Οικονομία

Alpha Bank: Έτσι θα «βγει» ο επενδυτής για το «Galaxy»!

Alpha Bank: Έτσι θα «βγει» ο επενδυτής για το «Galaxy»!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος… ερρίφθη! Με διαγωνιστική διαδικασία θα επιλέξει τον στρατηγικό επενδυτή για το σχέδιο «Galaxy» η Alpha Bank, το οποίο περιλαμβάνει τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ μαζί με προσωπικό σε servicer που θα συσταθεί εντός του επόμενου έτους.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και πολλά από τα δεδομένα του deal, όπως το ύψος των NPEs που θα μεταβιβαστούν, αλλά και η δομή της συμφωνίας, βρίσκονται υπό συζήτηση.

Η Alpha Bank και τα… μικρά

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αναμένεται να ανακοινωθούν με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ενεαμήνου της τράπεζας στις 20 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Προκειμένου να χρηματοδοτήσει το «carve-out», την απόσχιση δηλαδή των μισών από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του δανειακού της χαρτοφυλακίου, η Alpha Bank αναμένεται να εκδώσει ομόλογο Tier 2, ύψους 500-600 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η «λύση Eurobank» που επεξεργάζεται η τράπεζα προϋποθέτει ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς περιλαμβάνει την πώληση του «κόκκινου» χαρτοφυλακίου και όχι απλώς ανάθεση της διαχείρισης σε servicer -όπως ισχύει στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Moody’s: Ο… χρησμός για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Για το σκοπό αυτό, θα συσταθεί εταιρεία στην οποία θα μεταφερθούν 700 περίπου εργαζόμενοι του τμήματος Επισφαλών Δανείων της τράπεζας, κατά το παράδειγμα της FPS αλλά και της AFS (Τράπεζας Πειραιώς-Intrum). Πηγές του τραπεζικού κλάδου εξηγούν ότι η λύση αυτή είναι μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες, αφού ο SSM απαιτεί τα deals των τιτλοποιήσεων να περιλαμβάνουν διαχείριση των υποκείμενων assets από ανεξάρτητο servicer.

Αυτό σημαίνει όλες οι τράπεζες που στρέφονται σε δραστικές λύσεις για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους να επεξεργαστούν σχήματα μεταφοράς του προσωπικού διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε νέες εταιρείες που πωλούνται σε επενδυτές, όπως στην περίπτωση της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X