Πολιτική

Σήμερα Μητσοτάκης – Μπλίνκεν στα Χανιά: Η ατζέντα και το πρόγραμμα της συνάντησης -Ποιες χώρες θα επισκεφτεί

Σήμερα Μητσοτάκης – Μπλίνκεν στα Χανιά: Η ατζέντα και το πρόγραμμα της συνάντησης -Ποιες χώρες θα επισκεφτεί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα Μητσοτάκης – Μπλίνκεν στα Χανιά: «Κλείδωσε» από χθες η άφιξη του αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένει να τον υποδεχθεί στο σπίτι του στα Χανιά, όπου και θα γίνει η συνάντηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπλίνκεν θα βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά και οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

 

Επιβεβαίωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπλίνκεν και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την είδηση της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ. Ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Ελλάδα μετά τη στάση του στην Τουρκία, ενώ θα προηγηθεί επίσκεψη στη Μέση Ανατολή.

«Eτσι, όπως είπα στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και (ο Aντονι Μπλίνκεν) ανυπομονεί να την επισκεφθεί για να μιλήσει για την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, η οποία υφίσταται από την αρχή της σύγκρουσης, τη διασφάλιση της περιφερειακής θαλάσσιας ασφάλειας. Eπιπλέον θα υπάρχουν άλλα θέματα για τα οποία θα μιλήσουμε και τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα γνωστοποιηθούν στη συνέχεια».

Ο Μπλίνκεν πάει στην Τουρκία ως καλεσμένος του Φιντάν

Μετά το ψυχρό κλίμα της προηγούμενης συνάντησης των δυο ανδρών τον Νοέμβριο, Φιντάν και Μπλίνκεν θα συναντηθούν ξανά μετά από κάλεσμα του τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Σάββατο το πρωί θα ταξιδέψει στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Φιντάν Χακάν για να συζητήσουν τις εξελίξεις στον Πόλεμο Χαμάς – Ισραήλ, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα F-16.

Σύμφωνα με όσα γράφει η τουρκική εφημερίδα hurriyet ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε επίσημα πως ο Μπλίνκεν «θα έρθει στην Τουρκία ως φιλοξενούμενός μου».

 

«Ο Μπλίνκεν θα έρθει στην Τουρκία ως καλεσμένος μου. Αυτό έχει προγραμματιστεί αυτή τη στιγμή, οπότε αν δεν υπάρξει αλλαγή, έρχεται ως καλεσμένος μας», είπε χαρακτηριστικά χθες, ο Χακάν Φινταν σε συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους. Μάλιστα ο Χακάν Φιντάν εξαπέλυσε πυρά κατά της Δύσης και των ΗΠΑ καθώς υποστήριξε ότι παρέχουν μια άνευ όρων βοήθεια στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, η τουρκική πλευρά θα πιέσει για την απόκτηση των F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων F-16, με την Άγκυρα να περιμένει κάποια κίνηση από τον Λευκό Οίκο για άσκηση πίεσης προς το Κογκρέσο.

Ο Φιντάν ανέφερε ότι δεν υπάρχει στον σχεδιασμό του Ταγίπ Ερντογάν κάποια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Ποιες χώρες θα επισκεφτεί ο Μπλίνκεν

Σημειώνεται πως ο Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε την Πέμπτη από την Ουάσιγκτον για μια περιοδεία που θα έχει στο επίκεντρο την προώθηση των πρωτοβουλιών της αμερικανικής διπλωματίας για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέφθηκε το Ισραήλ και τη Δυτική Oχθη, καθώς και την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X