Αναλύσεις

Το μυστήριο της ομορφιάς

Το μυστήριο της ομορφιάς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όταν λέμε ότι κάτι είναι όμορφο, λέμε κάτι πιο δυνατό από το “μου αρέσει”. Ο όρος ομορφιά δεν περιορίζεται στο να εκφράσει μια προσωπική προτίμηση ή εκτίμηση. Γίνεται ένας όρος θεωρητικός, ίσως, ακόμη, και πολιτικός.

Στην καθημερινή ζωή, αποκαλούμε πολλά πράγματα όμορφα: την τέχνη, έναν άνθρωπο, μια ιδέα, ένα φυσικό αντικείμενο, μια δράση. Με αυτόν τον όρο, υπάρχει μια παράξενη (ύποπτη ακόμη) φιλοσοφική συναίνεση που δεν απέχει πολύ από την κοινή λογική. Δηλαδή, ότι η ομορφιά είναι καλή, ευχάριστη, εμπνέει αγάπη, θαυμασμό.

•Υπάρχουν φυσικά διαφορετικοί πολιτισμικοί συσχετισμοί με την ιδέα της ομορφιάς. Ο γερμανικός όρος schön (όμορφο) εμπεριέχει την προσοχή και την αντίληψη και σχετίζεται με την αγγλική λέξη “to show” (δείχνω, παρουσιάζω). Η αγγλική λέξη (beauty) προέρχεται από το λατινικό belle, μέσω του γαλλικού (νορμανδικού) biauté που αναφέρεται συνήθως στην φυσική εμφάνιση των γυναικών και θεωρήθηκε ως ένας ακατάλληλος, ειρωνικός, ακόμη και προσβλητικός όρος για να περιγράψει άνδρες. Ο ελληνικός όρος που πλησιάζει περισσότερο στην ομορφιά είναι το “κάλλος”. Πέρα από την επιφανεικότητα της λατινικής παράδοσης, στα ελληνικά η ομορφιά συνδέεται με την καλοσύνη και την ιδανική ποιότητα…

διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο: fragilemag.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X