Διεθνή

Σήμερα «λύνει» τη σιωπή του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ

Σήμερα «λύνει» τη σιωπή του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Χεζμπολάχ: Ένα μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα αναμένεται να απευθύνει δημόσια ομιλία σήμερα Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023, στις τρεις το μεσημέρι, με τους διεθνείς αναλυτές να εκφράζουν την ανησυχία ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις περιφερειακές εντάσεις στην περίπτωση που προαναγγείλει κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

Οι μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ έχουν ενταθεί επικίνδυνα κατά μήκος των συνόρων τους τις τελευταίες εβδομάδες. Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση ισχυρίζεται ότι έχει χάσει 47 μαχητές, ενώ το Ισραήλ αναφέρει ότι έξι στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί. Τουλάχιστον έξι άμαχοι έχουν επίσης σκοτωθεί.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Νασράλα θα προετοιμάσει τους ψηφοφόρους του στο νότιο Λίβανο για μια εντεινόμενη σύγκρουση, κάτι που όμως δεν χαίρει και της μέγιστης αποδοχής, καθώς πολλοί ανησυχούν ότι ένας πόλεμος θα ανάτρεπε καθοριστικά τις ζωές τους, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Να σημειωθεί ότι ο νότιος Λίβανος έχει βιώσει μια 15ετή κατοχή από το Ισραήλ μεταξύ 1985 και 2000.

Η βία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ ξέσπασε λίγο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών φυλακίων και αμάχων στις 7 Οκτωβρίου,κατά την οποία σκοτώθηκαν 1,400 Ισραηλινοί και 200 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Το Ισραήλ απάντησε με βομβαρδισμό και πολιορκία της Γάζας που έχει κοστίσει τη ζωή σε 8.000 Παλαιστίνιους, οι 3.000 παιδιά. Στόχος του Ισραήλ,που απορρίπτει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός να εξαλείψει πλήρως τη Χαμάς, η οποία αποτελεί μέρος του λεγόμενου «άξονα αντίστασης» με τη Χεζμπολάχ, και άλλες σιιτικές ένοπλες ομάδες στην περιοχή, με υποστηρικτή τους, το Ιράν.

Σύμφωνα με διεθνή αναλυτή Mohannad Hage Ali στο Carnegie Middle East Center, ο Νασράλα ενδεχομένως βλέπει τη σύγκρουση ως «υπαρξιακή» και θα προεισοποιησει το Ισραήλ να επαναξετάσει τους στόχους του.

«Πιστεύουν ότι αν το Ισραήλ καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του για την εξάλειψη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τότε θα γυρίσει και θα ασχοληθεί με αυτό που θεωρεί ως απειλή της Χεζμπολάχ», σημειώνει στο Al Jazeera.

Παράλληλα, η Χεζμπολάχ αγωνίζεται να ξανακερδίσει την υποστήριξη του ευρύτερου σουνιτικού αραβικού κόσμου μετά την επέμβασή της στη Συρία για τη διάσωση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενός συμμάχου που ανήκει σε παρακλάδι του σιιτικού Ισλάμ.
Ο Άσαντ επέτρεψε σε ιρανικά όπλα και αγαθά να περάσουν από το έδαφός του για να φτάσουν στη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Και κατά την κορύφωση του πολέμου, η Χεζμπολάχ πολιορκούσε πολίτες που αντιδρούσαν στο συριακό καθεστώς.
Ο Νασράλα μπορεί τώρα να δει την κρίση στη Γάζα ως μια ευκαιρία να αποκαταστήσει την εικόνα του. «Αυτή είναι η στιγμή του Νασράλα», δήλωσε στο Al Jazeera ο Hage Ali.

Τις τελευταίες ημέρες η Χεζμπολάχ έχει επεκτείνει τις επιθέσεις σε βάθος 10 χιλιομέτρων εντός του Ισραήλ και έχει καλύτερο στρατό από τη Χαμάς.
Συγκεκριμένα:
– 100.000 μαχητές.
– 100.000 ρουκέτες, κάποιες από αυτές με εμβέλεια που καλύπτει όλη την ισραηλινή επικράτεια.
– Πυραύλους ακριβείας.
– Mη επανδρωμένα αεροσκάφη.
– Aντιαεροπορικές και αντιαρματικές ρουκέτες και αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Μέχρι στιγμής δηλώνει παρούσα στο πλευρό της Χαμάς. Το επόμενο βήμα και ποιο θα είναι αυτό αναμέται να προκύψει από τις σημερινές ανακοινώσεις του Νασράλα που ίσως επηρεάσουν τον πόλεμο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X