Θέμα

Αυτά τα νοσοκομεία έχει βάλει στο «μάτι» ο Μητσοτάκης! «Πόλεμος» από Τσίπρα για να μην μπουν «λουκέτα» στην Υγεία

Αυτά τα νοσοκομεία έχει βάλει στο «μάτι» ο Μητσοτάκης! «Πόλεμος» από Τσίπρα για να μην μπουν «λουκέτα» στην Υγεία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα Τα Νέα. Σύμφωνα με πληροφορίες και της Αυγής, στο στόχαστρο του Μαξίμου έχουν μπει όλα τα νοσοκομεία που έχουν απολέσει τη νομική τους αυτοτέλεια!

Τα νοσοκομεία των νομών Ηλείας, Βοιωτίας, Αργολίδας και Λασιθίου αποτελούν μόνο την έναρξη ενός πλάνου που βάλλει κατά του αγαθού της δημόσιας Υγείας και θα δημιουργήσει δεδικασμένο για συγχωνεύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων. Στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής έχουν μπει όλα τα νοσοκομεία της χώρας που είναι κοντινά μεταξύ τους, διασυνδεόμενα και αποτελούν ένα νομικό πρόσωπο. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν αποκρύπτει τις προθέσεις της και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σχετικά.

Γιαννάκος: Εγκατέλειψαν οκτώ μήνες τα περιφερειακά νοσοκομεία

Μιλώντας στην Αυγή, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε οκτώ μήνες να προετοιμάσει τα περιφερειακά νοσοκομεία, καθώς στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν νοσήλευαν περιστατικά κορονοϊού, τα οποία πήγαιναν σε νοσοκομεία αναφοράς. «Τα περιφερειακά νοσοκομεία κλήθηκαν τελευταία στιγμή, χωρίς προσωπικό, εξοπλισμό, οξυγόνο, να περιθάλψουν περιστατικά κορονοϊού» δηλώνει ο Μ. Γιαννάκος και συμπληρώνει ότι ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες το προσωπικό έσωσε πολλές ζωές. «Βέβαια χάθηκαν και πολλές, λόγω των ελλείψεων, αλλά αποδείχτηκε ότι αν δεν υπήρχαν αυτά τα νοσοκομεία, τα πράγματα θα ήταν τραγικά. Δεν θα είχαν κρεβάτι να νοσηλευτούν» εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα το νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα», το οποίο είχε κλείσει στο παρελθόν και αναγκάστηκαν να το ανοίξουν χωρίς αναισθησιολόγους, χωρίς γιατρούς, χωρίς εξοπλισμό, για να νοσηλεύσει περιστατικά κορονοϊού.

Τσίπρας: Έγκλημα Μητσοτάκη το κλείσιμο νοσοκομείων

«Οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες και είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Τα περιφερειακά νοσοκομεία είχαν υψηλό αριθμό θνητότητας επί των εισαγωγών, αλλά τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχαν. Και βέβαια πολύ καλύτερα αν ήταν οργανωμένα από την Πολιτεία» δηλώνει ο Μ. Γιαννάκος και επιτίθεται στο υπουργείο Υγείας, καθώς, αντί να βάλει μυαλό, όπως τονίζει, και να οργανώσει τα περιφερειακά νοσοκομεία, θέτει ως στόχο να τα καταργήσει. Ωστόσο, αυτές οι μονάδες είναι υπεραπαραίτητες για την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους, ενώ ο Μ. Γιαννάκος δηλώνει ότι ενδεχόμενη ενέργεια εναντίον τους είναι αιτία πολέμου για την ΠΟΕΔΗΝ. «Είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να συρρικνώσει τον δημόσιο τομέα υπέρ του ιδιωτικού. Ό,τι γίνεται από την κυβέρνηση είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Η δημόσια υγεία γίνεται εμπορεύσιμο αγαθό. Η κυβέρνηση δεν έκρυψε το σχέδιο. Ελπίζαμε με την πανδημία να διορθωνόταν αυτό, αλλά επέστρεψαν δριμύτεροι» καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Αντίθετη η ΟΕΝΓΕ

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέντζιου τόνισε ότι η θέση της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε συγχώνευση και κατάργηση νοσοκομείου και οποιασδήποτε μονάδας Υγείας, οι οποίες πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό, καθώς τίποτα δεν περισσεύει, ειδικά αυτή την περίοδο.

