Πολιτική

Ψάχνουν όνομα μετά το «κάψιμο» του ονόματος «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Ψάχνουν όνομα μετά το «κάψιμο» του ονόματος «Μακεδονία του Ίλιντεν»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μετά το «κάψιμο» του ονόματος «Μακεδονία του Ίλιντεν» το οποίο απορρίφθηκε το Σάββατο από την Αθήνα αλλά και τα Σκόπια, ψάχνουν νέο όνομα.

Πλέον, η διαπραγμάτευση επιστρέφει στα χέρια των ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ οι οποίοι καλούνται να επιλύσουν το σκηνικό εμπλοκής, επιστρέφοντας στη δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με τις αμερικανικές «ευλογίες» η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί Πέμπτη και Παρασκευή στις ΗΠΑ όπου συναντώνται και πάλι ο Νίκολς Ντιμιτρόφ (ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ) με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο οποίος σήμερα συναντά στην Ουάσιγκτον τον Αμερικανό ομόλογό του.

Οι διεθνής παράγοντας που κόπτονται πιέζουν, για αναζήτηση νέας λύσης μέσα στο διάστημα που απομένει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΝΑΤΟ. 

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά, παρά την εμπλοκή και το μπρος–πίσω στο όνομα «Ilidenska Makedonija», αποτιμά θετικά το γεγονός ότι άνοιξε επισήμως η συζήτηση για την erga omnes χρήση του ονόματος που ενδεχομένως να συμφωνηθεί.

Το άνοιγμα αυτής της συζήτησης που αποτελούσε ταμπού για την ΠΓΔΜ, οφείλεται και στο όνομα που έριξε ο Ζόραν Ζάεφ την τελευταία στιγμή στο τραπέζι εκτιμώντας ότι έτσι θα υπερψηφίσουν βουλευτές του VMRO-DPMNE την συνταγματική αλλαγή.

Ο Ζάεφ χρειάζεται την υποστήριξη του VMRO-DPNE για να ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος.

Ο συνασπισμός του Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο 120μελές κοινοβούλιο, προκειμένου να υποστηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για να εγκριθεί η νέα ονομασία, αναφέρει το Reuters.

«Το VMRO-DPNE δεν θα υποστηρίξει μια αλλαγή στο Σύνταγμα με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, χθες, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Ζάεφ.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε προκαλέσει πονοκεφάλους στο ΚΙΝ.ΑΛ με στελέχη όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και το Ποτάμι να τάσσονται υπερ της λύσης με ένα από τα ονόματα που είχαν γίνει γνωστά (Gorna Makedonija, Severna Makedonija, Nova Mekadonija, Vardarska Makedonija), ενώ είχε φέρει σε δύσκολη θέση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς υπαναχωρούσε από τη γραμμή του Βουκουρεστίου και το ΚΚ που επικαλέστηκε το ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό για να απεμπλακεί, με το «Ilinska Makedoinija» τους έχασε και αυτούς.

 

Πάντως, τόσο από την ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, όσο και από τη συνομιλία Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κ. Πενς, έγινε κατανοητό ότι η ελληνική πλευρά επιμένει σε κοινά αποδεκτή ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό στη βάση των προτάσεων Νίμιτς.

Αν υπάρξει συμφωνία, η πολιτική σφραγίδα θα μπει στις Πρέσπες, στις αρχές Ιουνίου από τους δύο Πρωθυπουργούς κκ Τσίπρα-Ζάεφ.

Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

Υπουργικό τη Δευτέρα για οικονομία και Σκοπιανό

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X