Διεθνή

Κατέβασε ταχύτητα το ιαπωνικό ΑΕΠ

Κατέβασε ταχύτητα το ιαπωνικό ΑΕΠ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με πιο αργό ρυθμό απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, το διάστημα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, καθώς οι επιχειρηματικές επενδύσεις ελάττωσαν το ρυθμό ανάπτυξης.

Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,5% από τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Αν και η ανάπτυξη ήταν πιο περιορισμένη, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παρέτεινε το σερί ανάπτυξης σε έξι μήνες -το πιο παρατεταμένο από το 2006.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση η οικονομία θα έπρεπε να έχει αναπτυχθεί με 4%.

Σε τριμηνιαίους όρους το ΑΕΠ αναπτύχθηκε με 0,6% από το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 1%.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις ήταν πολύ πιο αδύναμες απ’ ότι είχε υπολογιστεί αρχικά, ωστόσο συνολικά οι ιδιωτικές δαπάνες παρέμειναν μοχλός ανάπτυξης για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ενισχύθηκαν 0,5% από το πρώτο τρίμηνο, έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,4%. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε 0,8% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Από την άλλη, η εξωτερική ζήτηση περιέκοψε 0,3 ποσοστιαία μονάδα από την ανάπτυξη, παρότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της Ιαπωνίας τα έξι αυτά εξάμηνα έχει τροφοδοτηθεί από τις εξαγωγές.

Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν πως η οικονομία της Ιαπωνίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το τρέχον τρίμηνο, αν και αμφιβάλλουν ότι θα κρατήσει για πολύ η τάση για ισχυρή κατανάλωση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X