Αναλύσεις

Ένα τρολ του διαδικτύου η άριστη των αρίστων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ

Ένα τρολ του διαδικτύου η άριστη των αρίστων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Νίκου Μπίστη*

Για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ , προφανώς, ο λόγος.

Ουδέποτε ψηφοδέλτιο Επικρατείας μεγάλου κόμματος έγινε δεκτό με τέτοιο τρόπο . Οι αντιδράσεις που προξένησε αρχίζουν από την αδιαφορία, προχωρούν στην απορία και καταλήγουν στην οργή. Γιαυτό και το «κρύβουν». Ιδιαίτερα την επικεφαλής.
Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι « προνόμιο» του Προέδρου του κόμματος. Μπορεί κυριολεκτικά να κάνει ότι θέλει αλλά από τον τρόπο που κάνει χρήση του προνομίου του καταλαβαίνουμε πολλά για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα, για τον σεβασμό προς το κόμμα του και προς την κοινή γνώμη, τελικά για τον ίδιο τον χαρακτήρα του επιλέγοντος Προέδρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγοντας ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου ένα τρολ του Διαδικτύου , που έγινε γνωστό από τις ψυχοπαθολογικού περιεχομένου αναρτήσεις – επιθέσεις κατά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της οικογένειας του, δεν επέδειξε μόνο έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού προς τον πολιτικό του αντίπαλο. Δεν κουρέλιασε απλώς την εικόνα του « αρίστου» που διαλέγει πάντα από τα πάνω ράφια της πολιτικής αγοράς ανθρώπους με ήθος και γνώση. Πρόσβαλε και το ίδιο του το κόμμα, τον κόσμο της συντηρητικής παράταξης που βλέπει δυο πράγματα.

Πρώτον συγκρίνει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και τις επιλογές του Τσίπρα. Ψηφοδέλτιο πραγματικής – και όχι χορηγηθείσης λόγω οικογενειακού ονόματος- αριστείας. Βλέπουν δηλαδή την αντιστροφή στην πράξη της προπαγάνδας της ΝΔ περί «αρίστων κατά άξεστων Μαδουραίων».

Δεύτερον και πιο σημαντικό: συνειδητοποιούν ότι στις επιλογές αυτές αποτυπώνεται ακόμα μια φορά αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη: ο συνδυασμός αλαζονείας και ανικανότητας. Το μείγμα είναι θανατηφόρο για ένα κόμμα που αποτελεί ιδεολογικό και πολιτικό μας αντίπαλο αλλά μέχρι να αναλάβει ο Μητσοτάκης δεν είχε δείξει σημεία εξαχρείωσης . Να το πω απλά: Ούτε ο Μεϊμαράκης, ούτε ο Καραμανλής, ούτε καν ο Σαμαράς θα επέλεγε μια υβρίστρια του Διαδικτύου να εκπροσωπήσει την συντηρητική παράταξη.

Ο Μητσοτάκης λέει ουσιαστικά στο κόμμα του « Κάνω ότι θέλω, εγώ και το παρεάκι μου». Όπου το παρεάκι του είναι ένα μείγμα ακροκεντρώων, μεταμελημένων αριστερών, πρώην εκσυγχρονιστών και ακροδεξιών που έκαναν την άσκηση τους στο ΛΑ.Ο.Σ αφού είχαν πάρει ντοκτορά στον αντισημιτισμό. Και που τους ενώνει το μίσος απέναντι στην Αριστερά και ιδιαιτέρως εκείνη την Αριστερά που έχει το θράσος να θέλει να κυβερνήσει για να αλλάξει τα πράγματα. Την άλλη Αριστερά, την βολική Αριστερά, που είτε περιμένει χρόνια τώρα να ωριμάσουν οι συνθήκες είτε παραδοξολογεί ασύστολα την έχει στο απυρόβλητο. Όταν δεν την αξιοποιεί κατά της υπαρκτής Αριστεράς , της όντως επικίνδυνης για τα συμφέροντα των λίγων .

Έχοντας, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκληρώσει την μετάλλαξη της ΝΔ σε ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο κόμμα με Ακροδεξιά υποστυλώματα ήταν φυσικό να θέσει επικεφαλής του Επικρατείας ένα άτομο με ανάλογα προσόντα και με εξαιρετικές επιδόσεις στην καθύβριση του Τσίπρα. Γιαυτό και την υποψηφιότητα της κυρίας Αγαπηδάκη συνοδεύει ο ήχος της σιωπής των σοβαρών δεξιών Λιγοστεύουν αλλά υπάρχουν και αυτοί. Αντιθέτως πληθαίνουν τύποι σαν τον Λιάγκα , τον CEO της Nos Insurance, που απειλούσε ανοιχτά τους εργαζόμενους της εταιρείας του αν επιμείνουν να «επαναστατήσουν», δηλαδή να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Θα κριθούν οι εκλογές από την σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικράτειας; Θα κριθούν και από αυτό. Είναι ένας επιπλέον λόγος – μαζί με την ακρίβεια , τις παρακολουθήσεις, τα Τέμπη, την κατάρρευση του ΕΣΥ, την κατάσταση στην Παιδεία, τις απευθείας αναθέσεις, τις ανεξέλεγκτες ιδιωτικοποιήσεις και άλλα πολλά- ώστε να γυρίσει κάποιος την πλάτη του στην ΝΔ.
Γιατί ο κ. Μητσοτάκης μας πούλησε για χρόνια πολλή αριστεία, σοβαρότητα, αξιολόγηση και αξιοκρατία. Και όλα αυτά τα προσωποποίησε τελικά σε ένα τρολ του Διαδικτύου. Και απέδειξε ότι ο Βασιλιάς είναι γυμνός. Πάντα ήταν αλλά τώρα τον πήραν χαμπάρι και όσοι νόμιζαν ότι ήταν καλοντυμένος.

* Ο Νίκος Μπίστης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X