Auto - Moto

Πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών: Έρχονται σήμερα οι αγρότες στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν -Πρώτοι έφθασαν οι αγρότες από την Κρήτη

Πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών: Έρχονται σήμερα οι αγρότες στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν -Πρώτοι έφθασαν οι αγρότες από την Κρήτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών: Σήμερα για τις 18:30 το απόγευμα είναι προγραμματισμένο το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα, ενώ η πορεία τους προς την πρωτεύουσα έχει ξεκινήσει ήδη από χθες το πρωί. Οι αγρότες κατεβαίνουν, με τρακτέρ, λεωφορεία, πλοία και αυτοκίνητα, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας στο Σύνταγμα .

Στόχος του συλλαλητηρίου είναι σύμφωνα με τους παραγωγούς να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και να δοθούν λύσεις στο αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων ετών, αφού η ΕΕ έχει επιβάλει «περιβαλλοντικούς όρους», την ίδια στιγμή που αγροτικά προϊόντα καταφθάνουν στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική και από την Ουκρανία με μειωμένους δασμούς.
Πρώτοι έφθασαν τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά οι αγρότες από την Κρήτη.

Έδεσαν λίγο μετά τις 06:30 τα δύο πλοία που μετέφεραν αγρότες από την Κρήτη προκειμένου να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Οι αγρότες που έφθασαν από το Ηράκλειο και τα Χανιά θα συναντηθούν στο λιμάνι και από εκεί θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έφθασαν στον Πειραιά περί τους 200 αγρότες, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο χωρίς τρακτέρ, καθώς το κόστος μεταφορά τους είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Την ίδια στιγμή ξεκινά η κάθοδος προς την πρωτεύουσα, με στόχο, σύμφωνα με ανακοινώσεις, στις 17:30 να βρίσκονται στην πλατεία Ομονοίας και από εκεί στις 18:30 να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία έως το Σύνταγμα.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας ξεκινούν το πρωί με τα τρακτέρ τους από το Κάστρο Βοιωτίας.

Από τη Βόρεια Ελλάδα αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ημαθία έχουν ήδη φορτώσει εννέα τρακτέρ σε νταλίκες για να τα μεταφέρουν μέχρι το Κάστρο Βοιωτίας ενώ με τον ίδιο τρόπο αναμένεται να ταξιδέψουν άλλα έξι τρακτέρ.

Αναμένεται να προστεθούν πάνω από 30 τρακτέρ από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας ενώ στο Σχηματάρι θα προστεθούν άλλα 15 τρακτέρ από την Εύβοια.

Ο τελικός αριθμός των τρακτέρ δεν μπορεί να προβλεφθεί καθώς ενισχύσεις αναμένονται από σημεία της Θήβας και της Αττικής.

Επιπλέον, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα θα μεταβούν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα αλλά και με λεωφορεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω μόνο για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.

Οι αγρότες από την Δυτική Ελλάδα και από τα μπλόκα της Πελοποννήσου αναμένεται να συναντηθούν στην περιοχή των Μεγάρων, πριν κατευθυνθούν προς το κέντρο της πρωτεύουσας.

Επίσης, αγρότες έφθασαν στις 06:30 από την Κρήτη, με τα πλοία της γραμμής από Ηράκλειο και Χανιά, εκπροσωπώντας την αγροτική φωνή της Κρήτης στο συλλαλητήριο.

Θα επιτραπεί στους αγρότες να σταθμεύσουν τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της νύχτας και θα είναι υποχρεωτικά ανοιχτές οι δύο λωρίδες της οδού Πανεπιστημίου, προκειμένου να μην μπλοκάρεται η κίνηση, ενώ τους απαγορεύτηκε το να περιφέρονται άσκοπα με τα τρακτέρ στο κέντρο.

Με συνοδεία περιπολικών της ελληνικής αστυνομίας θα γίνει η κάθοδος των τρακτέρ από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν τη μετάβαση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

-Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

-Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

-Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

-Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Στο πλευρό των αγροτών σύσσωμη η αντιπολίτευση

Δίκαια χαρακτηρίζει τα αιτήματα των αγροτών η αντιπολίτευση και καλεί την κυβέρνηση για στήριξη. «Ο αγρότης δύσκολα τα βγάζει πέρα και ο καταναλωτής πληρώνει πολύ ακριβά τα προϊόντα» ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης. «Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις. Οι αγρότες έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν» επεσήμανε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε πως «Νόμος είναι το δίκιο του αγρότη» ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης υπογράμμισε: «Δεν γίνεται η αγροτική παραγωγή να μένει ο φτωχός συγγενής».

