Auto - Moto

Αυτοκίνητο: Ανοιξε η εφαρμογή για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα

Αυτοκίνητο: Ανοιξε η εφαρμογή για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Άνοιξε σήμερα, Δευτέρα 3 Απριλίου, η πλατφόρμα myCar της  Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την πληρωμή ανά μήνα των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2023.

Στην πλατφόρμα myCAR, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να:

  • Θέσουν σε ψηφιακή ακινησία-κυκλοφορία το όχημά τους, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες, χωρίς επίσκεψη στη ΔΟΥ.
  • Να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.
  • Να άρουν την ακινησία του οχήματός τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.
  • Να ενημερωθούν για πιθανή οφειλή τελών κυκλοφορίας έτους 2017.

Η εφαρμογή, όπως είχε προαναγγελθεί με πρόσφατη διάταξη σε πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, άνοιξε σήμερα το πρωί, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων να άρουν τη ακινησία για το έτος 2023, με μερική και αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλει κάποιος να θέσει σε κυκλοφορία το όχημά του, για παράδειγμα, για δυο μήνες, τότε θα πληρώσει τα 2/12 των τελών κυκλοφορίας που θα πλήρωνε κανονικά.

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Η διάταξη για την πληρωμή με τον μήνα

Με διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προτείνεται η άρση της ακινησίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών για το έτος 2023, με μερική και αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας από σήμερα Δευτέρα 3 Απριλίου.

Με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα επιλογήςάπαξ εντός του 2023, για άρση της ακινησίας επιβατικού οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, με αναλογική καταβολή των 3δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες άρσης ακινησίας του οχήματος.

Επιδιώκεται να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που είναι σε ακινησία και αδυνατούν να καταβάλλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, να προβούν σε προσωρινή άρση αυτής, για χρονικό διάστημα που επιθυμούν, καταβάλλοντας τα αναλογούντα, σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, τέλη κυκλοφορίας.

Περαιτέρω, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας κατά τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 22 του ν.2367/1953 (Α’82), εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του έτους 2023, να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετησίων τελών κυκλοφορίας

Λόγω της ακινησίας, στην οποία έχουν τεθεί οχήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να καταβάλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας παρέχεται η δυνατότητα να προβούν σε άρση αυτής, για χρονικό διάστημα που επιθυμούν, καταβάλλοντας τα αναλογούντα, σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, τέλη κυκλοφορίας.

Τέλη κυκλοφορίας: Τι συμβαίνει εάν κινηθεί όχημα που έχει τεθεί σε ακινησία

Στις οδηγίες της ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας επισημαίνεται πως «όχημα για το οποίο έχει δηλωθεί ακινησία, εάν εντοπιστεί στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ».

Σε περίπτωση υποτροπής, το παραπάνω πρόστιμο τριπλασιάζεται, δηλαδή επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ίσο με 30.000 ευρώ, και, με απόφαση του κατά νόμο αρμόδιου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Πώς εκτυπώνονται τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μπορούν να τυπώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar ή εκείνης της ΑΑΔΕ.

Στη δεύτερη περίπτωση, δεν θα χρειαστεί να κάνουν χρήση των κωδικών του TAXISnet. Θα καταχωρίσουν τον ΑΦΜ, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το έτος των τελών κυκλοφορίας

Στην πλατφόρμα myCAR, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων εισάγουν τους κωδικούς του TAXISnet, επιλέγουν «τέλη κυκλοφορίας οχημάτων» και στη συνέχεια «ειδοποιητήρια τελών κυκλοφορίας οχημάτων».

Αφού βεβαιωθούν ότι ο ΑΦΜ και το έτος των τελών κυκλοφορίας είναι σωστά, εισάγουν τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και πατούν το «ειδοποιητήριο τελών κυκλοφορίας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X