Ελλάδα

Κατεπείγουσα προκαταρκτικής εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας Ηρακλείου για επικείμενο «σεισμό 9,5 Ρίχτερ»

Κατεπείγουσα προκαταρκτικής εξέταση διέταξε ο εισαγγελέας Ηρακλείου για επικείμενο «σεισμό 9,5 Ρίχτερ»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το γύρο του Διαδικτύου έκανε πριν λίγες ημέρες η «είδηση» για «σεισμό 9,5 Ρίχτερ» στην Κρήτη τον Αύγουστο και προκάλεσε την οργή του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα καθώς και του εισαγγελέα Ηρακλείου Θανάση Γαλήνα .

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέταση για το περιεχόμενο δημοσιεύματος που έκανε λόγο για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κρήτη διέταξε χθες Δευτέρα ο εισαγγελέας Ηρακλείου Θανάσης Γαλήνας.
Με βάση την παραγγελία την προκαταρκτική εξέταση ανέλαβε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία ξεκινά την αναζήτηση της ταυτότητας του διαχειριστή και των στοιχείων της ιστοσελίδας στην οποία δημοσιεύτηκε η είδηση για σεισμό 9,5 Ρίχτερ στην Κρήτη.
Η «είδηση» για τον σεισμό των 9.5 Ρίχτερ κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες προκαλώντας πανικό στους κατοίκους της Κρήτης. Σε αυτό αναφερόταν και ο όνομα του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα και ότι έχει κάνει σχετική μελέτη σε συνεργασία με έναν Λιθουανό σεισμολόγο ονόματι James Roguard.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ οργισμένος τονίζει πως το συγκεκριμένο δημοσίευμα παραβιάζει την επιστημονική του οντότητα και διαδρομή.
Όχι μόνο δεν έγιναν ποτέ ανάλογες δηλώσεις για επικείμενο σεισμό μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συμβεί πουθενά στον ελλαδικό χώρο, δηλώνει κατηγορηματικά ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, στο πρόσωπο του οποίου αποδόθηκε ψευδώς  η «δήλωση» που ξεκίνησε ως φάρσα από την ιστοσελίδα channel28news.com.

Μια τέτοια παραπλάνηση είναι «ποινικά κολάσιμη πράξη και το δημοσίευμα που τις τελευταίες μέρες κάνει το γύρο του διαδικτύου, είναι άθλιο και εναντίον του κοινωνικού συνόλου». Εξηγεί μάλιστα πως «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ στον ελλαδικό χώρο, καθώς οι τεκτονικές πλάκες στην Ελλάδα δεν δίνουν τέτοια μεγέθη», μιλώντας στον Real fm.

Όλα ξεκίνησαν από στην ιστοσελίδα channel28news.com, που καλεί τους χρήστες της να δημιουργήσουν μια ψεύτικη είδηση για να κάνουν φάρσα στους φίλους τους.  Η ιστοσελίδα το δηλώνει ξεκάθαρα ακόμα και το «σήμα» της προϊδεάζει προσοχή «φάρσα», ενώ επίσης κατηγορηματικά αναφέρεται το εξής: «Δεν υποστηρίζουμε τις ψεύτικες ειδήσεις. Αυτή είναι μια ισοτσελίδα για φάρσες με σκοπό την διασκέδαση. Αναρτήσεις που κάνουν bullying, περιέχουν βίαιες απειλές ή παραβαίνουν την τάξη δεν επιτρέπονται σε αυτή την ιστοσελίδα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X