Οικονομία

Κόκκινα δάνεια: Προϋπόθεση για αύξηση των τραπεζικών χορηγήσεων η μείωσή τους

Κόκκινα δάνεια: Προϋπόθεση για αύξηση των τραπεζικών χορηγήσεων η μείωσή τους
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το Μάρτιο η πορεία των τραπεζικών χορηγήσεων να ήταν οριακά αυξητική, καθώς η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 221 εκατ. ευρώ, ωστόσο η εξέλιξη αυτή είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αυτό που είναι εμφανές είναι πως το απόθεμα από τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών εξακολουθεί να δημιουργεί δυσχέρειες στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Τα κόκκινα δάνεια και οι προτεραιότητες

Στη βάση αυτή η βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας, κάτι που θεσμοί και ελληνική κυβέρνηση έχουν θέσει ως προτεραιότητα και έχουν δρομολογήσει μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων και υποστηρικτικών δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη με την ψήφιση του νόμου 4605/2019. Με το νέο νόμο επήλθε αντικατάσταση του μέχρι πρότινος ισχύοντος νομικού πλαισίου δικαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας με ένα σύστημα επιδοτήσεων δανείων με ενέχυρο την πρώτη κατοικία για τα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά. Το νέο πλαίσιο ρύθμισης και επιδότησης δανείων πρώτης κατοικίας περιλαμβάνει στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο την πρώτη κατοικία, ενώ προβλέπει ρύθμιση του υπολοίπου δανείου έως και 25 έτη και επιδότηση έως 50% της νέας δόσης για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

    Οι δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή των στρατηγικών κακοπληρωτών στο νέο πλαίσιο παραμένουν και ενισχύονται, ενώ πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων υπάρχουν περιορισμοί στο ύψος της αξίας της κατοικίας και το ύψος του υπολοίπου του δανείου. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση τόσο στην προστασία των ευπαθών δανειοληπτών όσο και στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ενώ θετική αναμένεται και η επίδραση στην αποσυμφόρηση της δικαστικής διαδικασίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πλήθους των εκκρεμών αιτήσεων του προηγούμενου πλαισίου.

Κόκκινα δάνεια και εξωδικαστικός

  • Τη θέσπιση του μηχανισμού εξωδικαστικού διακανονισμού μέσω μιας πλήρως λειτουργικής πλατφόρμας, προκειμένου να διευκολυνθεί η επίλυση του χρέους των βιώσιμων επιχειρήσεων, η οποία επηρεάζει τους ιδιώτες και τους δημόσιους πιστωτές.
  • Τη τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας διασφαλίζοντας περεταίρω βελτίωση της επιβολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ενυπόθηκων πιστωτών μέσω αλλαγής της σειράς κατάταξης για τις καινούριες πιστώσεις. Παράλληλα επιχειρείται βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας, με την έκδοση 38 πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας για τη ρύθμιση του επαγγέλματος του διαχειριστή αφερεγγυότητας.
  • Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που συντονίζει τις αποφάσεις και τη στρατηγική του Κυβερνητικού Συμβουλίου για τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους.

Οι στόχοι

  • Την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που υποβάλουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ-SSM. Βάσει των στόχων που έχουν τεθεί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) θα πρέπει να μειωθούν από το ύψος των 81,2 δισ. στο οποίο βρίσκονταν τον Δεκέμβριο του 2018 , σε 34,1 δισ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021.
  • Την εφαρμογή σύγχρονης και αποτελεσματικής διαδικασίας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών διενεργείται με τρόπο αξιόπιστο και διαφανή σε αντίθεση με τις χρόνιες παθογένειες του παρελθόντος, διατηρώντας όμως σε πλήρη ισχύ το πλαίσιο προστασίας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • Την ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς των NPLs σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X