Συνέπειες και στο ΕΚΑΒ

Οι συγχωνεύσεις περιφερειακών νοσοκομείων θα έχουν συνέπειες και στο ΕΚΑΒ. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Τζανετής, μιλώντας στην ΑΥΓΗ, διευκρίνισε ότι και η παρούσα κατάσταση είναι προβληματική. Για παράδειγμα, δεν άλλαξαν ποτέ οι σταθμοί του ΕΚΑΒ με βάση τη νέα Αττική οδό. Επίσης, «οι τεράστιοι σε έκταση νομοί που βαυκαλίζονται ότι έχουν πολλές υγειονομικές δομές, οι οποίες είναι ακάλυπτες», δημιουργούν πρόβλημα, καθώς η υποστελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων και οι ελλείψεις αυξάνουν τα δρομολόγια του ΕΚΑΒ σε μεγάλα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ηλεία και η Δυτική Μακεδονία. «Θα μπορούσε αυτό να είχε επιλυθεί με τη δημιουργία τριτοβάθμιου νοσοκομείου» εξηγεί ο Π. Τζανετής και προσθέτει ότι είναι εντελώς ακατάλληλη στιγμή για να κουβεντιάσουμε συγχωνεύσεις και κλεισίματα.

Με τις συγχωνεύσεις, πάντως, το πρόβλημα είναι ότι θα έχει περισσότερα μεροκάματα και δρομολόγια για να κάνει τις διακομιδές από ένα νοσοκομείο εξαρτημένο σε ένα άλλο, εξηγεί ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΑΒ. «Και τα δρομολόγια προς τα νοσοκομεία που μπορούν να παρέχουν τις ανάγκες θα αυξηθούν. Βέβαια, το ιδανικό για τον ασθενή είναι να είναι κοντά η περίθαλψη και ποιοτική» καταλήγει ο Π. Τζανετής.

Μητσοτάκης

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Άφησαν έναν ογκολόγο για 7.000 καρκινοπαθείς

Εγκλημα στο “Έλενα Βενιζέλου” μετά τη μετακίνηση προσωπικού στο κέντρο εμβολιασμού και στην κλινική Covid-19 και τον θάνατο ενός γιατρού

Ένα βήμα πριν τη διακοπή της λειτουργίας του βρίσκεται το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου» λόγω της τραγικής κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτό και των ελλείψεων σε προσωπικό.

Το τμήμα έχει φτάσει στο σημείο να λειτουργεί με μόλις έναν γιατρό, ο οποίος καλύπτει ανάγκες 7.000 ασθενών! Επίσης, καθημερινά πραγματοποιούνται 15 – 20 χημειοθεραπείες και πάνω από 15 επανεκτιμήσεις ασθενών σε τακτικά ιατρεία, όπως και εξετάσεις σε ακαθόριστο αριθμό ασθενών που υποτροπιάζουν.

Απίστευτες καταστάσεις

Όπως μεταφέρει στην ΑΥΓΗ ο Θύμιος Γεωργόπουλος, πρώην διοικητής των νοσοκομείων «Ερυθρός Σταυρός», «Γενικό Κρατικό Νίκαιας – Πειραιά» και «Αγία Βαρβάρα» και υπεύθυνος Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αθήνας, το τμήμα λειτουργούσε οριακά μέχρι τον Ιούνιο του 2020 με 3 ογκολόγους.  Όταν ο ένας εξ αυτών πήρε άδεια λόγω προβλήματος υγείας, ξεκίνησε η προσπάθεια προς τη διοίκηση για να στελεχωθεί το τμήμα χωρίς καμία ανταπόκριση.

