Αθλητισμός

Mώραλης: «Ο Ολυμπιακός προσφέρει οικονομικά και κοινωνικά σε Ελλάδα και Πειραιά»

Mώραλης: «Ο Ολυμπιακός προσφέρει οικονομικά και κοινωνικά σε Ελλάδα και Πειραιά»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Προσκεκλημένος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πειραιά (Π3) ως βασικός ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα «Ο αθλητισμός ως κινητήριος μοχλός ανάπτυξης στις πόλεις» ήταν ο δήμαρχος Πειραιά και πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Μώραλης.

Η συνεισφορά του αθλητισμού στην εθνική και τοπική οικονομία, η άρρηκτη σχέση της πόλης με τον Ολυμπιακό και οι προοπτικές αυτής αναλύθηκαν τόσο από τον Γιάννη Μώραλη, όσο και από τον συνταγματολόγο Κώστα Μποτόπουλο και τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Φλωρίδη, οι οποίοι ήταν επίσης προσκεκλημένοι στο πάνελ των ομιλητών. Συντονιστής της συζήτησης στον πολυχώρο «Κρεμλίνο», στην πλατεία Κοραή, ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, επικεντρώθηκε κατά την ομιλία του στο ρόλο που διαδραματίζει το ποδόσφαιρο στην οικονομία της Ελλάδας, με αναφορά στη σύνδεση του Ολυμπιακού με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και τα όσα έχει προσφέρει η ομάδα στην πόλη. Ο Γιάννης Μώραλης τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Το ποδόσφαιρο πρέπει να προβάλει τις καλές του πτυχές και θ’ αναφερθώ σε έρευνες του ΙΟΒΕ και όχι σε απλά παραδείγματα. Το 2013 ο χώρος του ποδοσφαίρου, τον οποίο και γνωρίζω καλύτερα, πρόσφερε 40.000 θέσεις εργασίας και 2,3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας. Αυτό λέει πολλά για τα οφέλη που μπορούν να υπάρξουν σε οικονομικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά τον Πειραιά, ο Ολυμπιακός είναι πρωτοπόρος σε συνεισφορά και τούτο είναι πολύ σημαντικό. Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλος φορέας για την πόλη μας κι έχει προσφέρει πάρα πολλά. Ειδικά το τελευταίο διάστημα με την παρουσία και ανθρώπων της ομάδας στη δημοτική Αρχή. Μας έχουν βοηθήσει σημαντικά και θα έλεγα πως μακάρι να υπάρχουν μιμητές αυτών των ενεργειών. Να υπάρξουν κι άλλοι ιδιώτες που θα βάλουν χρήματα προς όφελος της πόλης μας. Θα πρόκειται για μεγάλη βοήθεια. Βλέπουμε επίσης ότι ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει πολλά και σε κοινωνικό επίπεδο. Είδαμε για παράδειγμα τις δράσεις του Ολυμπιακού για τους πρόσφυγες, αλλά και τη βοήθεια που προσφέρει στους κατοίκους της Μάνδρας. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες είναι σημαντικές, ειδικά αυτή την περίοδο. Μην ξεχνάμε τη συνεργασία της ομάδας της πόλης μας με την UNICEF. Είναι κι αυτή μια πολύ σημαντική δραστηριότητα».

Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος στάθηκε στην άρρηκτη σχέση του Ολυμπιακού με τον Πειραιά: «Η προσφορά για δράσεις είναι αυτή την περίοδο πιο αναγκαία από ποτέ. Υπάρχει λοιπόν η ομάδα της πόλης που έχει κάνει πολλά. Ο Πειραιάς είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τον Ολυμπιακό και είναι απ’ τις λίγες πόλεις που έχουν τόσο στενή σχέση με την ομάδα που εδρεύει εκεί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Βαρκελώνη με την Μπαρτσελόνα και το Μόναχο με την Μπάγερν. Ο αθλητισμός είναι αιμοδότης κοινωνικής προσφοράς κι έχει σχέση με την κοινωνία».

Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης τοποθετήθηκε αναφορικά στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως συμβαίνει με τη συνεργασία που έχει ο Ολυμπιακός με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ: «Στην Ελλάδα υπάρχουν νησίδες αριστείας κι όπως έχω μάθει το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει ένα εξαιρετικό Τμήμα Τεχνολογίας. Ο Ολυμπιακός έχει ξεκινήσει συνεργασίες με το Χάρβαρντ και με την Μπαρτσελόνα, όλα αυτά μπορούν να συνδεθούν. Ο αθλητισμός έχει μεγάλη δυναμική κι αυτό πρέπει να το θυμόμαστε».

Το κίνημα προόδου και ανάπτυξης Π3 (Πρωτοβουλία Πολιτών Πειραιά) εκπροσώπησε στο πάνελ ο Γιώργος Τράπαλης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τόσο τους ομιλητές, για την εξαιρετική παρουσίαση των θεμάτων που ανέπτυξαν, όσο και όλους όσοι προσήλθαν στην εκδήλωση για την θερμή παρουσία και ζωντανή συμμετοχή τους. Στο τέλος, ο Γιώργος Τράπαλης, μιλώντας εκ μέρους της Π3 δεσμεύτηκε ότι παρόμοιες εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται τακτικά, προκειμένου όχι μόνο να αναδεικνύονται τα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες, αλλά και να προωθούνται ιδέες και λύσεις. «Πρωτίστως οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την κοινωνική ευαισθησία μαζικά και να δραστηριοποιηθούμε κοινωνικά, αν θέλουμε να βελτιώσουμε, ακόμη και να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα που μας ταλαιπωρούν καθημερινά. Με συμμετοχή, με δράσεις, με δημιουργικές ιδέες και αντιδράσεις,» κατέληξε ο Γιώργος Τράπαλης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X