Οικονομία

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: «Πράσινο» φως από τους επιστήμονες

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: «Πράσινο» φως από τους επιστήμονες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Επιστημονικοί φορείς της χώρας έδωσαν την έγκρισή τους για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας.

Στην συνάντηση που πραγματοποίησαν χθες οι πρόεδροι της Ολομέλειας, του ΤΕΕ και του ΙΣΑ για το ασφαλιστικό των επιστημόνων και των ελευθέρων επαγγελματιών, συμφώνησαν με τις νέες κλίμακες ασφαλιστικών εισφορών που δρομολογεί το υπουργείο, μετά και τις αποφάσεις του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ν. 4387/2016.

Οι πρόεδροι των επιστημονικών φορέων συμφώνησαν στα ακόλουθα για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

– Ο ν. 4387/2016 και ο υπολογισμός ασφαλιστικής εισφοράς με βάση το εισόδημα λειτούργησε σε μια τελείως προβληματική για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες κατεύθυνση, τόσο ως προς το ύψος των εισφορών και τη συνολική φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, όσο και κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης και καταβολής τους.

– Η εισφορολόγηση δεν έχει καμία σχέση με τη φορολόγηση και η λογική του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να είναι τελείως διάφορη από το φορολογικό σύστημα.

– Το προτεινόμενο από την κυβέρνηση σύστημα με ελάχιστη υποχρεωτική και λοιπές ασφαλιστικές κλάσεις, κινείται στο πλαίσιο ενός απλού, καθαρού και αναλογικού συστήματος εισφορών, αρκεί να λαμβάνει πρόνοιες ώστε να μην επέλθει καμία επιβάρυνση στους ήδη επιβαρυμμένους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες, οι οποίοι διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος (ιδίως στα χρόνια μετά την κρίση), ώστε να μην οδηγήσει ακόμη περισσότερους σε έξοδο από το επάγγελμα.

Τριπλό «λίφτινγκ» μέχρι το καλοκαίρι στον ΕΝΦΙΑ!

Επίσης επισήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει πρόνοια για ευαίσθητες κατηγορίες ασφαλισμένων όπως οι νέοι ασφαλισμένοι, οι μητέρες, τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς και οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι που έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και επιθυμούν να παραμείνουν ενεργοί.

Οι τέσσερις Πρόεδροι συμφώνησαν να συγκροτηθεί κοινή ομάδα εργασίας και να κληθούν να συμμετέχουν και άλλοι φορείς επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών που είχαν συμμετάσχει στο κοινό μέτωπο κατά της ασφαλιστικής αντιμεταρρύθμισης του 2016, ώστε να διαμορφωθούν  κοινές προτάσεις στα σημεία συλλογικού ενδιαφέροντος και να διατυπωθούν στην κυβέρνηση, ενόψει της επικείμενης νομοθέτησης για το ασφαλιστικό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X