Οικονομία

Ασφαλιστικό: Σήμερα… στη Βουλή! Ιδού οι νέες εισφορές

Ασφαλιστικό: Σήμερα… στη Βουλή! Ιδού οι νέες εισφορές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εξελίξεις σήμερα, Δευτέρα 17.02.2020, καθώς το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή και τα δεδομένα για τις εισφορές είναι… αυτά που καίνε!

Πιο συγκεκριμένα, οι εισφορές Ιανουαρίου των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, θα υπολογιστούν και θα πληρωθούν με το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου.

Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου.

Ήδη, ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου.

Στη νέα πλατφόρμα θα διακρίνονται δύο τίτλοι: “ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ”.

Το νέο ασφαλιστικό και οι αλλαγές

Ο ασφαλισμένος μπορεί με αίτησή του να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία να επιλέξει κατώτερη.

H αίτηση επιλογής δύναται να υποβάλλεται και ηλεκτρονικά. Αίτηση για μεταβολή ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλλεται οποτεδήποτε, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης και θα ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.

Επίσης με το σχέδιο νόμου θεσμοθετείται χαμηλότερο επίπεδο εισφορών για τους νέους ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης (τ. ΕΤΑΑ, τ. ΟΑΕΕ) τους.

Προσοχή! Τότε «κόβεται» η σύνταξη για συνταξιούχους με αγροτικό εισόδημα!

Με το νέο σύστημα εισφορών θεσπίζονται επτά επίπεδα εισφορών (από το 1ο κατώτατο έως 7ο ανώτατο), αποσυνδεδεμένα από το εισόδημα, από τα έτη ασφάλισης (κλάσεις) και από τον κατώτατο μισθό.

Η πρώτη και υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία για τους προερχόμενους από τον πρώην ΟΑΕΕ και το πρώην ΕΤΑΑ θα ανέρχεται στα 220 ευρώ το μήνα (μαζί με τα 10 ευρώ υπέρ ανεργίας). Συνεπώς οι επαγγελματίες θα μπορούν από τον Ιανουάριο να πληρώνουν το ελάχιστο 220 ευρώ το μήνα.

Οι υπόλοιπες 5 προαιρετικές ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται στα 262 ευρώ, 312 ευρώ, 373 ευρώ, 445 ευρώ και 576 ευρώ. Οι νέοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με ασφάλιση έως 5 έτη θα μπορούν να καταβάλλουν 136 ευρώ το μήνα εντασσόμενοι στην υποκατώτατη κατηγορία εισφορών του νέου συστήματος. Την υποκατώτατη εισφορά θα την δικαιούνται όλοι οι νέοι επαγγελματίες και όχι μόνο οι επιστήμονες, ακόμη και όσοι προέρχονται από τον πρ. ΟΑΕΕ.

ασφαλιστικό

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Πως να εξασφαλίσετε την καλύτερη σύνταξη

– Έστω ότι ένας ασφαλισμένος έχει 30 χρόνια εργασίας και θέλει αλλά 10 χρόνια να συνταξιοδοτηθεί μπορεί να κερδίσει περίπου 120 ευρώ το μήνα αν επιλέξει για τα επόμενα χρόνια την 3η κλίμακα, 176 ευρώ το μήνα αν επιλέξει την 4η κλίμακα και 365 ευρώ αν επιλέξει την 6η κλίμακα.

– Έστω ότι ο ίδιος ασφαλισμένος που 30 χρόνια εργασίας και χρειάζεται για να συνταξιοδοτηθεί 5 χρόνια μπορεί να κερδίσει 22 ευρώ το μήνα αν επιλέξει την 3η κλίμακα, 48 ευρώ το μήνα επιπλέον αν επιλέξει την 4η κλίμακα και 135 ευρώ το μήνα αν επιλέξει την 6η κλίμακα.

Επικουρική και εφάπαξ με το νέο ασφαλιστικό

Ακόμη θεσμοθετείται για πρώτη φορά προαιρετική ασφάλιση για την λήψη επικουρικής και εφάπαξ παροχής, για όσους ασφαλισμένους μέχρι σήμερα δεν έχουν.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία 3 κατηγοριών εισφορών για την επικουρική, ελεύθερης επιλογής, και αντίστοιχα 3 κατηγοριών για το εφάπαξ.

Οι εισφορές τους τηρούνται σε ατομικούς λογαριασμούς και η αντίστοιχη μελλοντική παροχή υπολογίζεται με βάση το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης (NDC).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X