Οικονομία

Έντονες αντιδράσεις για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane

Έντονες αντιδράσεις για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε σήμερα μία διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και η οποία ανοίγει μία νέα σελίδα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την πώληση και μεταβίβαση του 100% της εταιρείας στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., έναντι συνολικού τιμήματος 45 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ιδιωτικοποίηση επέφερε το κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους 692 εκατ. ευρώ.

Οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη και αναλαμβάνουν να ενισχύσουν και να αναπτύξουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους, δημιουργώντας έναν σημαντικό πάροχο σιδηροδρομικών υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο των εργασιών του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας- Ιταλίας, από την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ferrovie dello Stato Italiane Group, Renato Mazzoncini.

Χατζηδάκης: Ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με χαρά ή με… δάκρυα στα μάτια;

Την ικανοποίησή του για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκφράζει ο Κωστής Χατζηδάκης, ασκώντας όμως σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση που είχε κρατήσει για το θέμα τα προηγούμενα χρόνια.

«Δεν ξέρω αν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σπίρτζης οδηγήθηκαν στην υπογραφή της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με χαρά ή με? δάκρυα στα μάτια. Διότι δεν ήταν μόνο αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας ως αντιπολίτευση, αλλά έκαναν και ό,τι μπορούσαν επί μια διετία για να καθυστερήσουν μια σχεδόν ολοκληρωμένη διαδικασία από την προηγούμενη κυβέρνησης» τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπενθυμίζοντας, όπως λέει, πως ο κ. Σταθάκης κατηγορούσε τη ΝΔ ότι ήταν έτοιμη να ξεπουλήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 300.000.000 ευρώ ενώ σήμερα η συμφωνία υπογράφηκε με 45.000.000 ευρώ.

«Εν πάση περιπτώσει, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο κι εγώ προσωπικά, που είχα ξεκινήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία, είμαστε ικανοποιημένοι διότι με την πώληση στην TRENITALIA, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί να ανέβει κατηγορία στην Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι δεν θα βρεθεί και πάλι ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού να στείλει και τους Ιταλούς εκεί που έστειλε την Eldorado Gold o κ. Καρανίκας», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης.

Ώρα Αποφάσεων: Προκλητικά χαριστική η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Προκλητική και χαριστική χαρακτηρίζει τη σύμβαση πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η Ώρα Αποφάσεων, όπως αναναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή. «Η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια για να μη συσσωρεύονται χρέη σε βάρος του ελληνικού λαού και για να υπάρξει, επιτέλους, σύγχρονος σιδηρόδρομος στη χώρα μας, ολοκληρώνεται σήμερα με τον χειρότερο, από οικονομικής άποψης, τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Ώρα Αποφάσεων υποστηρίζει ότι το συνολικό τίμημα της πώλησης στην ιταλική εταιρεία Ferrovie, που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2016, ήταν 45 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοινώθηκε ότι είχε αποθεματικό 40 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα μείνει στους αγοραστές το ποσό των 25 εκατ. ευρώ με συνέπεια το πραγματικό τίμημα της αγοραπωλησίας να ανέλθει στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ.

«Μόλις προχθές, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε να επιχορηγήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή τους Ιταλούς αγοραστές, με το ποσό των 12 εκατ. ευρώ από ζημίες που έπαθε η εταιρεία την περίοδο που έκλεισε, λόγω του προσφυγικού, η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης (Δεκέμβριος 2015-Φεβρουάριος 2016), δηλαδή πριν την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Έτσι, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που κατηγορούσε τους προηγούμενους ότι το τίμημα των 340 εκατ. ευρώ στο οποίο ήθελαν να πουλήσουν την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν εξευτελιστικό, την πουλάει σήμερα με το συνολικό ποσό των 8 (οκτώ) εκατομμυρίων ευρώ (!) και μάλιστα σε πανηγυρική τελετή στην Κέρκυρα, με την παρουσία του κ. Τσίπρα και του Ιταλού πρωθυπουργού», επισημαίνει η Ώρα Αποφάσεων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X