Επιλογές

Μητσοτάκης: Έτσι θέλει να «εγκλωβίσει» τον Τσίπρα για την Novartis

Μητσοτάκης: Έτσι θέλει να «εγκλωβίσει» τον Τσίπρα για την Novartis
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το σκεπτικό που έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα επόμενα βήματα ως προς την υπόθεση Novartis έχει στο επίκεντρο την στρατηγική εγκλωβισμού του Αλέξη Τσίπρα.

Τι θέλει να πετύχει ο Μητσοτάκης

Επί της ουσίας, σύμφωνα και με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του “γαλάζιου” στρατοπέδου, την απόφασή του για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης Novartis, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την είχε λάβει από το πρωί της Δευτέρας. Και μπορεί να μην διέρρεε στην αρχή από τους συνεργάτες του, η κατεύθυνση, όμως, ήταν σαφής: δεν επρόκειτο ο πρωθυπουργός να ηρωοποιήσει επ’ ουδενί τον Αλέξη Τσίπρα. Από την άλλη, δεν επρόκειτο να κάνει και τη ζωή του εύκολη.

«Εγώ τους πολιτικούς μου αντιπάλους δεν τους στέλνω στα δικαστήρια. Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της ιστορίας», έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνεργάτες του, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να «τραβήξει το χαρτί» της Προανακριτικής για τον κ. Τσίπρα, γνωρίζοντας ότι αυτό θα αποτελούσε πολιτικό καύσιμο στο ρεζερβουάρ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτό μαρτυράται, δε, σύμφωνα πάντα με το κυβερνητικό ρεπορτάζ και από την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τη διαρροή της κυβερνητικής απόφασης, ο οποίος επέμεινε να ζητά Προανακριτική και για τον κ. Τσίπρα, εφόσον γίνει, προκειμένου να έρθουν όλα στο φως. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση να παίξει το παιχνίδι που επιθυμούσε ο κ. Τσίπρας, όπως το είχε καταστήσει ευκρινές από την παρουσία του στη ΔΕΘ.

Ο Μητσοτάκης… βγάζει άνετα στην σέντρα τον Παπαγγελόπουλο

Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να «σεντράρει» τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς έχει ουσιαστικά κατονομάσει ως τον περιλάλητο Ρασπούτιν καταθέτοντας προ ημερών στην Εισαγγελία. Ο κ. Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με το αίτημα που σήμερα θα διατυπώσει η ΚΟ της ΝΔ και θα υπογράφεται από όλους τους βουλευτές του κόμματος, αναμένεται να παραπεμφθεί σε Προανακριτική Επιτροπή, η οποία διερευνά πρόσωπα και όχι υπόθεση, όπως θα έκανε η Εξεταστική Επιτροπή. Όπως είναι σαφές, οι συνεδριάσεις αυτής της Επιτροπής αναμένονται θυελλώδεις, με τον πρώην υπουργό να αναμένεται να τηρήσει πολύ σκληρή γραμμή.

Πυρά στον Τσίπρα… πλαγίως

Όπως και να έχει, το Μέγαρο Μαξίμου κάνει μια σαφή πολιτική επιλογή: δεν παραπέμπει έναν πρώην πρωθυπουργό, αλλά έναν πρώην υπουργό, ο οποίος περιγράφεται ως ο ιθύνων νους ενός οιωνεί «παραδικαστικού κυκλώματος», το οποίο εξυφαινόταν μεθοδικά. Δια της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου σε Προανακριτική Επιτροπή, δε, ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει στο κάδρο, έστω και όχι ως παραπεμφθείς.

«Φωτιά» ΣΥΡΙΖΑ για Novartis! «Καθόλου υπεράνω ο Mητσοτάκης! Απλά δεν έχει κότσια»!

Και αυτό γιατί υπόλογος θα είναι ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησής του, ο οποίος μάλιστα είχε σπεύσει να προκαταλάβει την έκβαση της υπόθεσης Novartis, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μιλώντας για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».«Βρίσκονται σε σύγχυση. Τώρα θα υπερασπίζονται τον Ρασπούτιν», λένε, χαρακτηριστικά, κυβερνητικά στελέχη, ερωτώμενα σχετικά. Αυτή είναι και η στόχευση: χωρίς να παραπεμφθεί ο ίδιος, ο κ. Τσίπρας να υποστεί την πολιτική φθορά της ταύτισης με τον κ. Παπαγγελόπουλο, έναν εκ των εμβληματικών υπουργών της διακυβέρνησής του.

Τι μέλλει γενέσθαι με τον Παπαγγελόπουλο

Για τον κ. Παπαγγελόπουλο, δε, δεν είναι διόλου απίθανο να ανοίξει και η πόρτα του Ειδικού Δικαστηρίου, εφόσον προκύψουν επαρκή στοιχεία που να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Υπό αυτό το πρίσμα, ανάλογα με τις εργασίες της Επιτροπής και τα όσα προκύψουν κατά τη διάρκεια αυτών, η Επιτροπή θα συντάξει το πόρισμά της και θα το διαβιβάσει στην Ολομέλεια, η οποία, όπως προβλέπεται στο άρθρο 86 παρ. του Συντάγματος, θα αποφασίσει για τη δίωξη ή μη δίωξη του κ. Παπαγγελόπουλου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, θα έχουν και τα πρόσωπα που θα κληθούν ως μάρτυρες στην εν λόγω Επιτροπή, πέραν του κ. Παπαγγελόπουλου, μιας και σε αυτά αναμένεται να περιλαμβάνονται τόσο οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος που έχουν μηνύσει τον πρώην υπουργό.

Μένει να φανεί αν οι χειρισμοί του πρωθυπουργού θα στεφθούν με επιτυχία…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X