Ελλάδα

Αποκάλυψη Τσιόδρα: Θα είχαμε πάνω από 13.500 νεκρούς

Αποκάλυψη Τσιόδρα: Θα είχαμε πάνω από 13.500 νεκρούς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους. Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20% θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά.

Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία.

Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους».

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι πολύ λιγότερο από το 1% του πληθυσμού στη χώρα μας μολύνθηκε από τον κορονοϊό», τόνισε, προσθέτοντας ότι «χθες το βράδυ από την ενημέρωση που είχα, ο αριθμός R0 που δείχνει την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είναι μόλις 0,33%, πολύ κάτω από το 1%.

Με αυτά τα δεδομένα έως τις 31 Μαΐου θα εκδίδουμε γραπτή ανακοίνωση και ευχόμαστε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε με έκτακτη ενημέρωση». Όπως είπε ο καθηγητής επιθυμεί και ο ίδιος σταδιακά να επανέλθει στους ασθενείς και στους φοιτητές του, κάνοντας μια αναδρομή από την αρχή των μέτρων έως σήμερα. «Αντέξαμε όλοι μαζί. Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν αυτή του lock down» είπε ο κος Τσιόδρας και συνέχισε: «Παρέμεινα περισσότερο μαθητής παρά καθηγητής. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε ένα τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγές του μη επιστημονικού λόγου».

Σε μοναδικές στιγμές της ιστορίας, όπως είπε, «η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια, προσπάθησα με τη βοήθεια μιας επιτροπής 26 εμπειρογνωμόνων να αναλύσω τα δεδομένα». Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, τόνισε και εξήγησε: «Την αβεβαιότητα. Η εντιμότητα του να πει κάνεις δεν γνωρίζω. Αναπάντεχα βρέθηκα τόσο κοντά σας μέσω του τηλεοπτικού φακού και αισθάνθηκα πραγματικά σαν να ήμουν κοντά σας. Στην πατρίδα μας παρά τις απώλειες ο ιός δεν είχε τον τελευταίο λόγο. Η ζωή θα συνεχίσει να νικά».

Δείτε ακόμη:

ΠΟΥ: Η αμερικανική ήπειρος είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X