Κοινωνία

Airbnb: Ο… νόμος της πολυκατοικίας! «Μπλόκα» και… εντάσεις ενόψει!

Airbnb: Ο… νόμος της πολυκατοικίας! «Μπλόκα» και… εντάσεις ενόψει!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο… χαμός που επικρατεί -ήδη- για μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb αναμένεται να ενταθεί! Κι αυτό διότι κλειδί για το μέλλον των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών στις πολυκατοικίες θα αποτελούν οι ίδιοι οι κανονισμοί των πολυκατοικιών που θα επιτρέπουν ή θα απαγορεύουν τις μισθώσεις αυτές.

Οι αλλαγές στα Airbnb

Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του τοπίου στον χώρο αυτό βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του κυρίως από τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», κάθε υπουργείο έχει τις δικές του προτάσεις επί του θέματος γεγονός που απαιτεί τη σύνθεση τους προκειμένου να ολοκληρωθεί το σχέδιο νόμου. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν αναφέρουν ότι σε κάποια απότα τελευταία draft του σχετικού νομοσχεδίου υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών θα επιτρέπεται ή θα απαγορεύεται ανάλογα και με τις προβλέψεις του κανονισμού κάθε πολυκατοικίας.

Ο.. διχασμός

Ωστόσο πρόκειται για πρόβλεψη που φέρεται να διχάζει τα συναρμόδια υπουργεία. Από πλευράς υπουργείου Οικονομικών φέρεται να υποστηρίζεται η άποψη ότι δεν θα ήταν απαραίτητη η νομοθέτηση μιας τέτοιας πρόβλεψης καθώς θα οδηγούσε σε γενικευμένη τροποποίηση των κανονισμών των πολυκατοικιών προς την κατεύθυνση του περιορισμού ή και της πλήρους απαγόρευσης των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών. Αλλωστε υποστηρίζεται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και σήμερα με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών χωρίς τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Ανατροπή στα Airbnb με νέα δικαστική απόφαση – κόλαφο στην Αθήνα!

Εκείνο που απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών το οποίο προσδοκά ετησίως ένα σταθερό φορολογικό έσοδο από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είναι η πρόβλεψη για μπλοκάρισμα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb όσων ακινήτων μισθώνονται διαδικτυακά χωρίς να διαθέτουν επαληθευμένο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου ΑΜΑ αλλά και χωρίς την αναγραφή του ΑΦΜ του διαχειριστή κάθε ακινήτου κατά την ανάρτηση του καταλύματος στη διαδικτυακά πλατφόρμα.

Από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα προς βραχυχρόνια μίσθωση καταλύματα ώστε αφενός να διαφυλάσσονται η ποιότητα της τουριστικής εμπειρίας στοιχειώδεις κανόνες φιλοξενίας και το κοινωνικό της αποτύπωμα και αφετέρου να μη δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις των επισκεπτών με τους υπόλοιπους χρήστες ιδιοκτήτες ενοίκους των πολυκατοικιών.

Σε κάθε περίπτωση υποστηρίζεται ότι τα διατιθέμενα καταλύματα δεν θα πρέπει να υστερούν ως προς τις παροχές έναντι των αδειοδοτημένων ενοικιαζόμενων δωματίων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X