Αναλύσεις

Παγίδες στις κληρονομιές

Παγίδες στις κληρονομιές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης έχουν δημιουργηθεί οφειλές ακόμη και σε συμπολίτες μας οι οποίοι ουδέποτε όφειλαν!
4,2 εκατομμύρια άτομα οφείλουν στο Δημόσιο και πάνω από 75 δις ευρώ είναι τα χρέη προς τις τράπεζες!
Αυτό έχει ως συνέπεια πολλοί κληρονόμοι να οδηγούνται στην απόφαση να αποποιούνται τις περιουσίες των θανόντων κυρίως ανιόντων τους.
Δύο βασικά θέματα δέον να προσέχει κάποιος όταν καλείται ως κληρονόμος: α) να ελέγχει αν ο θανών έχει χρέη σε ιδιώτες, στο Δημόσιο (Δ.Ο.Υ. και Ασφαλιστικά Ταμεία) και τράπεζες και β) σε περίπτωση αποποίησης του να ενημερώνει τους υπόλοιπους συγγενείς για την οικονομική κατάσταση του θανόντος και τις προθεσμίες αποποίησης. Επισημαίνεται ότι όταν καλείται ανήλικος ως κληρονόμος δέον να εκδοθεί Δικαστική Απόφαση για το επιτρεπτό της αποποίησης με ενάγοντες τους έχοντες τη γονική μέριμνα του ανηλίκου.

Σύμφωνα με το άρθρο 1813 του Αστικού Κώδικα (εξ αδιαθέτου διαδοχή):

“Ως κληρονόμοι εξ αδιαθέτου στην πρώτη τάξη καλούνται οι κατιόντες του κληρονομουμένου. Ο πλησιέστερος απ’ αυτούς αποκλείει τον απώτερο της ίδιας ρίζας”

“Τα τέκνα κληρονομούν κατ’ισομοιρία”.

Συνεπώς, εφόσον δεν έχει κηρυχθεί τελεσίδικα κυρία Διαθήκη, η οποία να καθιστά άλλα πρόσωπα ως κληρονόμους ή κατά διαφορετικά ποσοστά,και να την αποδεχθούν, οι συγγενείς κληρονομούν και την περιουσία και τα χρέη του θανόντος.

Γεώργιος Νικολακόπουλος

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και ΣτΕ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X