Υγεία

1η Νοεμβρίου: Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων

1η Νοεμβρίου: Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

O Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), από το 2007 έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους ως Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων. Κάθε χρόνο, ο Οργανισμός φροντίζει να υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων, που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Το δώρο ζωής που περιμένουν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως νεφροπαθείς, αλλά και ηπατικοί και καρδιολογικοί ασθενείς, δεν φτάνει ποτέ για πολλούς από αυτούς ή φτάνει πολύ αργά, με τα εμπόδια της λειψής ενημέρωσης, της χαμηλής ευαισθητοποίησης και της μικρής συμμετοχής όλων, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο μέσω φορέων, να υψώνονται συνεχώς στη διαδικασία της δωρεάς οργάνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΜ, με την ευκαιρία του σημερινού «εορτασμού», κατά το έτος 2015 υπήρξαν συνολικά 39 δότες, κατά το έτος 2016 οι δότες αυξήθηκαν σε 51 και κατά το έτος 2017 -μέχρι τον Οκτώβριο- καταγράφηκαν 55 δότες οργάνων.

Στη χώρα μας αντιστοιχούν για το τρέχον έτος 4,5 εθελοντές δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού την ώρα που στην Ευρώπη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 18 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού. Το 2008 αντιστοιχούσαν 8,9 δότες ανά 1 εκατ. πληθυσμού στη χώρα μας. Πλέον όλα βρίσκονται σε ρυθμό πτωτικό. Οι μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων το τρέχον έτος μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τις 153 -πέρυσι καταγράφηκαν μόλις 151.

Η λίστα με τους ασθενείς όμως που περιμένουν να βρεθεί το συμβατό μόσχευμα μόνο μακραίνει. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: Περί τους 1.220 νεφροπαθείς αναμένουν να βρεθεί μόσχευμα, άλλοι 158 ασθενείς βρίσκονται στην αναμονή για ηπατικό μόσχευμα και 36 ασθενείς αναμένουν για μόσχευμα καρδιάς.

Η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων, ιδίως νεφρούς, ήπαρ, καρδιά.

Επίσης, η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών, όπως συνηθιζόταν να λέγεται παλαιότερα, αποτελεί πλέον μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί πρόσφατα σε επιστημονική ημερίδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά το διάστημα 2012-2016 πραγματοποιήθηκαν 862 αλλογενείς μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων, δηλαδή από δότη μυελού των οστών και 1.063 αυτόλογες μεταμοσχεύσεις, δηλαδή από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X