Επιλογές

Επενδυτές: «Ελάτε στον φορολογικό παράδεισο της Ελλάδας» λέει η κυβέρνηση!

Επενδυτές: «Ελάτε στον φορολογικό παράδεισο της Ελλάδας» λέει η κυβέρνηση!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ό, τι περνάει από το χέρι της κάνει -ή προσπαθεί τέλος πάντων να κάνει- η κυβέρνηση ώστε να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές.

Έτσι, αυτό που έχει “προκριθεί” στα κυβερνητικά σχέδια, είναι να εισαχθεί ο θεσμός του «διαμένοντος μη κατοίκου» (non domiciled resident- non-dom) και στην χώρα μας.

Ο σχετικός σχεδιασμός γίνεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο οποίος έχει απευθυνθεί σε φορείς του υπουργείου προκειμένου να προτείνουν τις βέλτιστες πρακτικές.

Ο θεσμός του «non-dom», συνίσταται στη θέσπιση ενός ελκυστικού φορολογικού πλαισίου για το σύνολο των παγκοσμίων εισοδημάτων ενός φυσικού ή νομικού προσώπου προκειμένου αυτός να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα σε άλλη χώρα.

Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει τρία διαφορετικά μοντέλα για να φέρει επενδυτές

-Το μοντέλο Μάλτας που προβλέπει ενιαίο φορολογικό συντελεστή (flat tax) 15% στο παγκόσμιο εισόδημα με ελάχιστο φόρο 15.000 ευρώ.

-Το ιταλικό μοντέλο που προβλέπει σταθερή καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογουμένου.

-Το κυπριακό μοντέλο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει αφορολόγητες αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων και αφορολόγητα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους.

Οι στόχοι

Ουσιαστικά με την υιοθέτηση του «non-dom» η κυβέρνηση στοχεύει σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλους λογαριασμούς στους οποίους θα προσφέρει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για να τους εντάξει στο ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Όλα έτοιμα! 1.000 μόνιμες προσλήψεις σε δήμους της Ελλάδας μέσω ΑΣΕΠ!

Για να απολαμβάνει κάποιος τα φορολογικά προνόμια θα πρέπει να καταβάλλει ετησίως ένα ποσό φόρου. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει φορολογική κλίμακα και το ποσό του φόρου είναι σταθερό, ανεξαρτήτως εισοδήματος, όσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία, τόσο αυξάνεται το όφελος.

Τέλος, στην περίπτωση του «non-dom», οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να περνούν ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών στη χώρα που μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα (.σ.σ. στην Κύπρο είναι 60 ημέρες ). Αυτό σημαίνει ότι η παραμονή των ευπόρων αυτών ατόμων στη χώρα συνεπάγεται πως θα ξοδέψουν αρκετά χρήματα, τα οποία μεταφράζονται σε πρόσθετα έσοδα για το κράτος με τη μορφή εμμέσων φόρων και εισφορών (π.χ. ως εργοδότες προσωπικού).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X