Διεθνή

Η Μέρκελ σκληραίνει τους τόνους έναντι των κατασκευαστών αυτοκινήτων

Η Μέρκελ σκληραίνει τους τόνους έναντι των κατασκευαστών αυτοκινήτων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επέπληξε τους γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, τους οποίους για καιρό υποστήριζε ανεπιφύλακτα, σε μια άσκηση ισορροπίας εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας κατά τα σημερινά εγκαίνεια της έκθεσης αυτοκινήτου της Φραγκφούρτης (IAA).

Μπροστά σ’ ένα κοινό βιομηχάνων, η συντηρητική καγκελάριος, υποψήφια για μια τέταρτη θητεία στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, υπενθύμισε εκτενώς τη ρίζα του σκανδάλου του ντίζελ που συγκλονίζει ολόκληρο τον τομέα: τη χειραγώγηση από τον όμιλο Volkswagen εκατομμυρίων οχημάτων ντίζελ ώστε να φαίνονται λιγότερο ρυπαντικά απ’ ό,τι είναι, η οποία αποκαλύφθηκε κατά την έκθεση αυτοκινήτου της Φραγκφούρτης το 2015.

Εδώ και δύο χρόνια, «το θέμα του ντίζελ και των ρυπογόνων εκπομπών βρίσκονται στις πρώτες σελίδες με δυσάρεστη συχνότητα», υπογράμμισε εκφράζοντας τη λύπη της γι’ αυτό και προσθέτοντας πως «πολλή εμπιστοσύνη καταστράφηκε».

Όπως έχει κάνει και τις τελευταίες εβδομάδες, η Μέρκελ κάλεσε την αυτοκινητοβιομηχανία να «κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει το συντομότερο δυνατόν την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη» για «το δικό της συμφέρον», όπως και γι’ αυτό «ολόκληρης της Γερμανίας».

Το δίλημμα της καγκελαρίου έγκειται σ’ αυτή την ανάκληση στην τάξη: από τη μια πλευρά είναι υποχρεωμένη να δώσει ένα μάθημα σε μια βιομηχανία που πιάστηκε να παρανομεί, από την άλλη δεν μπορεί να φανεί υπερβολικά αυστηρή απέναντι σ’ έναν ουσιαστικής σημασίας τομέα.

Το αυτοκίνητο είναι μια «βιομηχανία κλειδί» με ετήσιο τζίρο πάνω από 400 δισεκ. ευρώ και με 870.000 εργαζομένους, υπενθύμισε η καγκελάριος κάνοντας λόγο για ένα «μεγάλο συγκυριακό κινητήρα» για τη χώρα καθώς και «για την Ευρώπη».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X