Αυγενάκης: Η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί διάλογο

Λίγο πριν το «ραντεβού» των αγροτών στην πλατεία Συντάγματος για να πραγματοποιήσουν το μεγάλο συλλαλητήριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τονίζει ξανά «πως η κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια τη λήψη μέτρων υπέρ των αγροτών, προσθέτοντας πως η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, συνεννόηση και συναινετική διάθεση».

 Κομβόι με τρακτέρ στην ΠΑΘΕ

Ειδικότερα και όπως αναφέρει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Τριαντάφυλλος Τσιλούλης αγρότες από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία περιοχές της Αττικής αλλά ακόμα και από τη Θεσσαλία θα φτάσουν κομβόι με τα τρακτέρ τους στα διόδια των Αφιδνών μέσω της ΠΑΘΕ.

Από εκεί θα αναλάβει η αστυνομία να μεταφέρει τρακτέρ και νταλίκες στην πλατεία Συντάγματος, ώστε να δημιουργηθεί η μικρότερη δυνατή κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Με βάση το σχεδιασμό των αγροτών σε κάποιο σημείο της Λεωφόρου Κηφισίας οι νταλίκες θα ξεφορτώσουν τα τρακτέρ, ώστε όλα μαζί κομβόι να φτάσουν έξω από τη Βουλή. Εκεί αναμένεται να φτάσουν γύρω στις 12:00 το μεσημέρι.

«Στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιήσουμε το συλλαλητήριό μας. Θα στηθεί μία εξέδρα και θα μιλήσουν από αυτήν εκπρόσωποι των αγροτών αλλά και πολλών φορέων, τους οποίους έχουμε καλέσει. Θέλουμε κοντά μας και τους πολίτες της Αθήνας. Να βρεθούν εκεί και να διαμαρτυρηθούν μαζί μας. Σχεδιάζουμε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Μετά τις ομιλίες θα ενημερώνουμε τον κόσμο για τα αιτήματά μας. Το βράδυ θα κοιμηθούμε στην πλατεία και μέσα στα τρακτέρ μας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Αθήνα δεν πρόκειται να συναντηθούμε με κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Η κινητοποίησή μας έχει τη μορφή διαμαρτυρίας. Το πρωί της Τετάρτης θα φύγουμε από την Αθήνα, με τον ίδιο τρόπο που θα φτάσουμε εκεί», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσιλούλης.

Φόβοι για επεισόδια και ομάδες περιφρούρησης

Κατά τον ίδιο, αυτό που φοβίζει τους αγρότες, είναι, μήπως στο συλλαλητήριο παρεισφρύσουν εξτρεμιστικά στοιχεία, τα οποία προκαλέσουν επεισόδια. Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης από τους αγρότες, οι οποίες θα ενημερώνουν τους επικεφαλής, αν δουν ύποπτες κινήσεις από κάποιους.

«Θέλουμε να κάνουμε μία απολύτως ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο. Ο φόβος μας είναι, μήπως μπουν στο συλλαλητήριο ακραία στοιχεία και με επεισόδια κάνουν κακό στον αγώνα μας. Αν δούμε τέτοιους, θα τους απομονώσουμε αμέσως. Θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης, κυρίως από νέους σε ηλικία αγρότες, οι οποίοι θα ενημερώνουν αμέσως τους διοργανωτές, αν πάει να ξεσπάσει κάποιο επεισόδιο», τονίζει ο κ. Τσιλούλης.

Να σημειωθεί ακόμα ότι κατά τη διάρκεια παραμονής των αγροτών στην Αθήνα, συνάδελφοί τους θα κλείνουν για λίγη ώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνοριακά τελωνεία, λιμάνια και δρόμους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα μέτρα της Τροχαίας και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά η Αστυνομία, τα τρακτέρ θα κινηθούν προς την Αθήνα συνοδεία περιπολικών με δρομολόγια από το Κάστρο Βοιωτίας και τα Μέγαρα Αττικής, όπου θα συγκεντρωθούν. Επιπλέον, τα πούλμαν που θα μεταφέρουν αγρότες, θα σταθμεύσουν σε χώρους του ΟΑΚΑ, εώ θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν τα τρακτέρ στην Αθήνα

Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα:

Λεωφόρος Αθηνών,
Αχιλλέως,
πλατεία Καραϊσκάκη.
Ακολούθως, θα κινηθούν αντίθετα:

στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου,
την πλατεία Ομονοίας,
την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα.
Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας:

Πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
στη Λεωφόρο Αμαλίας,
την οδό Πανεπιστημίου,
τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.
σε όλες τις κάθετες στους παραπάνω δρόμους οδούς.

Να σημειωθεί ότι:

Η κυκλοφορία στη Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X