Ο «σερίφης» που έγινε… αρνάκι! «Δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα» η απάντηση Χαρδαλιά στο δημοσίευμα «φωτιά»

Οι συνθήκες έγιναν ακόμα χειρότερες όταν η μία επιμελήτρια -με ειδικότητα Αιματολογίας- αποσπάστηκε σε κλινικές Covid λόγω μεγάλων αναγκών στο κομμάτι της αιμοδοσίας, ενώ η μοναδική γραμματέας μεταφέρθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα ο γραφειοκρατικός όγκος να επιβαρύνει τους γιατρούς. Το τραγικό της όλης κατάστασης είναι το γεγονός ότι από τους δύο εναπομείναντες διευθυντές, ο ένας κατέληξε στις 21 Ιουνίου από ανακοπή καρδιάς.

«Είναι τραγική η κατάσταση» δηλώνει ο Θ. Γεωργόπουλος και συμπληρώνει ότι ένας γιατρός εξυπηρετεί όλους τους ασθενείς, κάνει τις συνταγογραφήσεις για τις ειδικές εξετάσεις που χρειάζονται στους επανελέγχους, κάνει γνωματεύσεις, δίνει όλο το ιστορικό των φακέλων χρόνιων ασθενών.

«Σκοτώνουμε κόσμο»!

Σύμφωνα με τον Θ. Γεωργόπουλο, ο μοναδικός διευθυντής Σπύρος Χαλικιάς έχει φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς με τέτοια λειτουργία «σκοτώνουμε κόσμο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. «Δεν γίνεται ένας άνθρωπος να τα κάνει όλα αυτά» δηλώνει ο πρώην διοικητής και συμπληρώνει ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της λογικής τού να δημιουργήσουμε νοσοκομεία μίας νόσου και την ίδια ώρα να μην κάνουμε ούτε μία πρόσληψη.

Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που εξασφάλισε η Αυγή, τα οποία έχουν στείλει επανειλημμένως στη διοίκηση ο Σ. Χαλικιάς αλλά και εκλιπών Σωτήρης Ρηγάτος, οι γιατροί του τμήματος ζητούν τη στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό, χωροταξικές ρυθμίσεις, αλλά και την επιστροφή στο δυναμικό τής επικουρικής γιατρού που αποσπάστηκε και της γραμματέως που μεταφέρθηκε στο εμβολιαστικό κέντρο. Η ανταπόκριση, ωστόσο, ήταν η εκκωφαντική σιωπή της διοίκησης, η οποία επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους ασθενείς και τον μοναδικό γιατρό του Ογκολογικού Τμήματος.

ΕΣΥ, Μητσοτάκης, Τσίπρας, Γεννηματά

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Ξανθός: Μέτωπο κατά συγχωνεύσεων

Με σθεναρό μέτωπο ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ απαντάει ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός.

Μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο Α. Ξανθός ανέφερε ότι μόνο το προοδευτικό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να εγγυηθεί την ισότητα στην πρόσβαση, την καθολικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας. «Τώρα που τίθεται η συζήτηση για ιδιωτικοποιήσεις στο ΕΣΥ, για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, πρέπει να υπάρξει ένα σθεναρό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο το οποίο θα αντιστρατεύεται αυτή την πολιτική» υπογράμμισε.

Για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ πρέπει να υπάρχει προγραμματική, ιδεολογική, κοσμοθεωρητική και αξιακή ταύτιση με αυτή τη δυνατότητα. «Αποδείχθηκε ότι το νεοφιλελεύθερο συντηρητικό σχέδιο δεν θέλει να ενισχύσει το ΕΣΥ. Μόλις περάσει η οξεία φάση, θα επαναφέρει στο προσκήνιο τη λογική των περικοπών, των συγχωνεύσεων και της δημιουργίας ζωτικού χώρου σε ιδιώτες επενδυτές και σε ασφαλιστικές εταιρείες».

Για τον εμβολιασμό ο Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση εμπιστοσύνης με κοινωνική συστράτευση και όχι με στοχοποίηση και εκφοβισμό των πολιτών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X