Διεθνή

Associated Press: Το πόρισμα του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού

Associated Press: Το πόρισμα του ΠΟΥ για την προέλευση του κορονοϊού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κοινή μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Κίνας σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού αναφέρει πως το πιθανότερο είναι η μετάδοση του ιού από νυχτερίδες στον άνθρωπο να έγινε μέσω ενός δεύτερου ζώου, ενώ το σενάριο ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο είναι «εξαιρετικά απίθανο», σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Associated Press.

Τα ευρήματα ήταν αναμενόμενα και άφησαν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως γράφει το μέσο. Οι ερευνητές, μάλιστα, έχουν προτείνει περαιτέρω έρευνα σε όλους τους τομείς, εκτός από αυτόν της υποτιθέμενης διαρροής από εργαστήριο.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω αναφορά για την προέλευση του κορονοϊού αναβάλλεται επανειλημμένως, «φουντώνοντας» έτσι τις φήμες πως η κινεζική πλευρά προσπαθεί να διαστρεβλώσει τα συμπεράσματα ώστε να μην «ρίξουν» το φταίξιμο για την πανδημία στην Κίνα, σύμφωνα με το Associated Press.

Το πρακτορείο φαίνεται πως έλαβε μία σχεδόν τελική έκδοση της έκθεσης τη Δευτέρα από διπλωμάτη με έδρα τη Γενεύη, μια χώρα – μέλος του ΠΟΥ. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν η έκθεση ενδέχεται να αλλάξει πριν κυκλοφορήσει.

Οι ερευνητές, πάντως, αρίθμησαν σενάρια κατά σειρά πιθανότητας εμφάνισης του ιού. Στην κορυφή της λίστας τους φαίνεται πως βρίσκεται η μετάδοση μέσω ενός δεύτερου ζώου, κάτι που χαρακτηρίζεται ως «πιθανό έως πολύ πιθανό». Επίσης, αξιολόγησαν την άμεση μετάδοση από νυχτερίδες στον άνθρωπο ως «πιθανή».

Σημειώνεται πως ο κοντινότερος «συγγενής» του ιού που προκαλεί COVID-19 έχει βρεθεί σε νυχτερίδες, οι οποίες είναι γνωστό ότι φέρουν κορονοϊούς.

Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι «η εξελικτική απόσταση μεταξύ αυτών των ιών της νυχτερίδας και του SARS-CoV-2 εκτιμάται πως είναι αρκετές δεκαετίες, κάτι που υποδηλώνει ότι λείπει ο συνδετικός κρίκος».

Η έκθεση αναφέρει πως αρκετά παρόμοιοι ιοί έχουν βρεθεί στους παγκολίνους, αλλά από την άλλη και τα βιζόν και οι γάτες είναι επίσης ευαίσθητα στην COVID, γεγονός που δείχνει ότι θα μπορούσαν να είναι φορείς.

Η έκθεση βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στην επίσκεψη ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στη Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η COVID-19, από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X