Διεθνή

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Απάντηση Σύρων με ρουκέτες

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Απάντηση Σύρων με ρουκέτες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Τετάρτης η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία με την ονομασία «Πηγή της Ειρήνης».

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη διεξήγαγαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων σε βάθος 50 χλμ στη Συρία, στο Άιν Ίσα, έγινε γνωστό από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Είκοσι πέντε μαχητικά πετούν πάνω από την παραμεθόριο περιοχή στη βορειοανατολική Συρία ενώ τουρκικά αεροσκάφη πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και αμάχους στις πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπως και κοντά στις πόλεις Καμισλί και Άιν Ίσα, επισήμαναν νωρίτερα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι.

Απάντηση Σύρων με ρουκέτες

Έξι ρουκέτες που ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν.

Υπάρχουν θύματα

Οι SDF ανέφεραν στο Twitter ότι κάτοικοι εγκαταλείπουν μαζικά τα σπίτια τους, με δεκάδες αμάχουν να εκκενώνουν την περιοχή με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους.

Τουλάχιστον δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σήμερα από τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε η Τουρκία εναντίον ενός χωριού στα δυτικά περίχωρα του Ρας αλ Άιν, μιας περιοχής στα βόρεια σύνορα της Συρίας, έγινε γνωστό από τη συμμαχία των Κούρδων και Αράβων μαχητών.

https://www.facebook.com/Ivan.Hassib/videos/1817249758418865/

«Δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους, άλλοι δύο τραυματίστηκαν από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του χωριού Μισαράφα» γνωστοποίησαν στο Twitter οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο αριθμός των νεκρών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε επτά και των τραυματιών σε 16.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X