυσικά την κατάλληλη ηλικία, οπότε γνωρίζεις καλά ότι δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα. 

Τότε μπορεί να νοιώσεις ξανά αυτό που ένιωθες όταν ξεκίναγες το σκι. Όταν ανέβαινες στο βουνό για τον εαυτό σου και μόνο. 

Να απολαύσεις την ομορφιά του τοπίου, την ζεστασιά της παρέας και κυρίως να ευχαριστήσεις τις αισθήσεις σου, μακριά από συνωστισμούς και ταλαιπωρίες… 

 Σήμερα σας παρουσιάζουμε:     ΄΄Τα ΄΄χιονοδρομικρά΄΄ της καρδιάς μας!΄΄ 

Ίσως έχουν μικρές πίστες… Ίσως έχουν μικρά λίφτ… Σίγουρα  όμως δεν έχουν συνωστισμό. Δεν έχουν πολλές ανέσεις. Γι΄αυτό το λόγο ευτυχώς δεν τα επισκέπτονται ούτε οι γρήγοροι, ούτε  οι ακιζόμενοι  celebrities. 

Έχουν όμως την ομορφιά και την ευαισθησία που ζητάνε οι αισθήσεις μας. 

Αυτά τα μικρά πανέμορφα κέντρα μας περιμένουν. Ας τα επισκεφτούμε! 

                                      Μακριά από το αγριεμένο πλήθος… 

 

 

Πήλιο!  

Το μεγαλύτερο χιονοδρομικρό! Ίσως το πιο ερωτικό βουνό… Από τη μια ο Παγασητικός και από την άλλη το Αιγαίο! Έχει χαμηλό υψόμετρο αλλά μπορεί να γεμίσει με χιόνι σε μια νύχτα! Παλιά όταν κοιμόμασταν στο καταφύγιο, το πρωί το πρωί ξυπνάγαμε δίπλα στις πίστες! Μία από αυτές το πανόραμα ήταν όνομα και πράγμα…Έχει και εναέριο καρεκλάκι! Λειτουργεί από τη δεκαετία του εξήντα, το δεύτερο στη χώρα μετά το Βέρμιο…Τι να λέμε τώρα, υπέροχες εκδρομές, αξέχαστες παρέες με εκείνα τα  παλιά πουλμανάκια  της φολκσβάγκεν  που νοικιάζαμε ρεφενέ… 

Μαίναλο!  

Μικρό μεν αλλά πνιγμένο στα έλατα… Εύκολα προσβάσιμο, κοντά στην Αθήνα αποτελεί ένα μικρό παράδεισο γι΄αυτούς που δεν θέλουν συνωστισμό… Έχει και δύσκολες πίστες, αν καταφέρει κανείς να φτάσει με το μεγάλο συρόμενο λίφτ μέχρι την κορυφή… Κοντά του υπάρχουν ιστορικά πανέμορφα χωριά όπως η Βυτίνα, η Δημητσάνα, Στεμνίτσα και βέβαια η πρωτεύουσα της Αρκαδίας Τρίπολη… 

Ελατοχώρι! 

 Στο ύψος της Βέροιας και προς τα μέσα… Ελατοχώρι λέγεται και είναι… Σχετικά νέο κέντρο  με πολλούς φανατικούς φίλους. Έχει εναέριο αναβατήρα και εκτός από σκι αποτελεί και μια ευκαιρία για να γνωρίσετε την γύρω περιοχή… 

Περτούλι! 

 Μικρό και αγαπημένο πνιγμένο στα έλατα και αυτό. Όταν έχει χιόνι είναι πραγματικά υπέροχο… Ευκαιρία να επισκεφτείτε τη λίμνη Πλαστήρα, καθώς και πολλά ενδιαφέροντα μέρη… 

 

Μέτσοβο! 

 Μιλάμε για τρία κέντρα. Πολιτσές, Καρακόλι και Ανήλιο… Ωστόσο το Ανήλιο,  δεν είναι καθόλου μικρό και ανήκει εκεί. Είναι το νεότερο χιονοδρομικό, έχει και εναέριο αναβατήρα. Παλιά πηγαίναμε στο Μέτσοβο από την περίφημη Κατάρα…Τώρα όμως η Εγνατία οδός έχει κάνει τα πράγματα πιο εύκολα… 

Βίτσι! 

 Το διαμαντάκι του βορά…Ένα μικρό κουκλίστικο χιονοδρομικό πολύ κοντά στην Καστοριά… Τυχεροί αυτοί που μένουν κοντά και μπορούν να το επισκεφτούν εύκολα. Έχει ένα συρόμενο αναβατήρα, όμως χωρίς συνωστισμό. Έχει ένα ωραίο σαλέ και κυρίως έχει ανθρώπους με ζεστή καρδιά και μεράκι για τον τόπο τους… 

Ζήρεια! 

 Το πιο μικρό απ΄όλα…Γι΄αυτό λέγεται και χιονοδρομικό πάρκο… Έχει έναν αναβατήρα και μια  μικρή πανεύκολη πίστα. Ιδανικό για παιδιά! Εμπνέει ασφάλεια γιατί ο ΄΄γρήγορος΄΄ δεν πάει ποτέ εκεί επειδή η πίστα είναι της μιας ανάσας. Είκοσι δύο σλάλομ με μέτρια ταχύτητα σε ένα λεπτό και είκοσι δεύτερα μετρημένα… 

Όλυμπος! 

 Ναι… Όλυμπος η έκπληξη! Έχει ένα μικρό χιονοδρομικό στη θέση Βρυσοπούλες. Είναι για την εκπαίδευση των λοκατζήδων-χιονοδρόμων, αλλά μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί κατόπιν αδείας από τις στρατιωτικές αρχές.

 Φυσικά έχει ένα συρόμενο λοκατζίδικο λίφτ τύπου παλιάς  κάτω 

Φτερόλακκας Παρνασσού έτους 1970! Για τους βετεράνους του είδους, μια χαρά είναι… 

 Αυτά  είναι τα ΄΄χιονοδρομικρά΄΄ της καρδιάς μας. Όσοι βαρέθηκαν τον συνωστισμό και θέλουν να βρεθούν σε πιο ήσυχα μέρη, μακριά από το αγριεμένο πλήθος δεν έχουν παρά να τα επισκεφτούν. Σήμερα με τις ανέσεις που προσφέρει η εποχή, δεν έχουν παρά να μπουν στο site  snowrepot.gr και να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες….  

Υ.Γ. 

 Όταν την δεκαετία του ογδόντα άρχισε το πανηγύρι στο Παρνασσό με τις ατέλειωτες ουρές, τότε ένας τρελάρας από την παρέα αγόρασε από τον Κλαουδάτο ένα λιλιπούτειο λίφτ ( μια βενζινομηχανή σαν μικρή γεννήτρια με ένα σχοινί μερικών δεκάδων μέτρων.) Πήγαμε σε μια πλαγιά του Παρνασσού πάνω από την Αμφίκλεια στους ΄΄Προσκόπους΄΄ Δέσαμε με μια μικρή τροχαλία το σχοινί σε ένα έλατο και αφού στρώσαμε την ΄΄πίστα΄΄ με τα πέδιλα, κάναμε σκι ιδιωτικά ουρλιάζοντας από χαρά! 

 Έ…ρε χρόνια… 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X