Ελλάδα

Αναδρομικά: Μέχρι και 2.850 ευρώ για 12 μήνες στις επικουρικές!

Αναδρομικά: Μέχρι και 2.850 ευρώ για 12 μήνες στις επικουρικές!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αναδρομικά για 12 μήνες αντιστοιχούν στις επικουρικές συντάξεις με ποσά που φτάνουν ως και τα 2.850 ευρώ, όπως σας έχει ενημερώσει ο eretikos.gr.

Το 12μηνο επιστροφών στις επικουρικές προκύπτει από το γεγονός ότι οι μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές επιβλήθηκαν στο διάστημα καταβολής των συντάξεων μηνών Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 που προβλέφθηκαν επανυπολογισμός και νέες μειώσεις επικουρικών συντάξεων, που μαζί με τις κύριες συντάξεις είχαν άθροισμα άνω των 1.300 ευρώ.

Ο επανυπολογισμός και τα αναδρομικά

Από του Ιούνιο του 2016 και μετά, που έγινε ο επανυπολογισμός, οι παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 ενσωματώθηκαν είτε στις νέες περικοπές που είχαν στις επικουρικές τους 260.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ είτε έγιναν μέρος της προσωπικός δια-φοράς για τις επικουρικές που επανυπολογίστηκαν αλλά δεν μειώθηκαν γιατί είχαν άθροισμα κάτω από 1.300 ευρώ. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση οι παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 δεν εμφανίζονται σε κανένα ενημερωτικό επικουρικής σύνταξης που έχει εκδοθεί από ταν Ιούνιο του 2016 και μετά. Ως εκ τούτου, οι διεκδικήσεις που εγείρονται για αναδρομικά είναι για 12 μήνες.

Οργισμένος Τσίπρας για το ’15! «Ίσως πρέπει να δώσω ονόματα και ονόματα»! video

Το 12μηνο είναι, δηλαδή, από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε την αντισυνταγματικότητα των μειώσεων, δηλαδή από Ιούνιο 2015, έως και τον επανυπολογισμό των επικουρικών, που έγινε τον Ιούνιο του 2016.

Δεν επηρεάζονται από τη νέα απόφαση

Προσοχή: Με τη νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επηρεάζονται τα αναδρομικά του 12μνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 γιατί αφορούν σε μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από προηγούμενη απάφαση του ΣτΕ και δεν έχει απαγορευτεί  διεκδίκησή τους στα δικαστήρια που ήδη δικαιώνουν τους συνταξιούχους. Εξ αυτού του λόγου υφίσταται και η υποχρέωση επιστροφών των παράνομων μειώσεων από το κράτος για το 12μηνο αυτό, με τη ρύθμιση που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για έναρξη πληρωμών αναδρομικών με δύσεις από τα 2020.

Τι αλλάζει με τη νέα απόφαση του ΣτΕ στις επικουρικές

Με τη νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βγήκε συνταγματικός ο επανυπολογισμός στις επικουρικές συντάξεις, που έγινε με το νόμο Κατρούγκαλου τον Ιούνιο του 2016, πλην όμως κρίθηκε αντισυνταγματικός ο τρόπος που έγινε ο επανυπολογισμός και κυρίως π επιλογή των επικουρικών που μειώθηκαν με βάση τα άθροισμα συντάξεων πάνω από τα 1.300 ευρώ. Το ΣτΕ είπε ότι δεν αποτελεί κριτήριο για τις μειώσεις η σύνδεση (άθροισμα) κύριας και επικουρικής και επιπρόσθετα το όριο αυτά προσκρούει στις αρχές της ισότητας γιατί δεν επωμίστηκαν όλοι οι συνταξιούχοι τις μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου.

«Τσουνάμι» πληρωμών ενόψει! Πότε μπαίνουν προνοιακά επιδόματα, επίδομα ενοικίου, ΚΕΑ

Αναφέρεται μάλιστα, ότι οι μειώσεις που επιβλήθηκαν δεν δικαιολογήθηκε από καμία μελέτη που να εξηγεί γιατί Θα έπρεπε να τις επωμιστούν όσοι είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από τα 1.300. Τώρα το ΣτΕ ζητά να ακυρωθούν αυτές οι περικοπές, αλλά δε δινει αναδρομικά για τις παρανομίες του νόμου Κατρούγκαλοι Οι συνταξιούχοι, δηλαδή, δεν θα πάρουν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2016 και μετά. Με το νέο νόμο που Θα φέρει όμως κυβέρνηση για το ασφαλιστικό οι 260.000 συνταξιούχοι που υπέστησαν τις μειώσεις θα έχουν μικρότερο «ψαλίδι», δηλαδή αυξήσεις, στις επικουρικές τους από εδώ και πέρα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X