Πολιτική

Στη Χάγη Ελλάδα – Αλβανία για την ΑΟΖ

Στη Χάγη Ελλάδα – Αλβανία για την ΑΟΖ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ελλάδα και Αλβανία συμφώνησαν για την παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του Νίκου Δένδια στα Τίρανα και τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, ο οποίος εκτελεί χρέη υπουργού Εξωτερικών με βασικό θέμα την ατζέντα για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ).

Έτσι, επιβεβαιώθηκαν οι χαμηλές προσδοκίες, διότι στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας το θέμα θεωρείται πως έχει εκτροχιαστεί με βαρύτατες κατηγορίες περί «προδοσίας», συνεπώς η Αλβανία προχώρησε στο ευνοϊκό -για το εσωτερικό της- σενάριο, δηλαδή την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Υπενθυμίζεται πως οι δυο χώρες είχαν συμφωνήσει το 2009 επί κυβέρνησης Καραμανλή στη χάραξη ΑΟΖ, αλλά ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και νυν Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα είχε προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ακυρώνοντας τη συμφωνία.

Οι ρόλοι έχουν πλέον αντιστραφεί, ο Ράμα είναι Πρωθυπουργός και η αντιπολίτευση είναι που τώρα τον κατηγορεί για «προδοσία» και «εθνική μειοδοσία» με αποτέλεσμα η συζήτηση στο εσωτερικό της Αλβανίας να λειτουργεί αντιπαραγωγικά.

Καβάλα: «Βόμβα» κορονοϊού από πάρτι – Θετικοί οι περισσότεροι καλεσμένοι

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X