Πολιτική

Ελληνοτουρκικά -Μητσοτάκης: «Η Τουρκία προκαλεί σε Συρία- Λιβύη- Αιγαίο- Μεσόγειο και Καύκασο»

Ελληνοτουρκικά -Μητσοτάκης: «Η Τουρκία προκαλεί σε Συρία- Λιβύη- Αιγαίο- Μεσόγειο και Καύκασο»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μητσοτάκης: Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές  

Ως «παράδειγμα συνεννόησης» χαρακτήρισε το κείμενο Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στην τουρκική παραβατικότητα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «η Τουρκία προκαλεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες, ψηφίζει άκυρα μνημόνια, προχωρά σε μονομερείς προκλήσεις από μια ακραία συμπεριφορά που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και συνθήκες και υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια».

«Η συμπεριφορά της Τουρκίας προσβάλλει αποφάσεις του ΟΗΕ και της ΕΕ, δημιουργεί προβλήματα και στο ΝΑΤΟ και  έρχεται ακόμα και σε αντίθεση με τη στάση των αραβικών κρατών» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η λύση στη Λιβύη θα επέλθει από τους Λίβυους χωρίς ξένη παρέμβαση» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα παραμένει έτοιμη να συνεισφέρει σε μια ειρηνική επόμενη ημέρα στη Λιβύη».

«Συνεχίζεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Τουρκία με το άνοιγμα των Βαρωσίων άνοιξε μια ακόμα πληγή καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη μια δίκαιη λύση του Κυπριακού» είπε ακόμα. «Είναι περιττό να πω ότι στις συνομιλίες μας τόνισα τη στήριξη της Ελλάδας για την επίλυση του Κυπριακού με μια βιώσιμη λύση για την επανένωση της Κύπρου» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως ενημέρωσα τους άλλους δύο ηγέτες για το τι έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες και είπε με νόημα: «Η Άγκυρα επέλεξε αντί για διάλογο, το μονόλογο των αμφισβητήσεων και φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές. Δίκαιο παράγουν μόνο οι δίκαιες πράξεις, όπως έπραξε η Ελλάδα με την υπογραφή των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο».

«Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ενέργειες μας με την Αλβανία. Αποδεικνύουμε ότι με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο, τα Βαλκάνια και η Ανατολική Μεσόγειος μπορούν να γίνουν περιοχές ειρήνης» διεμήνυσε. «Μέσα από το διάλογο μπορούμε να πετύχουμε την περιφερειακή ειρήνη» συμπλήρωσε.

«Απέναντι σε έναν γείτονα που στρατιωτικοποιεί τη διπλωματία, εμείς απαντάμε με διπλωματία. Ζητήσαμε εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία καθώς και να ανασταλεί η τελωνειακή ένωση της ΕΕ με την Τουρκία» υπενθύμισε ο πρωθυπουργός. «Δεν γίνεται ένα υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος να απολαμβάνει απαλλαγή από δασμούς και την ίδια στιγμή να απειλεί άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ» πρόσθεσε.

Τσίπρας από Κοζάνη: Η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας,

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X