Κοινωνία

Νέο ασφαλιστικό: Χαριστική βολή για συντάξεις σε πιλότους και ειδικές δυνάμεις!

Νέο ασφαλιστικό: Χαριστική βολή για συντάξεις σε πιλότους και ειδικές δυνάμεις!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Οι μουρμούρες γίνονται… κραυγές! Σφοδρή αντίδραση προκάλεσε στους κόλπους των στρατιωτικών, απόστρατων αξιωματικών πολεμικής αεροπορίας και ναυτικού το σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Το νέο ασφαλιστικό και οι αντιδράσεις

Κι αυτό γιατί με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όσοι εργάζονται πάνω από 42 χρόνια είναι οι μεγάλοι χαμένοι, καθώς οι συντάξεις τους ουσιαστικά παγώνουν αφού αντί να αυξηθούν ή έστω να διατηρηθούν στο ύψος του 2%, μειώνονται δραματικά στο 0,5% ανά συντάξιμο έτος.

Μάλιστα στις περιπτώσεις όπως πιλότοι αεροσκαφών και ελικοπτέρων, στελέχη που υπηρετούν στις Ειδικές Δυνάμεις και ορισμένες ειδικότητες, όπως οι ναρκαλιευτές, λόγω του υψηλού κινδύνου του επαγγέλματος, αντιμετωπίζονται διαφορετικά από όλους τους υπόλοιπους και έχουν διπλά συντάξιμα χρόνια. Αν δηλαδή υπηρετήσουν 23 χρόνια μετρούν για 46 χρόνια.

Οι μεγάλοι χαμένοι με το νέο ασφαλιστικό

Έτσι μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν πάνω από 45 χρόνια, κατά κύριο λόγο αυτοί που υπηρέτησαν σε Υποβρύχια, Υποβρύχιες καταστροφές, Ιπτάμενοι, Ειδικές δυνάμεις, κτλ.

Όπως καταγγέλλουν το νέο ασφαλιστικό αδικεί κατάφωρα τους στρατιωτικούς που εργάζονται με αυξημένους κινδύνους για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα, με διπλάσιες και τριπλάσιες απλήρωτες ώρες εργασίας, έχοντας παραδώσει την ελευθερία τους στην υπηρεσία της πατρίδας.

Επίδομα παιδιού, ενοικίου, ΚΕΑ: Αυτή θα είναι πλέον η μέρα πληρωμής!

Όπως αναφέρουν η πολιτεία αρνείται επιδεικτικά στην αναγνώριση της σημασίας της αποστολής που επιτελούν και του τιμωρεί με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός να μη δύνανται να ανταποκριθεί ακόμα και σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις ενός αποστράτου αξιωματικού.

Θα… χρυσώσουν το χάπι;

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Dikaiologitika News δεν αποκλείεται να υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις κατά την κατάθεση του σχεδίου νόμου στην Βουλή καθώς οι απόστρατοι αξιωματικοί πιέζουν ιδιαίτερα στελέχη της κυβέρνησης να μην δεχθούν την μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης από τα 42 χρόνια και μετά.

Σύμφωνα με την Ένωση απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού το νέο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου αποδείχθηκε άνθρακες ο θησαυρός καθώς όπως επισημαίνει δημιουργεί μεγαλύτερες αδικίες ειδικά για τους Στρατιωτικούς Συνταξιούχους τωρινούς και μελλοντικούς καθώς:

– Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις για όσους έχουν ή θα έχουν μελλοντικά (νέοι συνταξιούχοι) έως 30 συντάξιμα χρόνια.

Εικονικές θα είναι οι αυξήσεις για όσους έχουν από 30 χρόνια έως 38 χρόνια (περίπου), όπου απλά θα μειωθεί, περισσότερο ή λιγότερο και μόνο η προσωπική διαφορά (η διαφορά παλαιάς με νέας σύνταξης).

Όσοι εξακολουθούν να έχουν προσωπική διαφορά δεν θα λαμβάνουν τις μελλοντικές αυξήσεις μέχρι εξάλειψης αυτής

– Όσοι έχουν από 38 έως 40 /44 χρόνια συντάξιμα είναι οι μόνοι που θα λάβουν ένα ποσό ανάλογα το ύψος των συνταξίμων αποδοχών και το ύψος της προσωπικής διαφοράς {επί το πλείστον Θετική (μείωση) έως τα 41 χρόνια και αρνητική (αύξηση) πάνω από τα 41 χρόνια}.

Χιλιάδες οφειλέτες… όμηροι της εφορίας παρά την ρύθμιση 24-48 δόσεων!

Όμως για τους παλαιούς συνταξιούχους οι όποιες αυξήσεις προκύψουν, θα δοθούν σε βάθος πενταετίας, με αποτέλεσμα να χάνεται ένα σεβαστό πόσο κάθε έτος μέχρι την ολοκλήρωση του το 2024.

– Μειωμένες συντάξεις στους νέους συνταξιούχους σε σύγκριση με αυτές που χορηγούσε ο ν.4387/2016 και έχουν πάνω από 40 συντάξιμα χρόνια και ιδιαίτερα μειωμένες και μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν πάνω από 45 χρόνια, κατά κύριο λόγο αυτοί που υπηρέτησαν σε Υποβρύχια, Υποβρύχιες καταστροφές, Ιπτάμενοι, Ειδικές δυνάμεις, κτλ.

– Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αντί να αυξηθούν ή έστω διατηρηθούν στο ύψος του 2%, μειώνονται δραματικά στο 0,5% ανά συντάξιμο έτος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X