Κοινωνία

Ανοίγουν από αύριο Mall, εκπτωτικά χωριά, κέντρα αισθητικής – Τα νέα μέτρα

Ανοίγουν από αύριο Mall, εκπτωτικά χωριά, κέντρα αισθητικής – Τα νέα μέτρα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πιο συγκεκριμένα, με το άνοιγμα εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών από αύριο προβλέπονται τα εξής μέτρα:

Για τη μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 “Μετακίνηση σε εν λειτουργία εμπορικό κατάστημα με όριο τριών (3) ωρών”, ή με τη συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με τη συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση τη Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ

Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) μία φορά την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ.

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας (1) πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.

Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

Το παραπάνω ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Σημειώνεται ότι το άνοιγμα των mall -που παραμένουν κλειστά εδώ και σχεδόν έξι μήνες- είχε εισηγηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, κάτι που έγινε δεκτό τελικά από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Η έναρξη της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα θα σημάνει τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, η εστίαση θα ανοίξει στις 3 Μαΐου και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις, self tests για τους εργαζόμενους καθώς και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια με οδηγό τα self tests, μιας και οι μαθητές των Λυκείων έχουν ήδη επιστρέψει.

Στις 15 Μαΐου θα επιτραπούν ξανά οι μετακινήσεις εκτός νομού και δραστηριότητες πολιτισμού, ταυτόχρονα δηλαδή με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19 ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ.

«Ανάσα» στις μετακινήσεις θα δώσουν και οι μικρές αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα θα αρχίζει από τις 22:00, αλλά την ημέρα του Πάσχα από τις 21:00.

Από τη Δευτέρα του Πάσχα και μετά, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00 έως και τις 05:00.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς έχει δηλώσει πως πιθανότατα τα SMS στο 13033 να σταματήσουν εντός του Μαΐου, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο όταν ανοίξει η εστίαση (3 Μαΐου) και απελευθερωθούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις (15 Μαΐου) «θα λείπουν οι λόγοι για SMS».

«Δεν είναι ασφαλής αυτή τη στιγμή καμία ημερομηνία» είπαν, ενώ διευκρίνισαν ότι δεν είναι δυνατή η απευθείας κατάργηση της αποστολής SMS στο 13033.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανασταλούν τα SMS στις 15 Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού, όπως τονίζουν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X